Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2017,
19.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

načrtovanje poroke poroka odvetnik

Torek, 26. 9. 2017, 19.48

6 let, 6 mesecev

Lani je na slovenski poroki padel starostni ekstrem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Slavnostno okrašeno prizorišče, zbrani svatje, vse oči pa usmerjene k nevesti in njenemu očetu, ta jo pospremi do ženina. Poročni dan je za marsikoga najlepši dan v življenju. Lani se je v Sloveniji poročilo več kot šest tisoč parov. Kako so se skozi leta spremenile poroke?

Novinarka: Anja Ciglarič / Video: Planet TV


Poroke so bolj razkošne, kot so bile pred 15 leti, pravi Marta Kovač Uršič. Na kranjski upravni enoti imajo šest matičark. Ljudi so poročali sredi gozdne jase, v vojašnici, enkrat se je nevesta na poroko pripeljala celo s sanmi z vlečnimi psi, pa razlaga njena kolegica.

Lani je v zakonski jarem pri nas skočilo več kot 6.600 parov, kar je več kot 200 več kot leto prej.  "V letu 2016 je bil dan z največ porokami v soboto, 18. junija, in sicer je na ta dan sklenilo zakonsko zvezo 234 parov, kar je bilo skoraj za 31 več kot v vsem mesecu februarju," pravi Darja Šter s Statističnega urada Republike Slovenije.

"Mladi imajo ogromno idej. Pridejo tudi v raznih zanimivih drugih kostumih, škornjih, bosi, tako da ... Včasih smo tudi mi malo začudeni," razlaga matičarka Kovač-Uršičeva.

Poročne obleke si neveste še vedno največkrat izposodijo. | Foto: Poročne obleke si neveste še vedno največkrat izposodijo.

Začne se pri obleki

Obleka je tista, ki običajno zaznamuje začetek priprav. Zato smo obiskali največji poročni salon v Sloveniji. Večina žensk se še vedno odloča za izposojo. Cene za izposojo se namreč gibljejo od 400 do tisoč evrov. Za nakup pa je treba odšteti dvakrat več.

"Pred leti je bil poudarek na satenu, a na obleki ni bilo nič drugega, zdaj je pa res raznovrstno, od tila, satena, tatu čipke, čipke po vsej obleki in tako naprej," pravi poročna svetovalka Tina Belina. A ne glede na modne smernice je najpomembneje, kako se ženska v obleki počuti, poudari.

Največja razlika med mladoporočencema je bila 50 let

Moški so ob prvi poroki v povprečju stari 32 let, ženske pa dve leti mlajše. A lani smo imeli tudi pri nas starostni ekstrem. V letu 2016 je bila največja razlika med mladoporočencema 50 let.

Poročni obred običajno traja pol ure. Zaobljube, ki jih mladoporočenca napišeta sama, pa na civilnih porokah niso pogoste. Poznate pravljični rek: In živela sta srečno do konca svojih dni ...

No, v resničnem življenju velikokrat ni tako preprosto. V Sloveniji se vsako leto razveže 2.500 zakoncev. "Mlajši so ljudje, prej se ločujejo, prej se razvezujejo. Niso tako potrpežljivi kot starejši, starejše generacije, preskok je kar velik," je povedala odvetnica Aleksandra Jurak.

V Sloveniji je vsako let loči 2.500 parov. | Foto: Thinkstock V Sloveniji je vsako let loči 2.500 parov. Foto: Thinkstock

Za poroko več tisoč evrov, za razvezo pa 75 evrov

Pari, ki se ločijo, običajno obupajo po 14 letih zakona. Povprečna starost moža ob razvezi je nekje 46 let, povprečna starost žene pa 43 let.

Če pari za poroko odštejejo tudi več tisoč evrov, je ob razvezi običajno treba plačati le sodno takso. 75 evrov.

Postopki razveze, delitev premoženja in urejanje skrbništva lahko trajajo celo veliko dlje kot zveza, razlaga. In ker je ločitev stresno obdobje za oba partnerja, jih veliko, še preden postopki sploh stečejo, potrebuje pomoč psihoterapevta, še pravi.

Ne spreglejte