Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
5. 11. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

plašč stil moda trenčkot

Ponedeljek, 5. 11. 2018, 4.00

5 let, 5 mesecev

Klasičen kos, ki bi ga v svoji omari moral imeti vsak #foto

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97
trenčkot | Trenčkot je postal klasičen kos, ki ga štejejo za "must have" vsake omare. | Foto Cover Images

Trenčkot je postal klasičen kos, ki ga štejejo za "must have" vsake omare.

Foto: Cover Images

Plašč, imenovan trenčkot, je modni kos, ki že skoraj sto let velja za enega najbolj klasičnih. Nosijo ga tako ženske kot moški in je primeren za vse letne čase. V kakršnikoli barvi in materialu bo doprinesel vsaki garderobi in vsakemu osebnemu stilu.

Trenčkot je bil sprva krojen kot alternativa težkim plaščem za vojake prve svetovne vojne. Izum trenčkota si pripisujeta dve britanski prestižni znamki, Burberry in Aquascutum, pri čemer Aquascutum trdi, da se jim je zamisel porodila že leta 1850, medtem ko naj bi Thomas Burberry tkanino gabarden (močna volnena tkanina s strmo vtkanimi poševnimi črtami), ki zaznamuje klasični trenč, razvil leta 1879.

To naj bi leta 1901 predstavil britanski vojski, ki je iz nje izdelala dežne plašče za vojake.

Burberryjev plašč za vojake na razstavi prve svetovne vojne. | Foto: Reuters Burberryjev plašč za vojake na razstavi prve svetovne vojne. Foto: Reuters

Britanski vojaki so kos vzeli za svojega in ga nosili tudi med drugo svetovno vojno. V tem času so svojo različico trenčkota razvili še v ameriški vojski in vojski Sovjetske zveze, nosili pa so ga tudi nemški, francoski, belgijski, poljski in nizozemski vojaki. Glavni namen plašča je bil zaščita pred dežjem in vetrom, in ne pred mrazom.

Burberry
Trendi Modna hiša Burberry zažgala za več milijonov neprodanih izdelkov

Burberryjev ostaja največja klasika

Ko se je druga svetovna vojna končala, se je obdobje trenčkota v modnem svetu komaj dobro začelo. Všeč je postal tudi številnim zvezdnikom, med njimi legendarnemu igralcu Humphreyju Bogartu, ki ga je nosil tudi v svoji najbolj prepoznavni vlogi v filmu Casablanca, postal pa je tudi večna uniforma najbolj znanega inšpektorja Clouseauja.

Humphrey Bogart v trenčkotu v legendarnem filmu Casablanca. | Foto: Cover Images Humphrey Bogart v trenčkotu v legendarnem filmu Casablanca. Foto: Cover Images

Do današnjega dne med najbolj klasičnimi in najbolje krojenimi ostaja Burberryjev trenčkot s prepoznavnim karirastim vzorcem, ki krasi podlogo plašča. Njegova cena dosega okoli 1.750 evrov.

Klasičen Burberryjev trenčkot stane približno 1.750 evrov. | Foto: Burberry Klasičen Burberryjev trenčkot stane približno 1.750 evrov. Foto: Burberry

Odlikuje ga prepoznavni karirast vzorec na notranji strani. | Foto: Reuters Odlikuje ga prepoznavni karirast vzorec na notranji strani. Foto: Reuters

Tipičen in najbolj klasičen trenčkot ima deset sprednjih gumbov, širok pas z veliko zaponko, žepe, ki se zapnejo z gumbi, ter trakove na zapestjih in ramenih, ki se prav tako zapnejo z gumbi. Tradicionalne barve so rumenorjava, črna, bež in kaki.

Dandanes ima trenčkot ogromno različic:

Fotogalerija
1 / 13

A kljub številnim različnim, materialom, barvam, dolžinam in potiskom, trenčkot velja za kos, ki se lahko poda vsaki priložnosti in se odlično znajde v vsakem letnem času. Tudi pozimi, če temperature niso prenizke.

Preverite tudi:

moda, trend, ulični stil
Trendi Teh hlač nikar še ne pospravite v omaro #foto
puhovka, moda, trend
Trendi Prihaja čas puhovk. Takole v njih ne boste videti dolgočasno. #foto
Ne spreglejte