SiolNET. Trendi Moda
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kje Slovenci pustimo največ denarja, ko gre za kozmetiko?

0,75

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zadnja raziskava je pokazala, da tudi v kriznih časih ljudje radi uporabljajo stvari, ob katerih se počutijo dobro v svoji koži.

V GfK Slovenija so preverili navade kupovanja kozmetike v Sloveniji, kjer so se osredotočili na izdelke za nego kože obraza. Kazalci namreč kažejo, da je nega obraza ključna kategorija znotraj kozmetike, kar je opazno na vodilnih trgih Severne Amerike, azijsko-pacifiškega območja in Zahodne Evrope.

Nismo zvesti samo eni trgovini

"Naš glavni cilj je bilo ugotoviti, kje ljudje kupujejo izdelke za nego kože na obrazu. Ugotovili smo, da je 'zvestoba' enemu tipu trgovine pri nakupu teh izdelkov precej nizka. Skoraj vsi vprašani so izdelke v zadnjih šestih mesecih kupovali v najmanj dveh različnih tipih trgovin (87 odstotkov), v povprečju pa so obiskali tri tipe trgovin, kjer so kupili izdelke za nego kože na obrazu," pojasnjuje Neda Žužul Vitez, direktorica oddelka za uporabniške izkušnje v GfK Slovenija.

Veliko izdelkov za nego kože se kupi tudi v lekarnah. | Foto: Thinkstock Veliko izdelkov za nego kože se kupi tudi v lekarnah. Foto: Thinkstock

Polovica vzorca tovrstne izdelke kupuje v lekarnah, velik delež pa izdelke za nego kože na obrazu kupuje tudi v supermarketih, hipermarketih oz. trgovskih verigah ter v specializiranih trgovinah (parfumerije) in drogerijah.

Na prvem mestu so drogerije

Raziskava prikazuje nekoliko drugačne podatke glede porabe denarja, saj se delež glede trgovin, v kateri so posamezniki porabili največ denarja, pri tem pa so lahko izbrali le eno trgovino, spremeni. Vprašani so namreč v zadnjih šestih mesecih največ denarja za nakup izdelkov za nego kože na obrazu porabili v drogerijah (35 odstotkov), sledijo supermarketi, hipermarketi in trgovske verige (21 odstotkov). Šele na tretjem mestu so lekarne, kjer je največ denarja zapravilo le pet odstotkov vprašanih.

Pri tem lahko opazimo zanimivo razliko med moškimi in ženskami. Te večinoma izberejo drogerije kot tisti tip trgovine, kjer zapravijo največ denarja (46 odstotkov), medtem ko moški v približno enaki meri izberejo drogerije (25 odstotkov) in supermarkete (24 odstotkov).

Izdelke najraje izbiramo po priporočilu domačih in prijateljev. | Foto: Thinkstock Izdelke najraje izbiramo po priporočilu domačih in prijateljev. Foto: Thinkstock

Nasveti najbližjih na prvem mestu

Podobno kot velja za preostale izdelke, tudi pri nakupu izdelkov za nego kože na obrazu najbolj zaupamo nasvetu bližnjih (42 odstotkov). S slabo tretjino sledijo nasveti dermatologov oz. zdravnikov. Zanimivo je, da so na tretjem mestu nasveti s strani farmacevtov oz. prodajalcev (v lekarni, drogeriji), ki jim zaupa več vprašanih kot pa nasvetom kozmetičarke. Pri tem je treba upoštevati, da določen delež vprašanih ne obiskuje strokovnjakov za nego kože (npr. dermatologi, kozmetičarke ipd.).

Kot še pojasnjuje Žužul Vitezova, lahko opazimo zanimivo razliko v letih, saj mlajši anketiranci pogosteje zaupajo nasvetom prijateljev in družine ter se redkeje obrnejo po nasvet k strokovnjakom za nego kože kot starejši anketiranci, ki so nasvetom strokovnjakov bolj naklonjeni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin