Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 8. 2013,
10.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

moda Marjeta Grošelj Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy

Sobota, 31. 8. 2013, 10.36

8 let

Kakšne torbice bomo nosili letošnjo jesen?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za stilski nasvet o tem, kakšne torbice bodo moderne letošnjo jesen in zimo, smo povprašali tri slovenske oblikovalke: Marjeto Grošelj, Matejo Gornik in Jernejo Podbevšek Zhembrovskyy.

Marjeta Grošelj

"Letošnja jesen bo za vse pogumne modne navdušenke, saj bo bleščeča, zlata, okovana in samosvoja, retro in avantgardna. Ne bo manjkalo zakovic, sponk, krzna, živalskih vzorcev, perja, prevladujejo močne barve: bordo, vijoličasta, različni odtenki modre in rožnate, rumena, siva, črna, tudi kamelje rjava. Kar se je najbolj spremenilo, je način nošenja torbe, saj jo nosimo v roki ali na roki, več je pravilnih oblik. Že 50 let spremljam svetovne modne smernice in jih s svojo individualizirano ponudbo nekako tudi soustvarjam, poleg mode pa se mi zdi najpomembnejša komponenta osebni slog, ki ga je treba razviti. Stvari je treba znati nositi, ne samo kupiti, stranka že dolgo ni več samo potrošnik, marveč nekdo, ki pomeni dodano vrednost blagovni znamki. Iz tega izhaja tudi povpraševanje, ki je v mojem primeru, ko gre za unikate, zelo dinamičen pojem. Torbico vidim kot zelo pomemben dodatek, piko na i celotni podobi. Že večkrat sem poudarila, da si lahko zelo preprosto oblečen, recimo krilo in puli, pa zraven ne potrebuješ drugega kot dobro torbico in obratno – lahko nosiš drage blagovne znamke, pa vse uničiš s ceneno torbico."

Mateja Gornik

"Za novo sezono modni trendi torbic narekujejo ogromno slogov, barv, materialov, tekstur in okraskov. Poleg klasične črne se pojavljajo še siva, bež, rjava, vsi odtenki modre, ki je letos nova črna, temnozelene, smaragdno zelene, ne manjka niti barva burgundca. Pojavlja se tudi ogromno materialov: usnje, kože plazilcev, veliko je krzna (pisanega!), semiša in nubuka, torbe so različnih velikosti, od čisto majhnih, tako imenovanih "clutch torbic", do velikih "soft tote" torbic. Nosijo se v roki ali čez roko, nič več čez ramo, ročaji torbic so kratki. Prepleta se moško- ženski stil, mehkoba in strogost. Oblike so različne, od velikih, napihnjenih, balonastih (bowling bag, doctor bag), mehkih "soft tote" torbic do strogih aktovk, ki so eden najbolj vročih stilov sezone. Vsekakor pa je pravi modni hit letošnje sezone tudi nahrbtnik. In letošnje pravilo številka ena: nikakor ne kombinirajte čevljev in torbic v isti barvi! Sama nisem ravno obsedeni sledilec trenutnih modnih trendov, saj se prehitro menjajo. Prisegam pa na kakovost, obstojne torbice, ki celo s časom pridobijo tisto pravo "patino". Seveda s črno barvo skorajda ne moremo zgrešiti, tako kot je mala črna obleka obvezen kos v naši omari, mora biti tudi mala črna torbica. Zase še ne vem, kakšno torbico bom nosila jeseni oziroma pozimi, za zdaj nosim minimalistično, veliko črno torbo, v kateri seveda nikoli nič ne najdem.

Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy

"Torbica je zagotovo moj najljubši modni dodatek in lahko bi rekla tudi najpomembnejši, saj je torbica tudi najuporabnejša med dodatki oziroma ima največjo praktično vrednost. Veliko žensk nosi v torbicah ogromno stvari, osebnih in službenih, ki jih potrebujejo skozi dan. Po mojem mnenju nekega določenega trenda torbic ni, saj vsaka ženska potrebuje različno velikost in obliko torbice, poleg dejstva, seveda, da ima vsaka drugačen okus in željo po estetskem videzu svoje torbice. Sama se tako držim načela, da oblikujem širok nabor oblik, velikosti in barv ter na ta način postavljam svojo vizijo trendov sama, potem pa jim sledijo tudi moje stranke. V skladu z oblačili kolekcije, ki sem jih oblikovala za jesen in zimo 2013/2014, so tokrat torbice v indigo modri, sivi in rdeči barvi ter, kot vedno znova, v različnih velikostih in oblikah, obogatene s kovinskimi detajli. Vedno pa so na voljo tudi tisti modeli torbic, ki se dobro prodajajo in tako preidejo v produkte, ki jih imenujemo "design classics" in načeloma nikoli ne gredo iz prodaje."

Ne spreglejte