Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
7. 1. 2020,
20.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

2

Natisni članek

Joaquin Phoenix Stella McCartney Trajnost veganstvo zlati globusi

Torek, 7. 1. 2020, 20.00

2 meseca, 1 teden

"Joker" si bo za to sezono nagrad privoščil nekaj nepredstavljivega #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

2

Joaquin Phoenix | Joaquin Phoenix v smokingu oblikovalke trajnostne in veganske mode Stelle McCartney. | Foto Getty Images

Joaquin Phoenix v smokingu oblikovalke trajnostne in veganske mode Stelle McCartney.

Foto: Getty Images

V nedeljo se je s podelitvijo zlatih globusov začela sezona prestižnih nagrad, ki jih bodo podelili v Hollywoodu. Na rdeči preprogi se bodo skoraj vsak konec tedna do sredine februarja zvezdniki sprehodili v novih kreacijah, a ne Joaquin Phoenix.

zlati globusi
Trendi Zlati globusi: to ni bila noč za očitne favorite #video

Začela se je sezona podelitve nagrad v svetu šovbiznisa in hkrati sezona sprehoda po rdečih preprogah, kjer zvezdniki nosijo drage kreacije, v katerih jih seveda nismo videli še nikoli prej.

In medtem ko večina glasno protestira proti podnebnim spremembam, zagovarja okoljsko ozaveščenost in poziva k bolj trajnostnim in ekološkim navadam, sami večino časa ne živijo tako. Na to hinavščino zvezdnikov je sicer že med podelitvijo zlatih globusov opozoril voditelj Ricky Gervais, ki v svojem otvoritvenem govoru ni varčeval z zbadljivkami na njihov račun.

A ne moremo vseh metati v istih koš, vsaj Joaquina Phoenixa ne. Igralec, ki je v nedeljo dobil zlati globus za vlogo v filmu Joker, že od tretjega leta živi kot vegan ter se bori za pravice živali in planeta.

Letošnjo sezono nagrad bo svoj boj za Zemljo kazal tako, da bo na vsako podelitev nosil isto obleko ter s tem opozarjal na potrošništvo in pretirano porabo oblačil.

Smoking Stelle McCartney, ki ga je prvič oblekel na podelitev zlatih globusov, bo nosil na vsaki prireditvi v tej sezoni. | Foto: Getty Images Smoking Stelle McCartney, ki ga je prvič oblekel na podelitev zlatih globusov, bo nosil na vsaki prireditvi v tej sezoni. Foto: Getty Images

Na vsako podelitev v obleki Stelle McCartney

Zlati globus za Jokerja je prejel v kreaciji britanske modne oblikovalke Stelle McCartney, ki je že nekaj let vodilna oblikovalka trajnostne mode in goreča zagovornica ekoloških in veganskih oblačil.

Stella se je dan po Globusih na družbenem omrežju Instagram pohvalila s slavno stranko in zapisala, da je Joaquin "pravi zmagovalec", a ne zato, ker nosi Stello McCartney, temveč "zato, ker bo isti smoking nosil skozi celotno letošnjo sezono nagrad", da bi s tem pomagal okolju. "Ponosna in počaščena sem, da sem združila moči s Joaquinom. Še naprej navdihuj in osvetljuj problematiko."

Joaquina bomo v isti kreaciji tako videli vsaj še na podelitvi nagrad ameriških kritikov Critics' Choice, nagrad igralskega ceha SAG in na podelitvi oskarjev 10. februarja.

Tudi v zahvalnem govoru ni pozabil na trajnost in planet

O odgovornosti do okolja, mesni industriji in podnebnih spremembah je 45-letni igralec spregovoril tako med zahvalnim govorom kot tudi na tiskovni konferenci po podelitvi.

Ob prejetju nagrade se je zahvalil Združenju tujih dopisnikov Hollywooda, da so se prvič v zgodovini zlatih globusov odločili za strežbo zgolj veganske hrane, s čimer so "prepoznali povezavo med mesno industrijo in podnebnimi spremembami," svoje soigralce pa je pozval, naj storijo, kar je v njihovi moči, da zmanjšajo svoj ogljični odtis.

"Odlično je, da volite, ampak včasih moramo sami prevzeti odgovornost, se odločiti za spremembe in odrekanje v svojem življenju. Ni nam treba leteti do Palm Springsa z zasebnim letalom, prosim. Jaz se bom trudil biti boljši in upam, da se boste tudi vi."

Nato pa je pred novinarji po podelitvi priznal, da je na letošnji podelitvi globusov prvič jedel. "Menim, da je bila hrana odlična. Bil sem zelo ganjen zaradi odločitve, da so stregli le hrano rastlinskega izvora, kar je zelo pomemben korak." Ob tem je dejal, da bi to morali storiti tudi na drugih prireditvah. "Mesna industrija je tretji največji krivec za podnebne spremembe, porabi največ vode in onesnaži največ voda."

Prišli smo do točke, ko so dokazi neizpodbitni. Kot nekoč, ko smo spoznali, kako strupen je tobak in pasivno kajenje, kar je privedlo do prepovedi kajenja v javnih prostorih. Uživanje hrane živalskega izvora ni več osebna izbira, ampak ima ogromne posledice na cel svet in vse nas.

Zato je odločitev Združenja tujih dopisnikov Hollywooda označil za "pogumno in sočutno" ter dodal: "Še nikoli nisem bil tako ponosen, da sem del podelitve nagrad, kot sem nocoj."

Organizatorji so se za veganski jedilnik odločili tik pred zdajci

Odločitev, da bi na 77. podelitvi zlatih globusov stregli zgolj hrano rastlinskega izvora, je prišla tik pred božičem. Povabljencem so postregli juho iz rdeče pese z amarantom in krebuljico kot predjed, rižoto iz gob, brstičnega ohrovta, korenja in grahovih vitic za glavno jed ter vegansko torto opera kot sladico (gre za osemslojno čokoladno torto z mandljevim biskvitom in kavnim sirupom).

Predsednik združenja Lorenzo Soria je ob tem sporočil, da se zavedajo, da z enim obrokom ne bodo spremenili sveta, temveč da so začeli delati majhne korake k večji ozaveščenosti ljudi: "Hrana, ki jo jemo, način, kako je gojena, procesirana in zavržena, vse to prispeva k podnebni krizi."

A Združenje tujih dopisnikov Hollywooda se v smislu trajnosti in ekologije letošnjih Globusov ni ustavilo le pri jedilniku – rdečo preprogo bodo uporabili tudi na drugih dogodkih, opustili so uporabo plastenk vode, ki so jih zamenjali s stekleničkami, gostom pa so namesto plastičnih ponudili papirnate slamice za pitje.

Preberite tudi:

zlati globusi
Trendi Hollywood se je tik pred Globusi odločil za veliko spremembo #video
Ne spreglejte