Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
10. 9. 2020,
4.05

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Job Thuis intervju estetska medicina

Četrtek, 10. 9. 2020, 4.05

3 leta, 7 mesecev

Estetski zdravnik, ki vsak dan govori "ne": Vsak pacient je moja vizitka #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Job Thuis | Job Thuis je mednarodno priznani estetski zdravnik. | Foto Jan Presker

Job Thuis je mednarodno priznani estetski zdravnik.

Foto: Jan Presker

Raven estetske medicine je v Sloveniji precej visoka, je po prvem obisku naše države potrdil mednarodni strokovnjak in estetski zdravnik Job Thuis iz Nizozemske, ki je ena od redkih držav, kjer estetski medicini namenjajo prav posebno pozornost.

Jani van Loghem
Trendi Nizozemski zdravnik in didžej, ki ustnice polni tudi Slovenkam #intervju

Mednarodni strokovnjak za estetiko in lepoto Job Thuis je Slovenijo obiskal z namenom izobraževanja estetskih kirurgov o najnovejših metodah pomlajevanja, ki zasledujejo svetovne lepotne trende.

Obiskal je tri klinike in ocenil, da imamo pri nas dobre strokovnjake, ki jim stranke lahko zaupajo svojo lepoto, vendar je to od Slovenije kot članice EU tudi pričakoval. "V vsaki državi EU so zdravniki, ki svoje estetsko delo jemljejo zelo resno, a so tudi takšni, ki ga ne jemljejo tako resno. V Sloveniji je raven zelo visoka, klinike, ki sem jih obiskal, so zelo dobre. V njih delajo ljudje, ki do estetike čutijo pravo strast."

Thuis ima naziv estetski zdravnik približno sedem let, pri čemer je Nizozemska ena od prvih držav, ki zdravnikom, ki se želijo ukvarjati z estetsko medicino, ponuja dvoletno akademsko izobraževanje za pridobitev tega naziva.

Dela na priznani kliniki v Amsterdamu, kjer je njegov mentor še en izjemno cenjen estetski zdravnik, specializiran za ustnice, Jani van Loghem, s katerim smo se pogovarjali že lani spomladi.

Večina njegovih strank, katerih povprečna starost je med 35 in 50 let, so ženske, a iz dneva v dan je več moških, okrog 20 odstotkov, za kar se lahko zahvali prav ženskam, ki ga obiskujejo. "Njihovi partnerji vidijo, kako dobro izgledajo po obisku pri nas, zato pridejo naslednjič tudi oni." Med pacienti ima tudi zvezdnike in znane blogerje, pri čemer je zanimivo to, da skrivni vhod v kliniko pogosteje uporabljajo slednji.

Odgovor "ne" je na njegovem dnevnem redu, saj morajo biti stvari realistične, pravi. "Vsak pacient, ki ga obravnavaš, mora biti tvoja vizitka v svetu. Ne gre zgolj za to, da izpolnim njihovo željo, temveč se mora njihova želja ujemati s tem, kar jaz mislim, da je dosegljivo. Če se pri tem ne ujemava, moram reči ne. Ker v nasprotnem primeru pacient ne bo zadovoljen ali pa zdravnik ne bo."

Med obiskom Slovenije se je ustavil v treh klinikah. | Foto: Medis d.o.o. /Jani Ugrin Med obiskom Slovenije se je ustavil v treh klinikah. Foto: Medis d.o.o. /Jani Ugrin

Kakšen je bil vaš prvi vtis o slovenskih estetskih zdravnikih?

Raven je precej visoka. Zanimivo je, da Slovenija ni ravno na Balkanu, zato bi lahko rekel, da je nekje med evropskim in balkanskim slogom. Pacienti, ki sem jih srečal pri vas, so si res želeli naraven rezultat, a hkrati si to želijo vsi. Ključno je, da ugotovimo, kaj je "naravno" v njihovih očeh. Včasih se to, kar jaz mislim, da je naravno, in kar oni mislijo, da je, ne ujema.

Morate poiskati kompromis?

To je zapleteno (smeh, op. p.). Ne morem se lotiti nečesa, s čimer se ne strinjam. Na naši kliniki paciente zavračam vsak dan.

Kakšen je njihov odziv?

Pri tem moraš biti seveda previden. Če jim rečeš "ne", kaj bo pacient naredil?

Šli bodo k drugemu zdravniku, kirurgu?

Včasih. Meni se zato zdi zelo pomembno, da se jim razloži, zakaj sem rekel "ne". Ne rečem zgolj "ne, tega ne bom naredil", ampak jih vprašam, kaj hočejo doseči s tem posegom. Posvet s pacientom je zato enako pomemben kot poseg sam.

Morda celo bolj?

Morda celo bolj, tako je. Če jaz kot zdravnik ne morem razumeti, kaj hoče pacient doseči s posegom, tega ne morem izvesti. Mora biti realistično. Če se to, kar hoče pacient, ujema s tem, kar vidim jaz, se lahko zgodi čarovnija (smeh, op. p.).

A na žalost se takšnih posegov lotevajo tudi ljudje, ki niso zdravniki in nimajo ustreznega znanja, strokovnosti. Ljudje k takšnim hodijo zaradi želje po cenovno bolj ugodnem posegu, tudi pri nas.

Lepotni popravki, ki jih narekuje cena, nikoli niso dobra ideja. Izdelek in kakovost polnila sta izjemno pomembna. Na trgu je že veliko dobrih izdelkov, a poseg bo uspešen le, če veš, kako ravnati z njim. Včasih me ljudje vprašajo, zakaj nek izdelek na naši kliniki stane toliko, na drugi pa manj. Povem jim, da ne plačaš izdelka, temveč storitev.

Če bi lahko plačal samo izdelek, ga lahko kupiš sam in si ga vbrizgaš sam, pa bomo videli, kako zadovoljen boš. Vedno plačaš za rezultat, in ta ni nikoli poceni.

Če boste izbrali dobro znamko polnila, to ne bo poceni, saj ne plačate zgolj izdelka, temveč rezultat, ta pa pride z znanjem in strokovnostjo. To določa ceno. Če boste plačali malo, bo rezultat verjetno slab. Če iščete naraven, dober izgled, ne glejte cene, ampak preverite, kje si je zdravnik nabiral izkušnje.

Je lahko rezultat pri napačnem zdravniku bistveno slabši, četudi uporabi enak izdelek?

Ljudem, ki ne razumejo povsem estetske medicine, se verjetno zdi, "oh, pa saj samo injicirate nekaj", a takšni posegi lahko pustijo grozne posledice. Če pride do komplikacij, so te lahko precej hude. Na toliko anatomskih stvari moraš biti pozoren. Verjetno ste že videli kakšne fotografije ponesrečenih aplikacij polnil, ko so pacienti zavoženi do konca življenja.

Lahko do takšnih zapletov pride tudi s hialuronsko kislino, ki je sicer naravna sestavina človeškega telesa, ali s polnili, ki so razgradljivi?

Da. Hialuronska kislina je naravna sestavina, a mi ne vbrizgavamo točno takšne, saj se že pretvori v gel. Če bi ta gel vbrizgali v žilo, bi jo zablokirali. V najslabšem primeru lahko oslepiš.

Tudi zaradi hialuronske kisline?

Kateregakoli polnila. Če obravnavaš področje okrog oči, da je pacient videti bolj spočito, tega ne smeš početi z običajno iglo, saj z njo nimaš pravega občutka, temveč s topimi iglami, s katerimi ne moreš prodreti v žilo. Enako je z ustnicami, kjer je veliko žil, in lahko z vbrizgavanjem vanje prekinete krvni obtok, del ustnice lahko odmre.

To je torej tipičen primer zavožene aplikacije polnila?

Tako je. V preteklosti so bila za to kriva permanentna polnila, kot je silikon. Ne vem, kako je v Sloveniji, a na Nizozemskem je injiciranje permanentnega polnila prepovedano že več kot sedem let. Danes pa do zapletov pride zaradi hialuronske kisline ali drugih biorazgradljivih polnil in njihovih vbrizgavanj v območja, kjer je veliko žil, kar izvajajo zdravniki, ki ne vedo, kaj počnejo. Anatomija obraza je zelo zapletena, zdravnik mora poznati nevarne predele. Če greste k neizkušenemu zdravniku z mislijo, da bo pač samo vbrizgal, so posledice lahko katastrofalne.

Job pri svojem delu nikoli ne uporablja skalpela, pravi. | Foto: Jan Presker Job pri svojem delu nikoli ne uporablja skalpela, pravi. Foto: Jan Presker

Kaj lahko zdravniki sami naredijo, da bi preprečili takšne nevarne posege?

Paciente je treba izobraževati. Tudi na Nizozemskem imamo podobno situacijo, ko celo kozmetičarke injicirajo polnila. Ljudem je treba pokazati, jih naučiti, da ne gre za ceno, temveč varnost posegov. Varni poseg pa pomeni: dober izdelek, izkušenega zdravnika, znanje anatomije ter znanje o tem, kako ravnati v primeru komplikacij, kako jih rešiti.

Tudi dober zdravnik z veliko izkušnjami bo lahko imel zaplete, a jih bo znal zdraviti. Če delaš s hialuronsko kislino, moraš vedno imeti encim za razgrajanje polnila, a veliko zdravnikov tega nima. Encim je zdravilo. Hialuronsko kislino lahko naročiš prek spleta, to lahko naredi vsak, saj ni zdravilo, encim pa je. Naroči ga lahko torej le zdravnik, neke kozmetičarke pa ne.

Kako pa je s trajanjem polnil? Od česa je odvisno, koliko časa zdržijo v telesu?

To je odvisno od kar nekaj dejavnikov. Od metabolizma, če to deluje hitreje, se bodo polnila razgradila - hitreje. Če se veliko ukvarjate s športom, če kadite ...  Seveda je odvisno tudi od področja obraza. Ob ustnicah se razgradi hitreje, saj ta del obraza premikamo ves čas, medtem ko se bo v čelu obdržalo precej dlje.

Če niste zadovoljni in menite, da se vam polnila razgrajajo hitreje, se vedno posvetujte s svojim zdravnikom. Je pa še ena stvar; kadar gre za ustnice, se na novi izgled navadite zelo hitro, gre za spremembo percepcije. Temu sem priča velikokrat. Če gre za izboljšanje, se bo pacient navadil na to in se mu bo prve dni zdelo super, čez nekaj tednov pa bodo nove ustnice postale nova realnost. Ne zdi se vam nič novega in si želite spet napolniti, dokler ne nastopi trenutek, da tiste "naravne ustnice", ki ste si jih želeli, niso več naravne. Dober zdravnik vam bo torej znal reči: stop. In vam pokazati stare fotografije ter jih primerjati s trenutnim stanjem. Ravno zato je fotografiranje stanja tako zelo pomembno.

Odvisno je tudi od polnila, saj ima vsaka znamka več izdelkov, od bolj redkih do gostejših. V ustnice se denimo navadno vbrizgava mehkejšega, a se bo razgradil hitreje, redkejši kot je, hitreje se razgradi. A če bi v ustnice vbrizgali gostejšega, ni videti naravno.

Vendar je to odločitev zdravnika, kajne?

Res je, a pacient mora vedno vedeti, kakšno polnilo se mu je vbrizgalo. Mi denimo vsakemu damo knjižico, nekakšni "estetski potni list", kamor nalepimo nalepke s podatki o polnilu. Če greš k drugemu zdravniku, bo takoj vedel, kaj so vam že vbrizgali. Ti že veš, da je šlo za hialuronsko kislino, a novi zdravnik mora točno vedeti, katero.

Job o ravni estetske medicine v Sloveniji:

Kako zelo se je spremenilo področje estetske medicine v sedmih letih, kolikor časa ste že estetski zdravnik?

Veliko več vemo o zdravljenju zapletov in kako lahko naredimo več z manj izdelki. Obrazi, polni polnil, so vse redkejši. Zdaj je sprejemljivo, če je nekdo videti starejši.

Pred sedmimi leti so si ljudje želeli izgledati mlajši, zdaj pa si želijo videti dobro za svoja leta.

Tudi pacienti se spreminjajo, postajajo bolj realni glede želja, zdravniki pa hkrati vemo veliko več o izdelkih, ki jih uporabljamo. Področje estetske medicine postaja veliko bolj profesionalno, medtem ko pred 25 leti niso imeli pojma, samo začeli so z aplikacijami. Zdaj pa je za nami že toliko raziskav in izobraževanj.

Bistvena stvar, ki so se jo v tem času naučili, je tudi ta, da se v obraz ne vbrizgava nič permanentnega.

Obraz se spreminja ves čas, in če vanj vbrizgaš nekaj permanentnega, se ta stvar ne bo spreminjala z vami, in nastopil bo trenutek, ko bo izgledalo bizarno.

Vaš mentor Jani van Loghem nam je v lanskem intervjuju povedal, da ima paciente, ki so jim v preteklosti vbrizgali silikon in zdaj hodijo k njemu, da nadzoruje njihovo stanje.

Tako je, na Nizozemskem imamo dobre klinike, ki nadzorujejo takšne zaplete in pomagajo takšnim pacientom. Včasih je precej žalostno videti, saj so si ti pacienti nekoč želeli permanentne rešitve, zdaj pa imajo permanentno težavo, namesto da bi bili zadovoljni.

Ustnice Kylie Jenner so pri obiskih estetskih zdravnikov še vedno pogosta tema pogovora. | Foto: Getty Images / Reuters Ustnice Kylie Jenner so pri obiskih estetskih zdravnikov še vedno pogosta tema pogovora. Foto: Getty Images / Reuters

Ali še vedno dobivate nesmiselne želje, kot je recimo videz ustnic Kylie Jenner?

Včasih. Večina deklet, ki si želijo tega, je precej mladih, kar je že prva ovira, saj potrebuješ veliko denarja za videz ustnic Kylie Jenner. Tega ne moreš dobiti z enim obiskom, potrebnih je več, in če greš v dobro kliniko, je to lahko precej drago. Veliko jih gre žal v poceni klinike, kjer vse skupaj opravijo v enem obisku, a nato se začnejo težave.

Koliko stane vzdrževanje takšnih ustnic na leto?

Vsaj dva tisoč evrov.

No, to je poceni za Kylie.

Zanjo je poceni. Čeprav jaz menim, da je imela tudi operacijo, dvig ustnic, ne samo apliciranja polnil. Glede na to, da je imela prej res tanke ustnice.

Je to varno?

Da. Gre za kirurški dvig zgornje ustnice, pri čemer se zareže tik pod nosom, ustnica pa se premakne oziroma dvigne. Če nimaš vidne zgornje ustnice, potem zgolj s polnili ne boste nikoli dosegli videza naravno polnih ustnic, nemogoče je. Tudi to je treba razložiti pacientu.

Se vi ukvarjate s tem?

Ne. A tudi ni veliko pacientov, ki bi povpraševali po takšnem posegu. Večina si želi res naraven izgled svojih ustnic in takšen rezultat, ki ga ne opazi nihče.

Okrog 20 odstotkov Jobovih strank je moških, in iz dneva v dan jih je več. | Foto: Medis d.o.o. /Jani Ugrin Okrog 20 odstotkov Jobovih strank je moških, in iz dneva v dan jih je več. Foto: Medis d.o.o. /Jani Ugrin

Kaj je največja lekcija, ki ste se je naučili, odkar ste estetski zdravnik?

Da se moram zavedati sebe in spreminjanja percepcije. Z delom na tem področju namreč obstaja tveganje, da se tudi tvoja percepcija lepote ves čas spreminja. Poskrbeti moraš, da ostaneš prizemljen, da vidiš lepoto v vsem in da ne poskušaš vseh pacientov obravnavati enako.

Personalizacija obravnav je najpomembnejša lekcija. Če personaliziraš vsako obravnavo, z uporabo čim manj izdelkov in spoštovanjem lepote, potem ljudje ne bodo videti enako.

Je še kaj tabujev okrog estetske medicine?

Bolj slavni, kot so ljudje, manj tabujev je okrog tega. Na našo kliniko denimo prihaja veliko blogerk, ki pa to skrivajo in uporabljajo skrivni stranski vhod, ker nočejo biti videne. Potem pa pridejo slavne igralke, vkorakajo skozi glavni vhod, saj jim ni mar. Vsi že vedo, da se to dogaja, da hodijo na takšne tretmaje. Ne, tabujev ni več, menim pa, da se lahko z nekaj pomoči staraš graciozno, vsi to vemo.

Vas obiskuje veliko zvezdnic?

Da. Nekatere imajo v svojih pogodbah celo člen, da se njihov videz med na primer snemanjem filma ali serije ne sme spreminjati in takšne nas obiščejo na tri mesece, saj bi se sicer njihov videz že spremenil.

Imate tudi takšne, ki vas obiskujejo pogosto, a v javnosti govorijo, da ne hodijo k estetskemu zdravniku?

Imamo. So takšni, ki ljudem ne bodo povedali, da tako dobro izgledajo zaradi mene (smeh, op. p.). Kar je v redu. Imamo pa tudi takšne, ki brez zadržkov to objavijo na družbenih omrežjih in se mi javno zahvalijo za pomoč.

Veliko se je spremenilo že v tem, kako ljudje gledajo na polnila, saj jih ne sprejemajo več kot nekaj pretiranega.

No, še vedno je potrebno veliko izobraževanja, še vedno nas obišče veliko pacientov, ki ne pozna razlike med botoksom in polnilom. A razlika je velika. Botoks je zdravilo, beljakovina, s katero spremenimo gibanje mišice. Ko ga vbrizgamo, deloma ali povsem zablokiramo povezavo med živčevjem in mimično mišico. Odvisno od vbrizgane količine, manjše količine na pravih območjih omehča stvari, a še vedno omogoča gibanje. S polnili pa izboljšamo volumen ali dvignemo tkivo. Večinoma uporabljamo kombinacijo obojega, s polnili obrazu vrnemo ravnovesje, z botoksom pa zmehčamo gibanje, da ustvarimo svež videz.

Kakšne so najpogostejše želje vaših strank?

Odvisno od starosti. K nam prihajajo zelo mladi pacienti, ravno prejšnji teden pa me je obiskala 72-letnica. Večinoma obravnavamo celoten obraz, z majhnimi popravki na različnih kotičkih. Mlade si večinoma želijo polnejših ustnic, poudarjene ličnice. Botoks je še vedno številka ena, a z leti vedno več botoksa ni rešitev. Ko prideš v določena leta, bi morali uporabljati manj botoksa in več polnil.

Job o željah strank in o tem, kako pomembno je, da najdejo skupni jezik:

Ste si ob prihodu v Slovenijo ogledali Slovenke, kakšne se vam zdijo?

Seveda, to je moje delo. Zelo lepe.

To verjetno rečete v vsaki državi, ki jo obiščete.

Ne, ne. Pri vas imate zanimivo mešanico, podobno kot sem omenil na začetku. Mešanico balkanskega in evropejskega.

Preberite tudi:

Katja Gorenšek, estetska dermatologija
Trendi "Večina prve znake staranja na obrazu opazi okoli 30. ali 40. leta" #intervju
Nina Suvorov
Trendi "Slovenci s plastičnimi operacijami ne pretiravamo, ko nas nekaj moti, to popravimo in smo zadovoljni" #intervju
Ne spreglejte