Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
28. 4. 2016,
18.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

kozmetika nega nega kože nega obraza

Četrtek, 28. 4. 2016, 18.24

6 let, 6 mesecev

Doma narejena kozmetika? Raje ne.

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Foto: Thinkstock

Domači pripravki lahko prej škodujejo kot pomagajo, če se na mešanje in sestavine ne spoznate.

Ko pride do kozmetike, ni napisanega pravila, kaj je dovoljeno in kaj ne, saj vsakemu posamezniku ustrezajo drugačni izdelki. Ni nujno, da bo enaka krema iste znamke, ki jo je kupila prijateljica, pomagala tudi vaši koži. Hkrati je pomembno, da spoznate svojo kožo, se kdaj odpravite na svetovanje h kozmetičarki in se podučite o tem, kaj potrebuje vaša polt.

A tudi takrat, ko jo natančno spoznate in veste, kakšni izdelki ji ustrezajo, ji ponujajte le vrhunske izdelke izpod rok strokovnjakov, ki vedo, kaj delajo in so dolgo razvijali izdelke, ki jih ponujajo. To sta nam zatrdili tako strokovni sodelavki pri eni od izjemno uspešnih kozmetičnih hiš kot znana slovenska lepotna blogerka Ajda Sitar.

Z izvedbo poskusov v laboratoriju, med epruvetami, pipetami in mikroskopi, smo preverjali moč termalne vode, ki se rodi štiri tisoč metrov pod površjem, v globinah francoskih vulkanov. | Foto: Matej Leskovšek Z izvedbo poskusov v laboratoriju, med epruvetami, pipetami in mikroskopi, smo preverjali moč termalne vode, ki se rodi štiri tisoč metrov pod površjem, v globinah francoskih vulkanov. Foto: Matej Leskovšek

Sami ne morete doseči enake kakovosti

"V laboratorijih je veliko strokovnjakov, ki so vpleteni v proces izdelave krem. Doma ne morete doseči enake kakovosti izdelka, ki je podprt z znanjem, tehnologijo in aktivnimi učinkovinami, ki so skrbno izbrane," nam je razložila Andreja Klemenčič, strokovna sodelavka za izobraževanje in prodajo pri Vichyju, ter dodala, da so strokovnjaki, ki se ukvarjajo z izdelavo kozmetičnih izdelkov, izurjeni tudi v tem, kako združiti neko učinkovino v prijetno teksturo. "Ljudje se namreč pri izbiri kozmetike vedno naprej srečamo z vonjem in teksturo."

Petra Mlakar Zorko iz L'Oreal Slovenija pa poudarja, da je izjemno pomembna tudi prava koncentracija učinkovin v kremi, ki zagotavlja vidne rezultate. "Da prodre v kožo, da deluje, da je tudi prijetna na otip, da nam je vonj všeč … Zato tudi obstajajo laboratoriji, kjer se to razvija in kjer se res ogromno pozornosti posveča razvoju." Ob tem je še pripomnila, da lahko kremo zmeša marsikdo, a: "Vprašanje je, kakšen bo končni rezultat, pomembna je koncentracija sestavin."

Vichyjeva termalna voda ohranja ravnovesje kože in njeno pH-vrednost, kožo ščiti pred negativnimi vplivi okolja ter jo krepi in obnavlja.  | Foto: Matej Leskovšek Vichyjeva termalna voda ohranja ravnovesje kože in njeno pH-vrednost, kožo ščiti pred negativnimi vplivi okolja ter jo krepi in obnavlja. Foto: Matej Leskovšek

Morda le doma narejen piling

S tem se strinja tudi blogerka Ajda Sitar, ki o lepotnih izdelkih, ličilih in kozmetiki bloga od leta 2014. Pravi, da lahko svoji koži z domačimi pripravki hitreje škodimo kot jo negujemo. "Jaz nisem pristašica tega, da se kozmetika dela doma, iz čisto preprostega razloga, ker so takšni izdelki neobstojni. Ljudje velikokrat niti ne vedo, kaj delajo, in zmešajo nekaj po navodilih, ki so jih našli na spletu. To lahko naredi celo več škode kot koristi. Edino, kar morda res lahko vsak naredi doma, je piling." Ajda meni, da lahko domačo kozmetiko izdelujejo le tisti, ki dobro poznajo svojo kožo in sestavine.

Ajda priporoča, da se doma lotite le priprave pilinga.  | Foto: Thinkstock Ajda priporoča, da se doma lotite le priprave pilinga. Foto: Thinkstock

Velikokrat spregledan, a še kako učinkovit pripomoček za suho kožo

Strokovnjakinji in blogerka ob tem močno odsvetujejo tudi domače izdelke za sončenje, ki seveda ne vsebujejo zaščitnega faktorja. Ajda pravi, da se s kremo z zaščitnim faktorjem maže skozi vse leto, poleti pa se pridno izogiba soncu v urah, ko je to najmočnejše. Prav tako v vseh letnih časih uporablja termalno vodo v razpršilu, ki njeni suhi koži zelo ustreza. To razpršilo se najbolje prodaja v pomladnih in poletnih mesecih, potem pa obtiči pozabljeno nekje na kopalni polici, saj večina meni, da je namenjeno le osveževanju na vročini. "Ta izdelek se morda malce zanemarja in se ga uporablja zgolj v poletnem času, a suha koža potrebuje osvežitev skozi vse leto. Suha koža je veliko bolj dovzetna za škodljive zunanje vplive, kar se potem kaže v izhlapevanju vlage iz kože. Zato mislim, da je termalna voda v razpršilu 'must have' izdelek za tiste, ki imajo suho kožo," svetuje Andreja Klemenčič, ki pravi, da je razpršilo priporočljivo uporabljati tudi, ko ste naličeni.

"Nekateri pudri na obrazu s suho kožo po nekaj urah naredijo nekakšno masko. Pudri imajo tudi sušilni učinek, zato je pršenje termalne vode po obrazu zelo dobrodošlo. Ličila malce omehča in polepša polt." Termalna voda v razpršilu naj torej najde svoje mesto v torbici.

Ne spreglejte