Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
1. 2. 2016,
11.38

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Lezbos begunci fotografija

Ponedeljek, 1. 2. 2016, 11.38

5 let

Znani umetnik je poustvaril fotografijo, ki je lani pretresla svet

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Kitajski umetnik in aktivist Ai Weiwei je poustvaril fotografijo utopljenega sirskega dečka Alana Kurdija, ki je kot tragični simbol begunske krize lani zatresla svet.

Lani septembra je po medijih in družabnih omrežjih zaokrožila podoba na turško obalo naplavljenega dečka Alana Kurdija, enega od sirskih beguncev, ki so se na poti v Evropsko unijo utopili.

Podobo, ki je postala tragični simbol begunske krize, s katero se srečuje svet, je zdaj poustvaril tudi kitajski umetnik in aktivist Ai Weiwei. Posnel jo je na obali grškega otroka Lezbos, ki je za tisoče beguncev vstopna točka v Evropsko unijo.

Podoba, ki preganja Kot navaja Washington Post, je posnetek, delo fotografa Rohit Chawla, nastal za revijo India Today, spremljala pa je tudi Weiweievo razstavo na umetnostnem indijskem sejmu. Soustanovitelj sejma India Art Fair, ki se je v New Delhiju končal včeraj, Sandy Angusy je za Washington Post o posnetku dejal: "Gre za ikonično podobo, ker je zelo politična, človeška in ker vključuje izjemno pomembnega umetnika, kot je Ai Weiwei."

"Podoba nas preganja, saj predstavlja celotno imigrantsko krizo in brezupnost ljudi, ki skušajo v imenu iskanja boljše prihodnosti zbežati pred svojo preteklostjo."

 

Otroci, stare ženske, nosečnice v Evropo pridejo brez vsega Weiweieva fotografija je nastala v okviru njegovega širšega projekta o begunski krizi. Kitajski umetnik je tako že nekaj časa na grškem otoku Lezbos, od koder redno objavlja na svojih profilih na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter ter tako na različne načine poziva k reševanju begunskega vprašanja.

"Moji trenutki z begunci so bili v zadnjih mesecih intenzivni. Dnevno jih srečujem na tisoče, otrok, dojenčkov, nosečnic, starih žensk in mladih fantov z eno roko. Prihajajo brez vsega. V tem mrazu pa čez skalnato obalo hodijo bosi," je za britanski Guardian izjavil Ai Weiwei.

 

 

#safe passage. #refugees

A photo posted by Ai Weiwei (@aiww) on

 

Umetnikovo dejanja v znak kritike evropske politike Ob tem pa dodal, da ko ob teh izkušnjah spremlja evropske politike, kot na primer nedavno na Danskem sprejeti novi azilni zakon, ki med drugim dovoljuje zaplembo premoženja beguncem in otežuje združevanje družin, ga vse to "zelo razjezi".

Zato je v znak svojega protesta tudi zahteval predčasno zaprtje svoje razstave v Kopenhagnu in umaknitev svojih del iz države. "Gre za zelo preprosto in zelo simbolično potezo. Ne morem namreč soobstajati tam, ne morem stati pred ljudmi tu in spremljati takšno politiko. Gre za osebno dejanje. Za gesto umetnika, ki poskuša ne samo gledati dogodkov, temveč tudi ukrepati."

 

 

#refugees

A photo posted by Ai Weiwei (@aiww) on

 

 

#refugees

A video posted by Ai Weiwei (@aiww) on

Ne spreglejte