SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znan je program 49. Festivala Borštnikovo srečanje

1

termometer

Festival Borštnikovo srečanje bo med 17. in 26. oktobrom potekal pod sloganom Igrajmo se!, v tekmovalnem delu programa pa bo 11 uprizoritev, od tega tri Jerneja Lorencija in dve Mateje Koležnik.

Letošnja selektorica Amelia Kraigher je v program uvrstila predstave "zelo različnih avtorskih pisav, poetik in formatov (od monodrame do predstave z dvajsetčlansko zasedbo). Te predstave so me ob vsej svoji različnosti najbolj prepričale v estetskem, izraznem pogledu, obenem pa so me s svojimi etičnimi sporočili tudi intimno nagovorile", je zapisala.

Letos je 11 predstav v tekmovalnem programu podpisalo osem režiserjev, med njimi so tri režiserke, kar je ob pretežno moški dominanci v tem poklicu razveseljiva sprememba. Med režiserji so tudi mladi avtorji. "Večina gledališč si privošči le malo programskih tveganj; osebno pogrešam vsaj malo več drznosti, iskanj in raziskovanja specifičnosti gledališkega medija oz. jezika, ki dela to umetnost posebno in enkratno," je dodala.

Selektorica si je sicer ogledala 114 predstav, v pretekli gledališki sezoni pa je naštela 125 premier. Izbrana enajsterica se bo oktobra pomerila za prestižne nagrade za najboljšo predstavo, režijo, igralske in druge umetniške dosežke. Borštnikov prstan se bo letos svetil na moški roki.

Spremljevalni program je s pomočjo Kraigherjeve sestavila umetniška direktorica festivala Alja Predan in obsega 7 svojevrstnih predstav. "V naboru ni družbeno kritičnih predstav, saj jih letos ni bilo, so pa to predstave, ki najdejo rdečo nit v sloganu letošnjega 49. FBS Igrajmo se!, – gre za različna preigravanja, poigravanja in razigravanja," pravi Predanova.

Mednarodni program je letos bogat, festival bo odprla poetična, absurdna, izprašujoča, kontradiktorna in neposredna predstava Murmel Murmel producenta Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz iz Berlina, ki bo prvič gostoval v Sloveniji. "Iz Madžarske prihaja predstava Béle Pintérja: Naše skrivnosti, gostili pa bomo tudi zmagovalko letošnjega Sterijinega pozorja, predstavo Neoplanta, madžarskega gledališča iz Novega Sada, dve predstavi pa prihajata iz Španije. Dramatiki in gledališču v Španiji bo namenjen fokus, izšla bo knjiga s slovenskimi prevodi petih dram iz Španije, študentje bodo pripravili bralne uprizoritve," povzema Alja Predan.

Ponovno je pripravljen tudi izbor domačih predstav, ki je namenjen mednarodni strokovni javnosti in tujim gledališkim kritikom. Umetniška direktorica Alja Predan je letos v Showcase uvrstila 6 predstav tekmovalnega in 2 predstavi spremljevalnega programa.

Zvrstili se bodo trije simpoziji. V času festivala bo na ogled razstava Podobe praznovanja, na kateri bodo razstavljeni plakati vseh dozdajšnjih Borštnikovih srečanj. Izveden bo tudi projekt digitalizacije oz. virtualne razstave Velika Borštnikova nagrada 2013: Ponorela Lokomotiva, Velika Borštnikova nagrada 2011: Bartleby, pisar in dobitnica Borštnikovega prstana 2013: Olga Kacjan ter dobitnica Borštnikovega prstana 2011: Milada Kalezić. Pripravlja ju Slovenski gledališki muzej in NOVI Zato.

Na festivalu bodo aktivno sodelovali študenti FF UM in AGRFT UL, ki pripravljajo bralne uprizoritve, sodelujejo pri pripravi biltena ter predstavijo svoje produkcije.

Že četrto leto se bo mogoče na festival pripeljati s Festbusom, ki bo vsak dan vozil na razdalji Ljubljana-Maribor-Ljubljana.

Letos bo na festivalu na voljo en vnaprej določen Borštnikov abonma, drugega pa si bodo lahko obiskovalci sestavili sami. Pripravljajo akcijo IZBIRNI PAKET, v katerem bodo obiskovalcem ponudili 25 % popust pri nakupu najmanj štirih vstopnic za štiri različne predstave.

Glavno prizorišče je SNG Maribor, dogodki pa bodo potekali tudi v Lutkovnem gledališču Maribor, na Prvi gimnaziji Maribor, na Univerzi v Mariboru, v Vetrinjskem dvoru, Kibli in na Štuku (program AGRFT).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin