Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 5. 2014,
12.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

protesti

Petek, 9. 5. 2014, 12.56

8 let

Zlato ptico je prejel kolektivna iniciativa Zombie

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Simbolno nagrado Liberalne akademije zlata ptica so letos na Kongresnem trgu podelili kolektivnemu umetniškemu projektu Zombie.

Kot poudarjajo organizatorji, je kolektiv v času slovenskih vstaj in v kontekstu njihove neposredne demokracije ustvaril najširše razumljivo dekonstrukcijo navidezno demokratične politične in ekonomske tiranije. Pri Liberalni akademiji letos niso imenovali posebne žirije, ki bi odločila o dobitnikih zlate ptice, saj menijo, da je nagrajeni umetniški dogodek leta 2013 zaobsegel vse vidike prodornega in inovativnega multimedijskega umetniškega dela.

"Doslej je Liberalna akademija imenovala neodvisno komisijo z različnih področij, ki je podelila pet nagrad različnim ustvarjalcem, ki so bili v špici dogajanj," je za STA povedal predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn.

Letos pa je, kot je dejal Štrajn, prevladalo stališče, da je treba formulo obrniti. "Prišel je čas, ko se dogaja neka nova politizacija umetnosti in smo v trenutku, ko je na to treba opozoriti. Ta trend najbolj reprezentira projekt Zombie, ki se je zgodil v okviru slovenskih vstaj," je še dejal.

Nagrajeni umetniški projekt je presegel razsežnosti avtorstva, saj so avtorice in avtorji kolektiv, ki v ospredje postavlja sam umetniški dogodek. "Avtorstvo je buržoazna invencija, v neki drugačni paradigmi pa bo umetnost javno dobro in bomo vsi avtorji," je poudaril Štrajn.

Kolektiv Zombie, ki se podelitve nagrade sicer ni udeležil, je, kot je zapisala Liberalna akademija, z "jasno koreografijo in dramaturgijo uličnega gledališča v kontekstu prakse neposredne demokracije slovenskih vstaj v simbolnem prostoru ustvaril najširše razumljivo dekonstrukcijo edinstvene slovenske posttranzicijske oblike navidezno demokratične politične in ekonomske tiranije".

Projekt Zombie je vzniknil, ko je nekdanji predsednik vlade Janez Janša 21. decembra 2012 udeležence prve vseslovenske vstaje proti odkriti neoliberalistični intervenciji v slovensko državo in družbo razglasil za zombije, piše v obrazložitvi.

Na Protestivalu, ki je sledil dan pozneje, se je pokazalo, da so tudi v Sloveniji množični javni protesti proti vladajočim oligarhijam hkrati kulturne in umetniške prireditve. "Zombiji so bili neodmisljiva sestavina vstajniških dogodkov leta 2013, še zlasti pa na dan kulture 8. februarja 2013, ko je populistična politična opcija s svojo razvidno šibkejšo podporo doživela pomemben poraz," še piše v obrazložitvi.

Parodiranje žaljivke nekdanjega predsednika vlade v obliki uličnega igrokaza "brezimnih" režiserjev in igralcev, tako Liberalna akademija, je bilo edinstveni slovenski umetniški presežek v vrsti drugih družbenih akcij v času finančne krize.

Ne spreglejte