SiolNET. Trendi Kultura
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdravljica, Michelangelo in Jamiejeva hitra kosila

4

termometer

Pri založbi Mladinska knjiga so predstavili program za prvo polovico 2013, ki pa bo manj obsežen kot lani. Kljub temu tudi letos načrtujejo nekaj velikih projektov in obiskov pisateljev iz tujine.

Kot je na tiskovni konferenci povedal glavni urednik Bojan Švigelj, letos pri Mladinski knjigi načrtujejo 15 odstotkov manj knjižnih novosti kot lani, ko so izdali 380 novih knjižnih naslovov in 99 ponatisov v skupni nakladi 1,08 milijona izvodov. 160 elektronskih knjig Mladinske knjige je na voljo v spletni trgovini iBookStore, nekaj pa v spletni trgovini Barnes and Noble, ki pa ni dostopna za nakupe iz Slovenije. Zaradi razmer na knjižnem trgu, kjer prodaja tiskanih knjig pada, elektronske pa po Evropi še ne dosegajo takšne prodaje kot v ZDA, bodo letos izdali nekoliko manj novosti, so pa veseli, da so edina slovenska založba, ki veliko izdaja tudi ponatise. Tudi letos bo Slovenijo obiskalo nekaj tujih avtorjev, pripravljajo pa se tudi na praznovanje 100. rojstnega dneva Borisa Pahorja.

Lani so bile največje uspešnice Angeli Toneta Pavčka, Ti povem zgodbo Jorgeja Bucaya, Veliki Atlas Slovenije, Zlate Grimmove pravljice in knjiga 30 minut za kosilo Jamieja Oliverja. Mladinska knjiga bo tako letos sledila lanskim uspešnicam, saj med drugim načrtujejo antologijo pesmi Toneta Pavčka, ki bo izšla ob 85-letnici njegovega rojstva, še hitrejša kosila Jamieja Oliverja, ki jih boste lahko skuhali v 15 minutah, Atlas Slovenije za osnovno in srednjo šolo ter zbirko Biserna čebelica z desetimi pravljicami iz 60-letne zgodovine knjižne zbirke Čebelica. Prva letošnja zanimivost pa je zagotovo Prešernova Zdravljica v slikanici.

Zdravljica v slikanici in novi roman Dese Muck Kot je povedal Andrej Ilc, vodja uredništva leposlovnega programa, januarski izid Zdravljice z ilustracijami Damijana Stepančiča ni provokacija; ker jo je težko narisati, so projekt namreč pripravljali tri leta. Čeprav se veliko ukvarjamo s tem, ali je za himno boljša 2. ali 7. kitica, je po njegovem mnenju bolj bistveno vprašanje, ali smo mi dovolj dobri za Zdravljico.

Slikanica s Prešernovo Zdravljico, ki slovi po svoji civilizacijski naravnanosti in naklonjenosti do drugih narodov, je z ilustracijami Stepančiča po Ilčevih besedah kompleksna umetnina, ki nagovarja vse državljanke in državljane, tako otroke kot odrasle.

Leposlovni prevodi in domače novosti Po petdesetih letih bomo v slovenščini dobili znamenito otroško delo Maurica Sendaka, Tja, kjer so zverine doma (Where the Wild Things Are), izšlo bo mladinsko delo Patricka Nessa Sedem minut čez polnoč, ter še dva prevoda tujih uspešnic: Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil Jonasa Jonassona in Človeško telo Paola Giordana, ki bo junija obiskal Slovenijo.

Marca bo izšel mladinski roman Skoraj kot v filmu dobitnika modre ptice Vinka Möderndorferja, nov roman z naslovom Ljubezenski odred pa piše tudi Desa Muck. Poleg Pavčkove bodo izdali tudi zbirko poezije Ivana Minattija.

Michelangelo, kuhanje, zdravstveni nasveti in pletenje Letošnji najbolj prestižni projekt je po besedah Urške Kaloper, vodje uredništva priročnikov za odrasle in otroke, knjiga Michelangelo, v kateri gre za najpopolnejšo predstavitev umetnika do zdaj. Gre za ročno vezeno monografijo z dvema priloženima reprodukcijama umetnin, oštevilčeno lito-serigrafijo in spominskim kovancem.

Za tiste, ki jim je 30 minut za kosilo med tednom preveč, pa bodo izdali kuharsko knjigo Jamieja Oliverja, kjer so recepti za kosila, ki jih je mogoče pripraviti v 15 minutah. Jamiejeva kosila v 30 minutah so lani sicer prodali v 4.500 izvodih, čeprav je knjiga izšla šele oktobra.

Kljub temu da se za zdravstvene nasvete vedno bolj obračamo k spletu, so se v Mladinski knjigi vseeno odločili, da izdajo Družinski medicinski vodnik, ki so ga napisali britanski zdravniki in pregledali slovenski strokovnjaki. Vodnik tako ne vsebuje nepreverjenih podatkov, govoric ali vraž, temveč nudi najnovejša dognanja s področja medicine s poudarkom na skrbi za otroke. Letos načrtujejo še izid priročnika za pletenje na 400 straneh, poseben priročnik pletenja za malčke, paket za učenje angleščine, dva priročnika hrvaškega sociologa Bruna Šimleša Šola življenja in Ljubeznoslovje ter zbornik Ulovimo ljubezen Zorana Milivojevića, v katerem so zbrane njegove kolumne iz časopisa Politika.

O človeški uničevalnosti in introvertiranih Med stvarno literaturo bosta letos izšli še dve pomembni deli, in sicer Anatomija človekove uničevalnosti Ericha Fromma, v kateri Fromm izpodbija teorijo, da je nasilje nagonsko in inherentno človekovi naravi, temveč da gre za posledico družbenih vplivov, ter knjigo Susan Cain Tišina, ki govori o tem, da introvertirani ljudje kljub splošnemu prepričanju in naklonjenosti ljudem, ki uživajo v središču pozornosti, niso manj sposobni od ekstrovertiranih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin