Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
2. 7. 2015,
13.10

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

gledališče vstopnice Broadway

Četrtek, 2. 7. 2015, 13.10

1 leto, 7 mesecev

Vstopnice za slovenska gledališča desetkrat cenejše od broadwayskih

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najdražje vstopnice za britanski West End so se v zadnjem letu podražile za tretjino, povprečna cena za najboljše sedeže pa je presegla ceno sto funtov oziroma 140 evrov.

Cene vstopnic za predstave na londonskem West Endu vztrajno rastejo, podobno se dogaja tudi na Broadwayu. Najdražja predstava v obeh gledaliških okoliših je Mormonova knjiga, muzikal, ki se norčuje iz te verske ločine in za ogled katerega boste na najboljših sedežih odšteli tudi 202,25 funta oziroma 285 evrov, medtem ko vas bo ogled tega muzikala na Broadwayu na najboljših sedežih stal kar 477 dolarjev oziroma 430 evrov.

Boljši sedeži se dražijo, slabši so ceno obdržali Povprečna cena vstopnic na Broadwayu je mejo sto dolarjev oziroma 90 evrov prebila lani, letos se je podobno zgodilo še na West Endu, kjer je povprečna cena vstopnice za boljše sedeže presegla sto funtov oziroma 141 evrov. Kljub rasti cen za najboljše sedeže, cene najcenejših ostajajo enake, za Mormonsko knjigo je bil na West Endu najcenejši sedež tudi v zadnjem letu 39,75 funta oziroma 56 evrov. Kot poroča Guardian, cene boljših sedežev rastejo tudi zato, da cene najcenejših sedežev ostajajo dostopne.

Manj prireditev, višji honorarji Kljub šibkemu gospodarstvu cene vstopnic za kulturne prireditve rastejo. Kot je pred kratkim v Odmevih omenila direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski, so višji tudi honorarji nastopajočih, ki zaradi manjšega števila nastopov dvigajo cene, da bi nadomestili izpad prihodkov, s tem pa se višajo tudi cene vstopnic.

Povprečna cena vstopnice pri nas manj kot deset evrov So pa zato cene vstopnic za slovenska gledališča, ki so javni zavodi, toliko bolj dostopne. Po podatkih ministrstva za kulturo je bila povprečna cena vstopnice v teh gledališčih leta 2012 9,24 evra in se v primerjavi z letom prej celo znižala za 35 centov.

V praksi to pomeni, da boste na primer v SNG Drama Ljubljana za najboljši sedež odšteli 25 evrov, za najslabšega pa osem evrov. Nekoliko cenejše vstopnice so v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer najdražja stane 13,10 evra, najcenejša pa 9,90 evra. Nekoliko dražji sedeži so v SNG Opera in balet Ljubljana, kjer najdražji sedeži za ponovitev stanejo 39 evrov, najcenejši pa deset evrov. Opera ponuja tudi stojišča po pet evrov.

Ne spreglejte