Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 12. 2013,
11.27

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

razstava

Nedelja, 29. 12. 2013, 11.27

6 let, 1 mesec

V Moderni galeriji in MSUM v letu 2014 retrospektiva NSK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

V Moderni galeriji kot najobsežnejši projekt v letu 2014 napovedujejo retrospektivo NSK, ki bo prihodnjega decembra na ogled tako v Moderni galeriji kot v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM).

Umetnostni kolektiv Neue Slowenische Kunst (NSK) je bistveno vplival na slovensko umetnost in kulturo zadnjih desetletij. Njegova dela spadajo med najzanimivejše in najkompleksnejše dosežke novejše slovenske umetnosti. Kakovost dela, pomen skupine v nacionalnem prostoru in njena mednarodna odmevnost gotovo zaslužijo celostno predstavitev, so zapisali v Moderni galeriji. Država v času NSK je postala paradigmatska umetniška skupina konca 20. stoletja. Prek njenih dejavnosti lahko sledimo umetniškim "retroavantgardnim" interpretacijam dekonstrukcije nekdanje države, Evrope v času hladne vojne in širših tem. NSK je, kot so zapisali v Moderni galeriji, po razpadu Jugoslavije razglasila svojo Državo v času, ki je uvedla lastne potne liste, ustavo, veleposlaništva, konzulate, znamke in druge državne konstitutivne elemente, ki so bili vključeni v nadaljnjo estetsko produkcijo vseh skupin in njihovih pododdelkov skozi vsa 90. leta in v novem tisočletju.

Državo NSK so leta 1992 ustanovile skupine umetniškega kolektiva Neue Slowenische Kunst (NSK). Tega so sestavljale skupine Laibach, Irwin, Noordung, Novi kolektivizem ter Oddelek za čisto in praktično filozofijo. Skupina Irwin, v kateri delujejo Dušan Mandič, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek in Borut Vogelnik, obstaja od leta 1983, ko je socialistična Jugoslavija začela razpadati.

Država NSK prepoznana tudi po svetu, ima več tisoč državljanov Do konca desetletja so si skupine v okviru NSK pridobile ugled po Evropi, ZDA in na Japonskem. Dela in dejanja skupine so komentirala številne politične procese zadnjih dveh desetletij. Gibanje je bilo pomembno v politični in kulturni zgodovini Slovenije in nekdanje Jugoslavije, pripisujejo pa mu tudi pomembno vlogo pri pluralizaciji slovenske družbe in kulture v 80. letih preteklega stoletja.

Država NSK je zasnovana kot utopična tvorba, ki nima fizičnega ozemlja in se ne istoveti z nobeno obstoječo nacionalno državo. Kot pravijo pri NSK, je država inherentno transnacionalna. Potni list izda vsakomur, ki je pripravljen sprejeti njena ustanovitvena načela, državljanstvo pa je dostopno vsem, ne glede na narodnostni, spolni, verski ali kak drug status. Danes ima več tisoč državljanov po številnih državah in na vseh celinah. Razstava bo na ogled med decembrom 2014 in majem 2015 Retrospektivna razstava NSK, ki bo odprta od decembra 2014 do maja 2015, je del petletnega projekta Internacionala, sofinanciranega z evropskimi sredstvi. Razstavo bo spremljal katalog, ki bo vseboval prvi celostni pregled produkcije NSK. Ob razstavi bodo pripravili tudi mednarodni simpozij.

Ne spreglejte