Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
14.15

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

Natisni članek

razstava Banksy

Četrtek, 18. 1. 2024, 14.15

3 mesece, 1 teden

V Ljubljano je prišel Banksy #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00
Banksy | Foto Gaja Hanuna

Foto: Gaja Hanuna

Na Čopovi ulici v petek odpirajo razstavo najslavnejšega uličnega umetnika na svetu, skrivnostnega Banksyja.

Ena najbolj obljudenih ljubljanskih ulic bo (končno) dobila tudi odmevno umetnostno vsebino. V razstavnem prostoru na Čopovi 14 se namreč v petek odpira razstava skrivnostnega uličnega umetnika Banksyja, ki bo trajala do 21. aprila.

Slovita Banksyjeva Deklica z balonom ob vhodu v razstavni prostor na Čopovi | Foto: Gaja Hanuna Slovita Banksyjeva Deklica z balonom ob vhodu v razstavni prostor na Čopovi Foto: Gaja Hanuna

Lani je veliko obiskovalcev iz Slovenije pritegnila razstava Banksyjevih del v Trstu, ki pa bi jo z ljubljansko težko primerjali, je poudaril David Rjazancev, vodja blejske galerije Deva Puri, ki je Banksyjeva dela pripeljal v Ljubljano.

Banksyjevo razstavo je mogoče organizirati na tri načine, je povedal, prvi je ta, da razstava nastane v sodelovanju s samim Banksyjem, kar pa se lahko zgodi le v največjih svetovnih metropolah. Drugi, na katerega nastane večina evropskih Banksyjevih razstav, je ta, da organizator Banksyjeva dela preprosto najde na spletu, jih natisne in razstavi. Tretji način, na katerega je nastala razstava v Ljubljani, pa je mukotrpno iskanje Banksyjevih del pri zbirateljih in prepričevanje, naj jih posodijo za razstavo.

David Rjazancev | Foto: Gaja Hanuna David Rjazancev Foto: Gaja Hanuna

"Kar vidite tukaj, je prava stvar," je poudaril Rjazancev, "gre za dela, ki jih je Banksy sam izdal, za katera je on hotel, da gredo med ljudi. Grafitov ne boste videli, tudi ne sten s poslikavami, ki so jih milijarderji odtrgali in jih imajo zdaj v svojih palačah."

Kot je bil pred 20 leti najbolj ponarejan slikar Salvador Dali, je zdaj to Banksy, je dejal Rjazancev: "Grafiko lahko natisne vsakdo in tudi poznavalci bodo težko ugotovili, ali je prava ali ne. Zato si je izmislil briljanten trik. Ustvaril je certifikat, ki ga je nemogoče ponarediti, lastno valuto v obliki bankovca za 10 funtov, na katerem je namesto obraza kraljice Elizabete II. obraz princese Diane. Na vsakem certifikatu, ki ga izda, je polovica bankovca, pretrganega na pol, drugo polovico pa obdrži on. Tega stika ni mogoče ponarediti."

Sprehodite se po razstavi:

Fotogalerija
1 / 19

V razstavo so vključena tudi dela nekaterih drugih umetnikov, ki so z Banksyjem sodelovali ali pa so ga navdihovali, postavitev kombinira kopico igrivih trenutkov, celo kotičkov za fotografiranje, ki pa so obenem v sozvočju s težkimi temami, na katere Banksy že ves čas opozarja.

Njegov aktivizem je očiten ob delih, ki opozarjajo na begunsko problematiko, denimo Love Welcomes, v katerem je združil moči z begunkami, ki jih je angažiral za šivanje predpražnikov iz reševalnih jopičev, ki za begunci ostanejo na grški obali. Ti predpražniki so nato naprodaj pod njegovim imenom in zato dosegajo konkretne cene, prihodki od prodaje pa so namenjeni beguncem in njihovim družinam.

Predpražnik, na katerem je napis "Dobrodošli" izvezen z materialom reševalnega jopiča | Foto: Gaja Hanuna Predpražnik, na katerem je napis "Dobrodošli" izvezen z materialom reševalnega jopiča Foto: Gaja Hanuna

"Kot vsi ultrabogataši ima tudi Banksy svojo jahto, a s to razliko, da njegova ladja pobira begunce po Sredozemlju," je še dejal Rjazancev, "on je eden redkih, ki ne samo govori, ampak ob tem, ko opozori na problem, tudi poskuša pomagati."

Oglejte si še:

Razstave Srebrne igre 1984
Sportal V Ljubljani na ogled impozantna zbirka spominov na dogodek, ki ga brez Slovencev ne bi bilo
Slovenski punk in fotografija
Trendi Punk v Sloveniji je bil drugačen, ker je vzniknil v socializmu #foto
Edvard Ravnikar
Trendi Kako je arhitektura Edvarda Ravnikarja zaznamovala enega od osrednjih ljubljanskih trgov
Ne spreglejte