SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl je Žarko Petan

1

termometer

Po hudi bolezni je v petek v 86. letu starosti umrl režiser, dramatik in pisatelj Žarko Petan.

Dramatiku in režiserju Dušanu Jovanoviću bo ostal v spominu kot dragocen mentor, ljudje pa se ga bodo po njegovem mnenju spominjali kot zabavne, duhovite in zelo karizmatične osebe, je povedal Jovanović.

Jovanović: "Petan je bil velika pojava" Petan, ki je bil z Jovanovićem v določenem obdobju zelo povezan – med drugim je režiral več Jovanovićevih tekstov –, je po njegovih besedah naredil nekaj legendarnih predstav. Spomnil je na predstavo Yasmine Reza z naslovom Art, ki je še vedno, vse od premiere leta 1998, na sporedu ljubljanske Drame.

Po Jovanovićevih besedah bo Petan v spominu ljudi svoje generacije ostal "velika pojava". Pri tistih, ki so ga bolje poznali, bo, kot meni Jovanović, verjetno odmeval njegov znameniti stavek: "Kaj ti bom povedal drugega?"

Petan je bil stalni režiser v ljubljanski Drami, ki jo je nekaj časa vodil kot ravnatelj, in več kot 20 let stalni režiser Mestnega gledališča ljubljanskega. V 90. letih je bil nekaj časa generalni direktor nacionalnega radia in televizije, poznan pa je bil tudi po aforizmih.

Življenjska pot umetnika Petan se je rodil 27. marca 1929 v Ljubljani. Prvih deset let je preživel na Hrvaškem, pretežno v Zagrebu, do konca druge svetovne vojne je živel v Trstu, pozneje pa v Mariboru, kjer je končal srednjo šolo. Po življenjski zgodbi družine Petan – njegov oče je bil lastnik znane mariborske Kavarne Astorija – je Jože Pogačnik leta 1989 posnel istoimenski film.

V Ljubljani je leta 1957 diplomiral na Ekonomski fakulteti, leta 1977 pa še na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani. Leta 1959 je bil na vojaškem sodišču v Beogradu obsojen na sedem let zapora, a so ga leta 1961 zaradi pomanjkanja dokazov oprostili. Kot je nekoč dejal, so takrat nastali prvi aforizmi. "V letu in pol, kolikor sem bil zaprt, sem se jih učil na pamet, ker nisem imel papirja. Pozneje sem izdal svojo prvo zbirko aforizmov," je dejal pred leti.

Kot režiser se je v domačih in tujih gledališčih, kot piše na njegovi osebni spletni strani, podpisal pod 120 predstav, odmevna so bila predvsem dela modernih dramatikov, kot so Jovanović, Primož Kozak, Eugene Ionesco. V devetdesetih letih je bil nekaj časa tudi generalni direktor RTV Slovenija.

Dela je posvečal družini Uveljavil se je tudi kot literat. Njegov opus je izjemno obsežen. Osrednja elementa njegovega pisateljevanja sta humor in satira. Poleg aforizmov, ki jih je napisal skoraj deset tisoč, je pisal tudi romane, novele, gledališke, radijske in televizijske igre, pesmi in eseje. Pisal je tudi za otroke. Njegovo prvo otroško delo – Pravljice za Jasmino (1962) – je bilo posvečeno njegovi lani umrli hčerki, pri poznejših delih pa sta bila navdih in pobudnika njegova vnuka.

Petanova dela so bila prevedena v 27 jezikov, samostojno je izšlo 40 njegovih knjig, zastopan je v številnih tujih antologijah proze, poezije, dramskih iger in aforizmov.

Za svoje delo je prejel vrsto pretežno tujih nagrad. Med slovenskimi so nagrada Prešernovega sklada leta 1966, zlati red za zasluge leta 2004 in nagrada mesta Maribor – Glazerjeva nagrada za življenjsko delo, ki jo je prejel leta 2007.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin