SiolNET. Trendi Kultura
1,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umetnik Janez Janša se je lotil tega, kar so nekateri zavrnili

1,22

termometer

jerebika
Dramsko besedilo Jerebika, štrudelj, ples pa še kaj avtorice Simone Semenič in pod režijo Janeza Janše ter v igri Staneta Tomazina bo premiero v Novi pošti doživelo danes, prvo ponovitev pa jutri ob 19. uri. Foto: Urška Comino

"Če imajo igralke in igralci kakršenkoli predsodek ali težavo z goloto in seksualnostjo na odru, naj ne sodelujejo pri uprizarjanju tega besedila," je del "napotkov za uprizoritev" besedila slovenske dramatičarke Simone Semenič, ki se bo zgodil v Slovenskem mladinskem gledališču pod režijo umetnika Janeza Janše.

Novo besedilo Jerebika, štrudelj, ples pa še kaj Simone Semenič je "izjemna komedija, prava besedilna bravura, ki se po eni strani igra s komedijskim žanrom, tako da preizprašuje meje komičnega, po drugi pa z meščansko predpostavko gledališča, ki je provokacijo pripravljeno sprejeti, a le do določene mere".

Pri čemer pa avtorica že v "napotkih za uprizoritev" zahteva redukcijo kakršnihkoli kompromisov in zato so nekateri umetniške vodje slovenskih gledališč to besedilo zavrnili. So ga pa sprejeli v Slovenskem mladinskem gledališču.

Premiero bo predstava Jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, ki je že razprodana, v Novi pošti doživela danes, že jutri pa sledi njena prva ponovitev.

Pogovor z avtorico besedila Jerebika, štrudelj, ples pa še Simono Semenič bo v Novi pošti potekal jutri ob 19. uri. Vodil ga bo Rok Vevar. Danes pa bo pred premiero ob 18. uri potekalo tudi predavanje Alje Lobnik ''Ima u tome nešto lepo'' (Marković). Pogovor z avtorico besedila Jerebika, štrudelj, ples pa še Simono Semenič bo v Novi pošti potekal jutri ob 19. uri. Vodil ga bo Rok Vevar. Danes pa bo pred premiero ob 18. uri potekalo tudi predavanje Alje Lobnik ''Ima u tome nešto lepo'' (Marković). Foto: Nada Žgank

Portret sodobne slovenske družbe

Na prvi pogled gre za igro o šestdesetih letih prejšnjega časa, torej o zgodovinskem času in manifestacijah temeljne slovenske ideološke razklanosti med klerikalnim in liberalnim polom v Vipavski dolini. A bolj ko se delo razpleta, bolj to postaja "portret sodobne slovenske družbe, v kateri ideološko prepričanje zlahka zamenja pragmatična korist".

"Besedilo v svoji intenziteti nenehno prehaja med časi in kraji in je v tem smislu celo bolj podobno filmskemu scenariju. Jerebiko ... prepolno strasti, ideoloških razprtij, opravljanja in seksa, uprizarjamo kot (nemi in slepi) črno-beli film s podnapisi, kar gledalcem pušča neslutene domišljijske možnosti," pa so o predstavi še zapisali v Slovenskem mladinskem gledališču.

Preberite še:

Tomi Janežič Trendi "Pri Don Juanu je spregledano dejstvo, da je tudi posiljevalec" #intervju Goran Injac, Tibor Mihelič Syed, SMG Trendi "Uradniški aparat ni naklonjen eksperimentiranju" Simona Semenič Trendi "To je čisti srednji vek, na ravni zažiganja čarovnic" Maja smrekar: K-9_topologija / Ecce Canis Trendi "Živimo v sistemu, ki časti primitivizem"

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin