Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 10. 2015,
13.57

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bojan Šrot

Torek, 6. 10. 2015, 13.57

5 let, 6 mesecev

Tone Kregar le imenovan za vršilca dolžnosti celjskega muzeja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tone Kregar je po daljših zapletih zaradi nepravilno zapisanega njegovega imena le postal vršilec dolžnosti Muzeja novejše zgodovine Celje.

Celjski župan Bojan Šrot je z današnje seje mestnega sveta umaknil točko o imenovanju direktorja Pokrajinskega muzeja Celje Staneta Rozmana za vršilca dolžnosti direktorja Muzeja novejše zgodovine Celje (MNZC). V sodni register je bil namreč kot vršilec dolžnosti direktorja v ponedeljek do izvolitve novega vpisan Tonček Kregar.

Zgodovina imenovanja Toneta Kregarja, širši javnosti sicer bolj znan kot član glasbene skupine Mi2, je na septembrski korespondenčni seji za direktorja Muzeja novejše zgodovine Celje (MNZC) po odhodu dotedanje direktorice Tanje Roženbergar, ki je prevzela vodenje Slovenskega etnografskega muzeja, soglasno že potrdil celjski mestni svet.

Po svojem imenovanju je Kregar, ki je tudi predsednik sveta muzeja, celjsko občino obvestil, da so v zaprosilu za njegovo imenovanje navedli nepravilen podatek, in sicer Tone Kregar, namesto pravilno Tonček Kregar. Zaradi nepravilnega podatka je bil sklep javnega zavoda MNZC neizvršljiv in kot takšen brez pravne veljave.

Tudi pristojno sodišče je pred dnevi ugotovilo, da je sklep zaradi napačno zapisanega imena in drugih nepravilnosti, neizvršljiv, v ponedeljek pa je Kregarja le vpisalo v sodni register kot vršilca dolžnosti direktorja muzeja.

Združevanje celjskih muzejev Bojan Šrot je na današnji seji mestnega sveta povedal, da je Celje poleg Maribora edino mesto v Sloveniji, ki ima dva zgodovinska muzeja, zato je napovedal, da bodo strokovne službe pripravile ustrezno gradivo za združitev MNZC in Pokrajinskega muzeja Celje ter preverile vse argumente za in proti združitvi.

Kregar, ki je bil vodja oddelka za zgodovino, etnologijo in kulturno antropologijo v MNZC, je svetnikom dejal, da je z imeni pač tako, da si jih sami ne izbiramo.

"Sicer ni pomembno ime, ampak kdo ga in kako ga nosi. Zamisli o združitvi muzejev ne nasprotujem, ampak se mi zdi neprimerno, da o usodi MNZC, ki deluje 52 let, brez strokovne in javne razprave odloča ozek krog ljudi," je še dejal Kregar.

Ne spreglejte