SiolNET. Trendi Kultura
7,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jerneja Šugmana bodo pokopali z vojaškimi častmi #video

7,88

termometer

Jernej Šugman
Foto: Ana Kovač

V nedeljo preminulega gledališkega in televizijskega igralca Jerneja Šugmana bodo pokopali z vojaškimi častmi, je na seji sklenila vlada. Pogreb bo na ljubljanskih Žalah v petek ob 14.30.

"Jernej Šugman, eden od največjih in najprepoznavnejših slovenskih igralcev, tako odrskih kot filmskih, človek ljudskih src, je s svojim delovanjem v SNG Drami, na televiziji in filmu postal legenda v slovenskem kulturnem prostoru," so zapisali po seji vlade in dodali, da se "njegova igralska bibliografija bere kot enciklopedija slovenske in svetovne dramatike. Takšen nabor in število vlog le redki dosežejo v vsej življenjski karieri. Kot igralec najzahtevnejših gledaliških vlog je v vsaki od njih pustil močan pečat, pa naj je šlo za komedije, drame, like iz klasične ali sodobne dramatike".


Preberite še:


Za svoje delo je Šugman prejel več kot 20 nagrad, med drugim Borštnikove nagrade, nazadnje lani za izjemno naslovno vlogo v predstavi Kralj Ubu, ki mu je prinesla tudi zlati lovorjev venec na gledališkem festivalu MESS v Sarajevu. Prejel je tudi več Severjevih nagrad, nagrado revije Stop za najboljšega igralca leta ter Prešernovo nagrado (1993) za študente za vlogo Astrova v Stričku Vanji A. P. Čehova, s katero je končal študij na AGRFT.

[video: 66777 / ]


Preberite še:
Jernej Šugman: Prijatelj, kolega, eden največjih igralcev #video

"Slovenija je izgubila enega najboljših igralcev" #video


"Nad njim niso bili navdušeni samo kritiki, ampak je veljal za enega od najbolj priljubljenih igralcev pri nas, ki je obvladal tako resne dramske vloge kot humorne, saj je imel odličen občutek za komedijo. Imel je odrsko prezenco in markantnost, kakršni ima le malokdo, zato se vrzeli, ki jo je pustil za seboj v Draminem ansamblu, tako se zdi, še ne bo dalo kmalu zapolniti," je še zapisala vlada.

Z vojaškimi častmi so leta 2015 pokopali tudi legendo slovenske narodno-zabavne glasbe Slavka Avsenika, leta 2011 pa nekdanjega premierja Andreja Bajuka.

Pravila službe v Slovenski vojski med drugim določajo, da se z vojaškimi častmi pokopljejo:

-        pripadniki Slovenske vojske, ki so izgubili življenje pri opravljanju vojaške službe oziroma če so se ponesrečili ali umrli v času službe v stalni sestavi Slovenske vojske;

-        minister za obrambo in državni sekretar v ministrstvu za obrambo;

-        predsednik vlade;

-        predsednik Državnega zbora;

-        predsednik Državnega sveta;

-        predsednik Ustavnega sodišča;

-        predsednik države;

-        nosilci partizanske spomenice 1941;

-        nosilci reda narodnega heroja;

-        nosilci častnega vojnega znaka;

-        nosilci častnega znaka osamosvojitve;

-        nekdanji predsedniki države;

-        nekdanji ministri in državni sekretarji ministrstva za obrambo;

-        druge osebe, če tako odloči vlada.

Način izvedbe pogreba z vojaškimi častmi se določi z državnimi in vojaškimi protokolarnimi pravili. S protokolarnimi pravili se določijo tudi velikost častne enote, častno spremstvo, častna straža, prenos posmrtnih ostankov, nošenje odlikovanj in priznanj, nošenje krste ali žare in drugo.

V spodnjih videoposnetkih si lahko ogledate, kako so Šugmana doživljali njegovi učenci:

[video: 66815 / ]

[video: 66814 / ]

[video: 66813 / ]

delitve: 342
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin