Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Sreda,
13. 12. 2017,
11.27

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

1

Natisni članek

študentje Jernej Šugman

Sreda, 13. 12. 2017, 11.27

1 leto, 4 mesece

Kako so Šugmana doživljali njegovi učenci

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

1

Prehitro preminuli Jernej Šugman, eden največjih slovenskih igralcev vseh časov, ni bil le odličen gledališki in televizijski igralec, ampak tudi odličen mentor bodočim igralcem na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani (AGRFT). "Jokam in ne izjočem. Sŕce! Moja druga družina je danes izgubila enega od dveh vélikih očetov. Ni res, ne more biti. In ni fer," je zapisala ena izmed njegovih učenk Tina Resman.

Nekoč je bil sam študent akademije, na oder male dvorane, kjer je s študenti preživel največ časa, pa se je vrnil kot mentor bodočim igralcem. Študentje so se z njim poleg študijskega dela na akademiji družili tudi ob kavah, saj si je zanje vedno vzel čas tudi zunaj svojega delovnika. "Sprva sem imel do njega neznansko strahospoštovanje, potem pa sem ugotovil, da je eden izmed najbolj nežnih in prijaznih ljudi," pravi študent prvega letnika dramske igre Klemen Kovačič.

Mojster Shakespeara jim je bil kot oče: "Akademija predstavlja moj drugi dom, Šugman pa drugega očeta," pravi Tina Resman, študentka dramske igre na AGRFT. "Ob njem smo se vedno počutili tako sproščeno, domače," še dodaja Mojca Madon, ki je bila pod Šugmanovim mentorstvom zadnji dve leti. 

"Objem, najbolj si bom zapomnila objem"

Tini Resman bo v spominu večno ostal Šugmanov objem: "V tem objemu se kar izgubiš, ker je tak velikan in tako srčna osebnost. Ta objem je zagotovo tisto, kar mi bo zares ostalo v spominu."

Njegov učenec, že diplomirani igralec Rok Prašnikar, ki svojo karierno pot nadaljuje v Avstraliji, je Šugmanu na svojem profilu na Facebooku posvetil zahvalo: "Še preden sem odšel v Avstralijo, si me potolažil in me opogumil, da bo vse dobro, tudi če mi tam ne uspe. In da če se vrnem, mi boš znova pomagal priskrbeti kakšno vlogo. Kralj. Srčni Kralj."

Jernej Šugman | Foto: STA , Foto: STA ,

V slovo je zapisal tudi nekaj skupnih spominov: "Spomnim se, kako sva se skupaj smejala šalam, ki sva si jih izmišljevala med poukom na akademiji. Kako sem pri Shakespearu odvihral, ko nisem znal odigrati vloge, in si naslednji dan prišel na kavo in se pogovarjal z mano. Spomnim se, kako si mi pomagal, ko nisem znal. Kako si se sam sekiral, da ne znaš biti mentor, in bil si odličen."

"V čast mi je bilo, mentor"

"Nočem se poslavljati. Jebeš, vem, da bova enkrat igrala skupaj. Hvala, da si verjel vame in me izbral, da si verjel v naš krog. V čast mi je bilo, mentor," je zapisala študentka AGRFT Tina Resman. Sožalje je izrekel tudi študent Jure Žavbi: "Hvala, ker si me izbral! Krog ne bo nikoli več popoln."

Kot izredno srčnega, toplega in nežnega človeka pa se ga bodo zagotovo spominjali vsi, ki so ga osebno spoznali, zaključujejo študentje.

Ne spreglejte