Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
11. 12. 2017,
9.33

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

1

Natisni članek

Jernej Šugman SNG Drama Ljubljana

Ponedeljek, 11. 12. 2017, 9.33

8 mesecev, 3 tedne

"Slovenija je izgubila enega najboljših igralcev" #video

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

1

"Slovenija je izgubila enega najboljših igralcev. Prekmalu in nepričakovano! Šugi, počivaj v miru," se je na smrt Jerneja Šugmana na družbenih omrežjih odzvala Katarina Čas. Zapisi v poklon enemu najvidnejših in najbolj priljubljenih slovenskih igralcev, prvaku SNG Drama, v katerih se ga spominjajo kot velikega igralca in človeka, se vrstijo.

Igralski svet se poslavlja od velikana slovenskih odrov in malih ekranov. Gost v studiu oddaje Dan. je bil dekan AGRFT Tomaž Gubenšek. 

Zapustil nas je izjemen človek in odličen igralec. Jernej Šugman, velik ljubitelj košarke in podpornik @Euro2013, počivaj v miru. 😢 pic.twitter.com/qoGurafVzr

— Košarkarska zveza SI (@kzs_si) December 10, 2017

Na družbenem omrežju Twitter se je oglasil tudi košarkarski zvezdnik Goran Dragić, ki je zapisal: "R.I.P 😢 Hvala za vse lepe trenutke, ki si jih pričaral!!"

Filmska režiserka Urša Menart je zapisala, da je bil Šugman zanjo "vedno ultimativni dokaz, da so najboljši igralci ponavadi tudi najbolj 'kul' ljudje in obratno."

Besede bosanskega filmskega režiserja Dino Mustafića so, da je odšel eden najboljših igralcev in "moj dragi prijatelj". "Vsaka njegova vloga je bila radost za publiko."

Na Facebooku je nastal tudi profil z naslovom Jernej Šugman, počivaj v miru, na katerem se ga po njegovem delu spominja tudi širša javnost.

Igralec, ki si je upal iti do konca

"Prijatelj, kolega, eden največjih igralcev, ki so ustvarjali na naših odrih, obraz, ki ga ne bo mogoče pozabiti," je ob odhodu prvaka ljubljanske Drame Jerneja Šugmana dejal ravnatelj Igor Samobor.

Za režiserja Jerneja Lorencija je bil "velik in lep človek", za Damjana Kozoleta pa "eden tistih redkih igralcev, ki si je upal iti do konca".

Nepozabne stvaritve in nepozabni svetovi

"Nepozabne igralske stvaritve, nepozabni svetovi, ki so nastali in ki bi danes in v prihodnje še nastajali, vse to nas z Jernejevim veliko prezgodnjim odhodom popolnoma nepripravljene zapušča. Ostali bodo posnetki predstav, filmi, fotografije, kritike, intervjuji, različni zapisi. Vse to bo ostalo za vedno. Ostale bodo njegove številne nagrade, pričale bodo o igralskem velikanu, ki ga je mnogo prezgodaj, sredi največje umetniške inspiracije, vzela k sebi neskončnost," je zapisal Samobor.

"Nam, njegovim sopotnikom, prijateljem in kolegom, pa bo ostal spomin na njegov smeh, duhovitost in prijaznost, velikanska zaloga domišljije in navdiha, ki ju je tako nesebično delil, predvsem pa bo v nas odzvanjal vsak trenutek, ki smo ga užili in uživali z njim. Njegovo velikansko srce ni zdržalo njegovega razdajanja," je še poudaril ravnatelj.

Ves čas je delil sebe

Po Lorencijevem mnenju je bil "idealna kombinacija človeka in talenta, fine, duhovite lenobe in totalne pripadnosti, zavezanosti in predanosti".

Skupaj sta sodelovala v treh predstavah: Iliadi, Bibliji, prvi poskus in Kralju Ubuju. Za zadnjo je bilo predvideno, da jo bo osrednje slovensko gledališče odigralo na festivalu Premio Europa, ki bo od torka do nedelje potekal v Rimu, na njem pa bi Lorenciju podelili tudi istoimensko evropsko nagrado za "novo gledališko realnost".

V Rim sedaj ne bodo odpotovali, režiserju pa nagrada glede na Šugmanovo smrt "ne pomeni kaj dosti", saj je bil, kot je poudaril za STA, tudi on kot del teh predstav eden glavnih razlogov, da jo je dobil.

Za Šugmana je Lorenci tudi rekel, da je "ves čas delil zgodbe, delil sebe.« Da je bil, kar človeško čudež.

Njegovo telo je pripadalo odru, filmu

Za filmskega režiserja Kozoleta pa je bil Šugman, ki je sodeloval v njegovem najnovejšem celovečercu Nočno življenje, "eden tistih redkih igralcev, ki si je upal iti do konca, brez kalkulacije, intuitivno in iskreno, vendar vedno tudi z jasnim premislekom".

"Njegovo telo je enostavno pripadalo odru, filmu. Spominjam se, na snemanju Nočnega življenja je celo noč gol in moker ležal na pločniku ob Celovški cesti, na dveh stopinjah, ne da bi enkrat zajamral," je za STA povedal Kozole.

Ob vseh izjemnih gledaliških in filmskih vlogah mu bo, kot je dodal, ostal v spominu najprej kot izjemen in duhovit človek, ki je iz vsakega še tako drobnega detajla znal narediti nekaj zabavnega. "Njegova duhovitost je bila naravnost terapevtska. Vsak dan preživet z njim, na snemanju ali privatno, je bil nekaj posebnega. Za njim bo ostala velika praznina, igralska in človeška."

Žalno knjigo bodo v Drami odprli danes ob 14. uri, žalna slovesnost pa bo v sredo ob 15. uri na velikem odru.

Ne spreglejte