Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2013,
11.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Stephen King

Torek, 5. 2. 2013, 11.47

8 let

Stephen King napoveduje srhljivo nadaljevanje Izžarevanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Septembra bo izšlo knjižno nadaljevanje romana Izžarevanje, za katerega avtor napoveduje vrnitev leposlovja, ki bralce resnično prestraši.

Roman iz leta 1977 se je odvijal v čez zimo zapuščenem hotelu Overlook Hotel, v njem pa smo lahko spremljali drsenje v blaznost pisatelja Jacka Torrancea, ki sta ga v hotelu spremljala žena in sin z nadnaravnimi sposobnostmi dojemanja. Roman je leta 1980 doživel tudi svojo filmsko različico v režiji Stanleyja Kubricka, po dobrih 35 letih manj srhljivega pisanja pa se King vrača z nadaljevanjem. Roman bo nosil naslov Doctor Sleep, v njem pa bo imel glavno vlogo deček Danny, zdaj že moški srednjih let.

"Bistvo zgodbe je, da prestraši ljudi," je King povedal za Entertainment Weekly. "Rekel sem si, da bi rad izvedel, ali to še znam. Po kar nekaj knjigah, ki niso bile tako srhljive, a so jih ljudje še vseeno radi brali, bi se zdaj vrnil k tistim res srhljivim in strašnim temam. Upam, da mi je uspelo. Meni je nadaljevanje všeč, če mi ne bi bilo, ga ne bi želel objaviti," je dodal King.

V romanu Doctor Sleep Dan Torrance dela v hospicu, kjer svoje paranormalne sposobnosti uporablja za pomoč umirajočim. Zaplete se v reševanje majhne deklice, ki ima prav tako "izžarevanje", pred zlobnimi silami. King je povedal, da je bila vrnitev k enemu svojih najljubših knjižnih junakov strah vzbujajoča.

"Veliko ljudi je bilo prestrašenih do smrti, ko so prebirali Izžarevanje, še posebej mladostniki, ki so knjigo brali na taborjenju ali pa v srednji šoli. Ko sem pisal nadaljevanje, sem si mislil: Ti ljudje so zdaj v svojih 40. letih, gledali so Freddyja Kruegerja in Jasona Voorhesa. Kaj če jim zdaj moje nadaljevanje sploh ne bo srhljivo? In težava ne bo v tem, da sem se jaz spremenil, temveč da so moji bralci odrasli in dozoreli. In zdaj niso več tako preprosto ciljno občinstvo."

Dan in 12-letna deklica Abra se v nadaljevanju soočita z zlom, ki ga predstavlja pleme The True Knot. Ti se hranijo z izžarevanjem, medtem ko se pretvarjajo, da so starejši Američani, ki po ZDA potujejo v avtodomih. "Vidiš jih na bencinskih črpalkah, vedno nosijo majice z izreki o bogu, vedno so pred tabo v vrsti v McDonald'su in upočasnjujejo celo vrsto. Vedno se mi je zdelo, da je nekaj zloveščega v njih, saj so tako nevsiljivi, pa vendar tako vseprisotni. Ta občutek sem želel uporabiti v knjigi. Če bi bil res obupno bitje, bi bil tak način potovanja po ZDA idealen," je povedal King.

King si ne predstavlja, da bi njegove zgodbe nekoč nadaljevali drugi avtorji, in namignil je, da se po romanu Doctor Sleep verjetno obeta še nekaj nadaljevanj drugih romanov. "Vračam se k svojim junakom in razmišljam, kaj se z njimi dogaja. Nisem nor, vem, da v resnici ne obstajajo. Ampak odločitev, da nadaljujem Dannyjevo zgodbo, se mi je zdela tako samoumevna izbira. Sploh ker ima nadnaravne sposobnosti," je še povedal King.

Ne spreglejte