Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
9. 10. 2015,
16.24

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miha Turšič gladovna stavka ministrstvo za kulturo

Petek, 9. 10. 2015, 16.24

4 leta, 9 mesecev

Se ministrstvo za kulturo zaveda, da Miha Turšič misli skrajno resno?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko Miha Turšič že deseti dan gladovno stavka, Ministrstvo za kulturo še vedno vztraja pri svojem "birokratskem in računovodskem politikantstvu, ignoranci in pomanjkanju dialoga".

Zato soustanovitelj Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) v Vitanju in do nedavnega tudi direktor zavoda – s tega mesta je odstopil dan pred začetkom gladovne stavke (29. septembra) – Miha Turšič nadaljuje protest.

"Po eni strani sem žalosten, po drugi vesel, da je vse, kar sem rekel na začetku gladovne stavke, res. To, kar se nam je v tem letu dogajalo (v KSEVT, op. a.), je zdaj postalo več kot očitno. Vse to birokratsko politikanstvo, ignoranca in pomanjkanja dialoga. Vse, kar ministrstvo naredi, to odraža. Žal mi je, da imamo takšne upravljavce," pravi.

Zahteve Mihe Turšiča še vedno niso izpolnjene Zato Miha Turšič ponovno in še vedno zahteva odstop direktorice direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu za kulturo Biserke Močnik. "V tem času, ko sem tu, so mnogi prihajali k meni z zgodbami, povezanimi z njo. Zato zahtevam, da odstopi in se umakne z vseh položajev, kjer je treba razumeti umetnost." To je prva od njegovih zahtev, ki jih je javnosti predstavil na prvi dan svoje gladovne stavke – 30. septembra. Danes jih je na novinarski konferenci v Moderni galeriji ponovil, saj nobena od njegovih zahtev do danes še ni izpolnjena.

Druga zahteva je, da se občinski javni zavod KSEVT preoblikuje v funkcionalno nacionalno institucijo. "Občinski zavod je bil ustanovljen zgolj zato, ker je prejšnje ministrstvo ugotovilo, da lahko financira programe kulturalizacije vesolja s pomočjo 67. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK). Ta zavod se v letošnjem letu ni uporabljal za omogočanje kulturalizacije vesolja, temveč za birokratsko politikantstvo. Za spotikanje in manipulacije. Za pogojevanje, kdo lahko dela pri nas in kdo ne. Vse, kar se je zgodilo pri nas, jih je motilo."

"Na ministrstvu za kulturo obstaja direktorat za ustvarjalnost. Zato menim, da lahko to ustvarjalnost uporabijo za izpolnjevanje tretje zahteve, s katero se strinjajo," pravi Turšič. In ta je, da se delež državnega proračuna za kulturo poviša na dva odstotka. Za začetek je potek in način uresničenja te zahteve lahko na papirju.

Mandat za rešitev položaja je omejen z možnostjo Turšičevega stradanja Miha Turšič s svojo odločitvijo, s protestom v obliki gladovne stavke, brezkompromisno kaže, v kako nevzdržnih in kritičnih razmerah je zadnje leto deloval KSEVT. Pri tem s to radikalno, a pogumno gesto opozarja tudi na širše stanje in razumevanje področja kulture in umetnosti v naši državi. To je takšno, kot je Turšičeva gesta, ki kaže, da je na stanje treba opozoriti z resnim dejanjem. To pa naj za začetek sproži konstruktivni dialog, ki vodi k reševanju problemov, ne pa k njihovemu proizvajanju, kot poudarja sam. Na "ministrstvu naj zavihajo rokave" za iskanje konkretnih rešitev, saj je trajanje "njihovega mandata za rešitev položaja omejen z mojo možnostjo stradanja", je pred dnevi povedal za naš medij.

Pri tem je tudi opozoril: "S primerom, ki sem ga izpostavil z gladovno stavko, bi omenil predvsem zastarelo razumevanje umetnosti in kulture na ministrstvu za kulturo. Kot da še vedno živimo v času avstro-ogrske družbe, ne pa v 21. stoletju, ko poznamo popolnoma nove kulturne prakse, povezovanje z znanostjo, industrijo oz. podjetji, izobraževanjem, javnimi službami in veliko drugega. Družba, ki živi v času, mora ta čas tudi razumeti in distribucija razumevanja se omogoča zgolj skozi umetniško produkcijo in kulturne prakse. Ministrstvo za kulturo tako nosi odgovornost, da se slovenska družba ne razvija in zaostaja za naprednimi družbami, kar pa se posledično pozna tudi na gospodarski kulturi, ki je tako zelo čislana."

"Na ministrstvu so sicer najprej aktivirali plačance negativnega političnega marketinga" Pravega dialoga z ministrstvom za kulturo do zdaj še vedno ni bilo. Še manj odgovorov in izpolnitev zahtev, poudarja Turšič. Čeprav naj bi se na področju druge nekaj začelo premikati.

Najprej so sicer aktivirali "plačance negativnega političnega marketinga, ki so z antikulturnimi in nizkotnimi floskulami poskušali nevtralizirati mojo odločitev," je pred dnevi za Planet Siol.net izjavil Turšič. Nato je sledilo "nadaljevanje dozdajšnjega kriminaliziranja in poniževanja, kar sem v resnici tudi pričakoval – nič novega, to doživljam že vse leto". To se nanaša predvsem na prvo Turšičevo zahtevo.

Na današnji novinarski konferenci pa je povedal: "Ministrstvo za kulturo se zapleta v svoje lastne besede. Od tega, da se spreneveda s preverjanji na ministrstvu za finance, za katerega dobro vedo, da so ga že opravili že pred meseci, zdaj pa sporočajo, da ga bodo šele zdaj. V določenih medijih se pojavljajo tudi objave številk, v katerih se vidi, da na ministrstvu v sporne medije posreduje podatke, s katerimi želi manipulirati, kaj smo počeli v KSEVT. Želi problematizirati naše poslovanje."

Faza za iskanje mogočih elegantnih rešitev se končuje, prihaja druga faza protesta Kot je na današnji novinarski konferenci povedal umetniški vodja Galerije Kapelica Jurij Krpan, "smo z ministrstvom za kulturo v čistem antagonizmu. V tem trenutku nimamo nobenih stikov. Ne morem pa reči, da ni stikov drugje."

Pri tem se lahko navežemo na uvodne Krpanove besede z današnjega dogodka za medije in širšo javnost, ko je poudaril, da se po desetih dneh gladovne stavke na nek način končuje prva faza, ki je bila namenjena mogoči elegantni rešitvi. "Da bi torej tisti, ki so za to odgovorni in pristojni, brez večjih bolečin ponudili rešitve," še pravi Krpan. Vendar se to ni zgodilo, zato se je začela druga faza protesta, s katero želijo nagovoriti čim več ljudi in sprožiti množičnejši odziv.

Odbor za kulturo DZ na temo rešitev KSEVT Iz kabineta predsednika vlade so na pismo, ki mu ga je včeraj poslalo društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti Asociacija, odgovorili, da premier prihodnjih deset dni nima časa za srečanje v zvezi z izrednimi razmerami na področju kulture. Na novinarski konferenci pa je bil prisoten predsednik odbora DZ za kulturo Drago Matić, ki je povedal, da je za 14. oktober sklical nujno sejo, na kateri se nameravajo celovito seznaniti s problematiko KSEVT ter poiskati mogoče kratkoročne in dolgoročne rešitve za njegovo nadaljnje delovanje.

Na sejo je povabil tudi kabinet vlade, predsednika DZ in državnega sveta ter nekdanje ministre za kulturo, ki so podprli kulturni center. Turšiča je zato pozval, naj vsaj do takrat prekine stavko, da bo lahko na srečanju "povedal vse tisto, kar je treba povedati ". A stavkajoči je ostal pri svoji odločitvi, saj so njegove zahteve tri. "Zelo vesel sem, da se premikajo zadeve glede druge zahteve in da stvari rešuje še kdo zunaj ministrstva. A dejstvo je, da se prva in tretja točka neposredno nanašata na ministrstvi. Ker ti delata škodo, stavke ne moremo prekiniti."

"Čas za rešitve je omejen" Iz kabineta predsednika vlade pa so danes sporočili, da se je Miro Cerar včeraj med pogovorom z ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar in državnim sekretarjem za kulturo Antonom Peršakom seznanil s stanjem. Sklenili so, da bo ministrstvo za kulturo k Turšiču poslalo svojega predstavnika, da se "osebno pogovorita ter poskušata najti skupen jezik, kako pomagati oziroma razrešiti problematiko".

Čas za rešitve je omejen, saj bo z vsakim dnem gladovne stavke zdravstveno stanje Mihe Turšiča bolj resno in kritično, tako kot so kritične razmere za kulturo v naši državi.

Ne spreglejte