SiolNET. Trendi Kultura
1,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Porisala in uničila sta pol milijona dolarjev vredno umetnino #video

1,22

termometer

Par iz Južne Koreje je uničil pol milijona dolarjev vredno umetnino, za katero sta partnerja mislila, da gre za razstavno "interaktivno sliko", na katero lahko mimoidoči rišejo po mili volji.

Verjetno ju je zmedlo to, da so bili pod sliko postavljeni lončki barve skupaj s čopiči, zaradi česar sta predvidevala, da gre za "interaktivno umetnino", na kateri se lahko tudi sama umetniško izrazita. 

A slikarski pripomočki pod sliko so bili del eksponata in zgolj na ogled, kar pomeni, da je par s svojim početjem uničil pol milijona dolarjev (okrog 420 tisoč evrov) vredno umetnino umetnika, znanega pod imenom JonOne. Ta jo je naslikal leta 2016 pred občinstvom v Seulu.

Originalna umetnina umetnika JonOnea, preden jo je uničil neznani par. Originalna umetnina umetnika JonOnea, preden jo je uničil neznani par. Foto: Reuters

Packe, ki sta jih prispevala. Packe, ki sta jih prispevala. Foto: Reuters

Zaradi njiju so pred sliko postavili opozorilo, da se umetnine ne sme dotikati. Zaradi njiju so pred sliko postavili opozorilo, da se umetnine ne sme dotikati. Foto: Reuters

Po aretaciji so ju izpustili

Storilca so pri dejanju ujeli s pomočjo nadzornih kamer (posnetek si oglejte v zgornjem videu) in ju kasneje aretirali, a kmalu zatem že izpustili, je sporočil vodja razstave Kang Wook. Galerija se je namreč odločila, da ju ne prijavi, saj sta se "očitno nehote zmotila".

"Resnično sta mislila, da jima je to dovoljeno, češ da gre za interaktivno umetnost. Storila sta napako," je razložil in dodal, da so trenutno v pogovorih z umetnikom, ali naj sliko restavrirajo ali ne.

Galerija je po incidentu pred sliko napeljala žičnato ograjo in dodala napis: "Ne dotikajte se."

Preverite tudi:

Klimtova delovna soba Trendi Na ogled postavili sliko, ki s seboj nosi obilo skrivnosti Sacha Jafri Trendi Prodali največjo sliko na svetu, za več kot 50 milijonov jo je kupil kriptomilijonar

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin