Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 4. 2021,
20.18

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,22

7

Natisni članek

Natisni članek

slika razstava Seul

Torek, 6. 4. 2021, 20.18

3 leta, 5 mesecev

Porisala in uničila sta pol milijona dolarjev vredno umetnino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,22

7

Par iz Južne Koreje je uničil pol milijona dolarjev vredno umetnino, za katero sta partnerja mislila, da gre za razstavno "interaktivno sliko", na katero lahko mimoidoči rišejo po mili volji.

Verjetno ju je zmedlo to, da so bili pod sliko postavljeni lončki barve skupaj s čopiči, zaradi česar sta predvidevala, da gre za "interaktivno umetnino", na kateri se lahko tudi sama umetniško izrazita. 

A slikarski pripomočki pod sliko so bili del eksponata in zgolj na ogled, kar pomeni, da je par s svojim početjem uničil pol milijona dolarjev (okrog 420 tisoč evrov) vredno umetnino umetnika, znanega pod imenom JonOne. Ta jo je naslikal leta 2016 pred občinstvom v Seulu.

Originalna umetnina umetnika JonOnea, preden jo je uničil neznani par. | Foto: Reuters Originalna umetnina umetnika JonOnea, preden jo je uničil neznani par. Foto: Reuters

Packe, ki sta jih prispevala. | Foto: Reuters Packe, ki sta jih prispevala. Foto: Reuters

Zaradi njiju so pred sliko postavili opozorilo, da se umetnine ne sme dotikati. | Foto: Reuters Zaradi njiju so pred sliko postavili opozorilo, da se umetnine ne sme dotikati. Foto: Reuters

Po aretaciji so ju izpustili

Storilca so pri dejanju ujeli s pomočjo nadzornih kamer (posnetek si oglejte v zgornjem videu) in ju kasneje aretirali, a kmalu zatem že izpustili, je sporočil vodja razstave Kang Wook. Galerija se je namreč odločila, da ju ne prijavi, saj sta se "očitno nehote zmotila".

"Resnično sta mislila, da jima je to dovoljeno, češ da gre za interaktivno umetnost. Storila sta napako," je razložil in dodal, da so trenutno v pogovorih z umetnikom, ali naj sliko restavrirajo ali ne.

Galerija je po incidentu pred sliko napeljala žičnato ograjo in dodala napis: "Ne dotikajte se."

Preverite tudi:

Klimtova delovna soba
Trendi Na ogled postavili sliko, ki s seboj nosi obilo skrivnosti
Sacha Jafri
Trendi Prodali največjo sliko na svetu, za več kot 50 milijonov jo je kupil kriptomilijonar
Ne spreglejte