SiolNET. Trendi Kultura
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po napadu na Charlie Hebdo cenzura v tiskovni agenciji

2

termometer

Tudi tiskovna agencija Associated Press se je po terorističnem napadu v Parizu odločila za nadaljevanje in celo širjenje cenzure podob. Poleg risb Mohameda so odstranili tudi sporne podobe Jezusa.

Po napadu na uredništvo francoskega satiričnega časnika Charlie Hebdo so se številne medijske hiše odločile, da bodo cenzurirale domnevno sporne podobe Mohameda, tiskovna agencija Associated Press (AP) pa je v izjavi za javnost sporočila, da je tovrstna cenzura pri njih stalna praksa.

"Na nobeni od podob, ki jih distribuira AP, ni karikatur preroka Mohameda. Že vrsto let je naša uredniška politika takšna, da se izogibamo namerno provokativnim podobam," so zapisali.

A konservativni ameriški tednik Washingotn Examiner je na svoji spletni strani opozoril, da AP kljub tovrstni politiki še vseeno ponuja podobo dela Andresa Serrana iz leta 1987, ko je v urin potopil Kristusa na križu. Njegovo umetniško delo je takrat v ZDA sprožilo kar nekaj ogorčenja, v Franciji pa so ga leta 2011 na razstavi tudi vandalizirali.

Po njihovem mnenju je umetnikovo delo namerno provokativno, AP pa naj bi s tem, ko podobo ponuja v svojem servisu, imel dvojna merila. Kmalu po zapisu je AP s svojega servisa umaknil možnost za nakup podobe, fotografijo poškodovanega umetniškega del pa še vedno na primer ponuja Reuters.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin