SiolNET. Trendi Kultura
0,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Operacija Nočna straža: zgodovinski projekt bo svet spremljal v živo #video

0,51

termometer

V amsterdamskem Rijksmuseumu se je začelo restavriranje Rembrandtove mojstrovine Nočna straža, ki ga je mogoče spremljati v živo.

V osrednjem nizozemskem umetnostnem muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu so se lotili zgodovinskega projekta - najobsežnejšega restavriranja slike Nočna straža, ki jo je leta 1642 naslikal Rembrandt van Rijn.

Dela na štiri metre visoki in okoli 4,5 metra široki sliki, ki tehta 337 kilogramov, bodo potekala v posebni stekleni kletki, v katero so jo prestavili.

Tako je potekala selitev:

Operacija Nočna straža, kot so poimenovali projekt, je do zdaj največja in najizčrpnejša raziskava Rembrandtove mojstrovine, z njo pa želijo sliko kar najbolje ohraniti za prihodnost. V projekt so vložili več milijonov evrov, dela pa naj bi trajala več let. V tem času bo slika še vedno na ogled - obiskovalci muzeja lahko opazujejo restavratorje pri delu, prav tako je mogoče postopek spremljati prek spleta.

"Občinstvo ima pravico, da spremlja, kaj se z njo dogaja"

"Nočna straža je ena najbolj slavnih slik na svetu," je ob začetku restavratorskih del povedal direktor muzeja Taco Dibbits. Slika, ki si jo letno ogleda več kot 2,5 milijona obiskovalcev, po njegovih besedah pripada vsem prebivalcem Nizozemske in sveta. "In začutili smo, da ima občinstvo pravico, da spremlja, kaj se z njo dogaja," je dodal.

Nočna straža Foto: Reuters

Slika je bila naročena za eno izmed amsterdamskih milic in nosi originalni naslov Druščina Fransa Banninga Cocqa in Willema van Ruytenburcha. Oba protagonista sta osrednji figuri na sliki, na kateri je sicer upodobljenih 34 oseb. V zgodnjem 18. stoletju so sliko prenesli v amsterdamsko mestno hišo. Da bi njene dimenzije ustrezale prostoru, so jo leta 1715 obrezali na dveh straneh, sledilo je čiščenje številnih plasti laka.

Stoletje pozneje je bilo več poskusov, da bi osvežili lak in odstranili rumenkast ton na sliki. Septembra 1939 so jo zaradi nacistov evakuirali iz Rijksmuseuma skupaj s 30 tisoč drugimi deli.

Napadi z nožem in kislino

Leta 1975 je sliko z nožem napadel brezposeln nizozemski učitelj. Tedaj so jo obsežneje restavrirali, a so sledovi vandalizma deloma vidni še danes. Leta 1990 je sliko neki moški poškropil s kislino. Pred kratkim pa se je pojavila nova težava - strokovnjaki so na delih slike opazili bele sence, razlog zanje še raziskujejo.

Nočna straža Foto: Reuters

Kot je oktobra ob predstavitvi projekta povedal Dibbits, želijo razumeti, zakaj so se pojavile spremembe, in sliko kar najustrezneje restavrirati. Najprej bodo strokovnjaki umetnino preiskali s pomočjo fotografiranja in računalniških analiz vseh plasti, nato pa se bodo odločili, kako jo restavrirati.

Rembrandt van Rijn (1606-1669) se je rodil v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženini smrti je zašel v hude finančne težave. Moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike. Ustvaril je okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1.600 risb.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin