Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 9. 2014,
11.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pismenost

Ponedeljek, 8. 9. 2014, 11.22

8 let

Ob dnevu pismenosti opozorila o njenem pomenu za trajnostni razvoj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Svet na današnji dan že od leta 1966 obeležuje mednarodni dan pismenosti. Geslo letošnjega je Pismenost in trajnostni razvoj.

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je v sporočilu za javnost zapisala, da se prihodnost, kakršno si želimo, prične z abecedo.

Bokova je poudarila, da si moramo ustvariti družbo, v kateri je vsakdo soudeležen pri ustvarjanju prihodnosti, družbo, v kateri so trajnostni način življenja, zmanjševanje revščine in ohranjanje naravne raznolikosti pomembne vrednote. Opozorila je, da je za dosego teh ciljev potrebno spremeniti tradicionalne pristope k opismenjevanju ter poleg branja in pisanja vključiti razvijanje drugih zmožnosti.

Dve tretjini žensk med nepismenimi je žensk Države članice je pozvala, naj podvojijo svoje politične in finančne napore ter pismenosti zagotovijo mesto med najmočnejšimi pospeševalci trajnostnega razvoja. Na svetu je 781 milijonov ljudi, ki ne znajo niti brati niti pisati, od tega je dve tretjini žensk. Več kot 250 milijonov otrok ne zmore prebrati niti enega samega stavka, čeprav jih je polovica štiri leta obiskovala šolo, je še zapisala Bokova.

Geslo letošnjega mednarodnega dneva pismenosti je Pismenost in trajnostni razvoj. V Unescu poudarjajo, da želijo spodbujati medgeneracijsko učenje. Mladi se morajo učiti iz izkušenj starejših, medtem ko morajo starejši spoznati tista področja, ki jih v mladosti niso osvojili, so še zapisali na spletni strani organizacije.

Glavni dogodek ob mednarodnem dnevu pismenosti bo letos potekal v Dhaki v Bangladešu, kjer bo bangladeška vlada v sodelovanju z Unescom pripravila mednarodno konferenco o izobraževanju in opismenjevanju deklic in žensk.

V Bralnem društvu Slovenije bodo ob dnevu pismenosti odšli na izobraževalno-kulturno ekskurzijo v Šentrupert na Dolenjskem, je sporočila predsednica društva Savina Zwitter. Namen tega srečanja je po njenih besedah v duhu nove evropske mreže pismenosti ELINET povezati ustanove in osebe, ki se ukvarjajo s proučevanjem in širjenjem pismenosti in bralne kulture na Slovenskem.

Unesco si vse od ustanovitve odbora za izobraževanja leta 1946 prizadeva za višjo pismenost, ki bi prav vsem ljudem zagotovila pravico do znanja kot bistveni pogoj za boljše življenje.

Ne spreglejte