Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
15. 7. 2014,
11.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

flamenko Križanke

Torek, 15. 7. 2014, 11.34

8 let

Niti zrak niti zemlja nista enaka po tem, ko zapleše María Pagés

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
María Pagés, plesalka flamenka - kritiki jo opisujejo kot izjemno umetnico, ki v vsakem gledalcu pusti neizbrisen pečat -, bo v okviru Ljubljana Festivala nastopila v Križankah.

"Niti zrak niti zemlja nista enaka po tem, ko je plesala María Pagés," je o umetnici flamenka zapisal pesnik José Saramago. Književnik, ki je bil plesalkin navdih za koreografijo Flamenko in poezija, s katero je lani navdušila tukajšnje občinstvo.

Plesalka flamenka se letos k nam vrača na povabilo Ljubljana Festivala. S projektom Avtoportret se bo v Križankah predstavila 16. julija ob 21. uri.

Osebno v plesu Tokrat bo predstavila projekt, ki je premiero doživel leta 2008 v Tokiu ter nastajal dve leti na pobudo plesalca in koreografa Mihaila Barišnikova, ki je umetnici predlagal, naj ustvari koreografijo, ki jo bo oživila kot osebnost, plesalko in ustvarjalko.

Izziv je Maríe Pagés sprejela, o procesu pa zapisala: "Začutila sem, da se moram o sebi več naučiti, več o tem trenutku v mojem življenju. Začutila sem, da se moram ustaviti in stopiti bližje k ogledalu, zato da bi slika lahko postala bolj jasna." Vse to je plesalka prenesla v gib, vzdušje in odrsko prezenco.

Očitno tako uspešno, da je za nastop prejela dve nagradi: nagrado kritikov na 15. bienalu flamenka leta 2008 in nagrado občinstva za najboljši projekt na 13. festivalu Jerez leta 2009.

Flamenko, ki gane vse Pesnik José Saramago je še zapisal, da María Pagés s svojim plesom gane vse, kar jo obkroža. Umetniško sijajnost ji prav tako priznavajo številni kritiki, ki pravijo, da plesalka flamenka v vsakem gledalcu pusti neizbrisen pečat.

Ples za samospoznavanje María Pagés pravi, da je ples zanjo edini medij, prek katerega lahko spoznava sebe, in da je ta del nje od nekdaj. "Ples najbolj pokaže, kdo sem," je še zapisala.

Ples Španije je ponesla v ZDA María Pagés je rojena v Španiji v Sevilii. Bila je članica skupine Antonio Gades, nato pa se je začela ukvarjati s koreografijo. Leta 1990 je ustanovila lastno plesno skupino, s katero veliko gostuje v tujini, zlasti jo cenijo v Združenih državah Amerike.

Ne spreglejte