Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 11. 2014,
13.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slovenski knjižni sejem

Torek, 18. 11. 2014, 13.35

8 let

Na slovenskem knjižnem sejmu se bo tudi kuhalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Če so pred 42 leti v časniku ob odprtju sejma zapisali, da je to upoštevanje vreden dogodek za kulturo, lahko zdaj to nadaljujemo, da je to eden od najpomembnejših slovenskih kulturnih dogodkov."

Tako je z uvodnimi besedami pozdravil Zdravko Kafol, predsednik UO 30. Slovenskega knjižnega sejma ter nadaljeval s predstavitvami novosti šestdnevnega sejemskega dogajanja zrak o knjigah in kulturi. "Letos imamo precej novosti. Ker se želimo internacionalizirati, smo povabili škotske, hrvaške in ruske založnike, da razstavljajo svoje knjige. Dodali smo nekaj novih vsebin, povezali smo se s kulinariko. Gastronomiji na sejmu posvečamo posebno pozornost s Kulinartfestom, kjer se bo kuhalo v živo vse dni sejma. V Dvorani Duše Počkaj bodo ob koncu sejemskih dni potekali literarno-glasbeni večeri, sprejemi po dogodkih z različnimi glasbenimi izvajalci," je naštel samo nekaj novosti.

Kekec na razstavi Osrednja razstava je letos posvečena Kekcu ob 130-letnici rojstva njegovega očeta Josipa Vandota, v sodelovanju z Liznjekovo hišo iz Kranjske Gore, Slovensko kinoteko in Društvom bralna značka Slovenije ZPMS. "Kekcu smo želeli dati junaško noto in ne posmehljivo, kot je pogosto v vsakodnevni uporabi," je dodal Zdravko Kafol.

Vedno več Slovencev bere v angleškem jeziku Miha Kovač, član UO SKS, je napovedal, da bodo v založniški akademiji gostili pomembna imena škotskega založništva ter dodal, da bodo na eni izmed akademij predstavili raziskavo o bralnih navadah Slovencev in kdo kupuje knjige.

"Povem le lahko, da je raziskava pokazala, da je paleta bralcev razporejena skozi vse starostne skupine. A novost, ki se pojavlja, je ta, da vedno več ljudi bere v angleškem jeziku. Poleg tega je na slovenskem trgu čutiti pritisk Amazona."

Luka Novak je predstavil letošnjo posebnost, veliko nagrado knjižnega sejma za knjigo leta. "Ponovno uvajamo veliko nagrado knjižnega sejma za knjigo leta, ki jo je leta 1972, na prvem sejmu, prejel Lojze Kovačič. Nagrada upošteva strokovnost in njeno priljubljenost. To je prva nagrada, ki se bo podelila za knjigo kot celostni objekt. Poleg dobre vsebine so pomembni tudi njeno besedilo, urejanje, lektoriranje," je razložil.

Žirija je izbrala pet nominirank, zadnji del knjigi leta pa bodo dali obiskovalci sejma, saj bodo zanjo glasovali na za to posebej označenih prostorih.

Ne spreglejte