Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 9. 2015,
16.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Maribor

Četrtek, 10. 9. 2015, 16.04

7 let, 12 mesecev

Maribor dobiva nov prostor za koncerte - prenovljeno cerkev (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Mariboru so prenovili minoritsko cerkev iz 12. stoletja, ki je več let samevala. V njej so uredili dvorano s 300 sedeži, oživeli pa jo bodo s koncerti, razstavami in manjšimi uprizoritvami.

Minoritska cerkev je prostor poln presenečenj, kar se je izkazalo že med obnovo. "In eno od presenečenj je tudi akustika. Šele prvi poskusi bodo pokazali, katere umetniške zvrsti bodo najlažje bivale v tem prostoru," je ob odprtju obnovljene cerkve na Lentu povedal mariborski župan Andrej Fištravec.

Zidovi iz 12. stoletja bodo oživeli z umetnostjo Cerkev, ki izhaja iz 12. stoletja, je bila vrsto let prazna, vse dokler niso pred dvema letoma s pomočjo evropskih sredstev začeli njene obnove. V njej so uredili novo dvorano z okoli 300 sedeži, ki bo namenjena predvsem glasbeni dejavnosti, lahko pa tudi manjšim uprizoritvam in razstavam.

Koncertno dvorano so uredili v nekdanji cerkveni ladji, med obnovitvenimi deli pa so v cerkvi našli številne pomembne najdbe. Zato so uredili novo etažo pod dvorano, kjer so najde razstavljene. Med arheološkimi raziskavami so med drugim ugotovili, da je cerkev mnogo starejša, kot so sprva mislili.

V Mariboru zdaj dva prenovljena samostana Obnovo so zasnovali v arhitekturni pisarni Atelier, ki je prenovila že sosednji samostan, v katerega se je jeseni 2010 preselilo Lutkovno gledališče Maribor. Po besedah arhitekta Jurija Kobeta se je projekt zaradi novih odkritij nenehno spreminjal. "To je bil krasen proces dela, kjer so ti izzivi prihajali kar drug za drugim. To ni bil klasičen projekt, ki ga narišeš in se nato izvede, ampak je bilo delo sproti dodajano," je pojasnil.

Prenovili bodo tudi Tri babe Po obnovi samostana, postavitvi zunanjega avditorija in zdaj ureditvi koncertne dvorane v cerkvi ostajata na območju nekdanjega minoritskega kompleksa nedokončana še trg in sosednja hiša, ki so jo nekoč imenovali Tri babe. V njej je predvidena ureditev blagajne, prodajalne, sanitarnih prostorov in garderobe.

Ne spreglejte