Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
13. 9. 2013,
7.32

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mini teater Španski borci

Petek, 13. 9. 2013, 7.32

5 let, 4 mesece

Letošnji vodnik po ljubljanskih neodvisnih odrih

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pet neodvisnih ljubljanskih odrov letos ponuja abonma Transferzala, pri katerem si predstave izberete sami. Za pomoč smo udeležena gledališča vprašali, kaj pripravljajo za letošnjo sezono.

V abonma Transferzala so vključeni Mini teater, Plesni teater Ljubljana (PTL), Center kulture Španski borci, Stara mestna elektrarna in gledališče Glej, imetniki tega gledališko-plesnega abonmaja pa bodo lahko izbrali po eno predstavo na vsakem izmed odrov.

Vsako gledališče v okviru abonmaja ponuja na izbiro tri predstave, cena abonmajev pa bo 25 evrov, medtem ko bodo vstopnici za preostali dve izbrani predstavi posameznega odra abonenti lahko kupili s 50-odstotnim popustom. Poleg petih predstav bodo za abonente pripravili sklepni dogodek s programskim presenečenjem in zabavo, na kateri bo občinstvo lahko spoznalo umetnike.

Sodelujoča gledališča smo zato ob začetku sezone vprašali, kaj pripravljajo, tako v okviru abonmaja kot zunaj.

Mini teater

Mini teater je letošnjo sezono že odprl, in sicer s predstavo Zapiranje ljubezni Pascala Ramberta, enega najzanimivejših evropskih umetnikov zadnjega desetletja. "Z Markom Mandićem in Pio Zemljič v vlogah partnerjev, ki brutalno zapirata svojo zvezo, Mini teater nakazuje svoje namere, da je sodobno gledališče, ki se ukvarja z vprašanji sedanjega trenutka," nam je sporočil direktor Robert Waltl. "V kaosu krize smo namesto političnih pamfletov izbrali tekste in režiserje, ki preizprašujejo kaotične, perverzne nemire duše."

Tako napovedujejo prvi režijski projekt za gledališče Nejca Gazvode Divjad, za katerega je po Waltlovih besedah Gazvoda zbral najboljše igralce mlade generacije in se z njimi podal na "gusvansantovsko" avanturo. Na koncu prihaja Pascal Rambert, ki je posebej za Mini teater napisal tekst Revenir, ki ga bo tudi sam režiral, in to kot predlogo za vizualni performans, v katerem se srečata mrtva ljubimca.

Gledališče Glej

Tudi Gledališče Glej je jesenski del sezone že začelo z interaktivno erotsko-arkadno pustolovščino Ernesto gre v mesto Luke Cimpriča in Andreja Zupanca ter miniaturko Mesto v režiji Tina Grabnarja, nam je povedal umetniški vodja Marko Bratuš. Do konca koledarskega leta bodo v Gleju še tri premiere lastne produkcije, in sicer izdelki letošnjega Glejevega rezidenta – skupine G-FART: Sanjalnik v režiji Simona Belaka, Četrtek v režiji Nine Šorak ter Kaj dobim, če svetu dodam modrino Eve Kokalj. V drugi del sezone bodo zakorakali z Miho Golobom in njegovo priredbo Cankarjeve Bele krizanteme, čemur bo sledila avtorska predstava Nisem, narejena po principu "devising" gledališča, Eve Nine Lampič.

Svoje delo pri rezidentskem projektu Nemo mesto bo začel Glejev rezident leta 2014 Jaša Koceli. Nemo mesto je celoletni projekt, ki bo povezal mlade gledališke ustvarjalce in pesnike iz petih evropskih držav – poleg Slovenije bodo to še pesniki iz Španije, Francije, Nemčije in Velike Britanije – ter raziskoval odnos mladih do poezije, gledališča, intimnega in urbanega.

Oktobra bo premierno zaživel tudi projekt Glej, In English, namenjen predvsem tujcem, ki živijo pri nas in turistom. V sklopu programa Glej, In English bodo vsako prvo soboto v mesecu ponudil predstavo v angleškem jeziku po izboru umetniškega vodje projekta Erica Deana Scotta. Sezono bodo že tretjič končali s preglednim festivalom Prelet, ki ga bodo letos že tretje leto sooblikovali s Slovenskim mladinskim gledališčem.

Španski borci

Letošnja sezona Španskih borcev bo tematsko posvečena vprašanju staranja (telesa) skozi plesno umetnost, nam je sporočila Marija Zidar, predstavnica za odnose z javnostmi. "Razmišljali bomo o afirmaciji in političnosti staranja, odpirali staranje kot novo razsežnost avtorskega sodobnega plesa. Ta tema se bo najbolj odrazila v mednarodnih programih Uvoz-Izvoz in Plesna Vesna Zavoda EN-KNAP, saj bo celotna sezona mednarodnih gostovanj koncipirana okrog te teme." Med gostovanji izpostavljajo slovitega ameriškega eksperimentalnega koreografa in plesalca Steva Paxtona.

Kot uvod v temo staranja v plesu bosta Iztok Kovač in režiser Janez Janša obnovila ter nagradila Kovačev solo Kako sem ujel Sokola iz leta 1991. Med novostmi bo tudi mednarodno uveljavljeni projekt Bal Moderne, družabni dogodek, ki je obenem umetniški projekt, namenjen ljudem brez izkušenj s plesom. Mednarodni plesni ansambel EnKnapGroup, ki ima domači oder v Španskih borcih, bo prvo premiero predstavil že 27. septembra, ko bo v okviru festivala Pajek uprizoril '68, plesni diptih uveljavljenih koreografov mlajše generacije Csabe Molnárja ter Rosane Hribar in Gregorja Luštka, z režiserjem Jakom Ivancem pa bo skupina postavljena pred izziv ustvarjanja predstave za najmlajše otroke.

Ansambel v novi sezoni nadaljuje tudi serijo uspešnih evropskih gostovanj s predstavo svojega umetniškega vodje Iztoka Kovača OTTETTO, nadaljevali pa se bodo tudi uveljavljeni projekti Zavoda EN-KNAP, kot so Zametki in Plesna nacionala.

Plesni teater Ljubljana

Živa Brecelj, direktorica Plesnega teatra Ljubljana, nam je povedala, da so letošnjo sezono začeli s premiero plesne predstave Mateja Kejžarja z naslovom HIT, 26. septembra pa bo premiera plesno-gledališke predstave uveljavljene koreografinje butoistke Tanje Zgonc z naslovom Tulkudream. Za 22. oktober napovedujejo premiero mednarodne plesne predstave avtorja Francesca Scavette z naslovom SurprisedBody# - Slovenia.

V prihodnjem letu Plesni teater Ljubljana praznuje 30-letnico delovanja od ustanovitve leta 1984. Januarja bodo tako na festivalu Bobri premierno uprizorili plesno-glasbeno-gledališko predstavo za otroke Juri Muri v Afriki, ki jo bo režirala Ivana Djilas, v okviru praznovanja 2.000 let Emone pa bodo maja 2014 na zunanji lokaciji in v PTL producirali plesni prvenec PTL belgijskega koreografa Kevina Trappeniersa, ki so ga izbrali na podlagi mednarodnega poziva.

V programu je tudi premiera plesne predstave Sinje Ožbolt z naslovom Blagor narodu, pa tudi premiera novega dueta Rosane Hribar in Gregorja Luštka z naslovom Štirinajst.

Poleg domačih produkcij, s katerimi bodo gostovali v tujini, bodo v mednarodni dveletni soprodukciji med Ljubljano in Zagrebom ter Berlinom združevali slovenske, nemške in hrvaške plesalce na določeno temo – leta 2014 je to Coffee-Café-Kava.

Stara mestna elektrarna

Sezona v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana se je začela prejšnji teden s predstavo Maje Milenović Workamn Namišljena resnica, nam je sporočila Mojca Jug, vodja programa Stare elektrarne. "Naprej v jesen gremo s predstavami Leje Jurišić Balet upora, Via negative z Ericom Deanom Scottom Obiskovalci, sodelujemo z dvema mednarodnima festivaloma Cofestival in Mesto žensk, v okviru katerega bo premiera predstave Kaj če? Maje Delak."

V zavodu Bunker pripravljajo tudi festival Iskre, ki bo vključeval tri premiere mlajših slovenskih ustvarjalcev, in sicer Jana Rozmana (Ptičja demenca), Alena Prosića (Antikrist) in Enye Belak (Deklica z zmajem). Novembra načrtujejo ljubljansko premiero kolektiva Beton ltd. z naslovom Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli ter ponovitve Druge svobode Leje Jurišič in Teje Reba.

V prihodnjem letu bodo gostili zavod Federacija, premiero Betontanca z naslovom Me, myself and I, šolsko produkcijo SŠVGL, Delavsko-pankersko univerzo in druge ustvarjalce ter nadaljujemo serijo debat.

Ne spreglejte