SiolNET. Trendi Kultura
0,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Legendarne Zverinice iz Rezije za novo generacijo otrok #foto #video

0,82

termometer

Zverinice iz Rezije
Foto: Jaka Varmuž

Med zverinicami, ki so nastopale v zgodbah iz doline pod Kaninom, so bile najbolj priljubljene lisičke, in prav te bodo glavne nastopajoče v novi uprizoritvi Zverinic iz Rezije, ki jih bo na svoj oder prvič postavilo Lutkovno gledališče Ljubljana.

Letos mineva sto let od rojstva dr. Milka Matičetovega, etnologa, ki je življenje posvetil zbiranju in raziskovanju slovenskega ljudskega izročila. Še posebej veliko ga je našel in zbral pri pravljičarkah in pravljičarjih v Reziji.

Po gradivu, ki ga je zbral na rezijanskem področju, je leta 1973 izšla zbirka basni Zverinice iz Rezije. Sledile so številne radijske, lutkovne in televizijske oživitve.

Tako so bile Zverinice iz Rezije videti v TV-seriji iz leta 1976, ki jo je za RTV Slovenija postavilo Lutkovno gledališče Maribor:

"V Reziji so svoj dar pripovedovanja brusili predvsem skozi raznovrstne živalske zgodbe. Tekmovali so med seboj, čigava je imenitnejša. Neko daljše obdobje so se posvečali zgolj lisičjim zgodbam – le malokateri narod jih premore toliko," so pojasnili v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer bodo ob stoletnem jubileju etnologa na oder prvič postavili legendarne Zverinice iz Rezije.

Tri botre lisičice, ki si pripovedujejo zvitorepne zgodbe

Za izhodišče predstave, ki jo režira Maruša Kink in bo premiero doživela 9. marca, so izbrali zgodbo Tri botre lisičice, ki jo poznamo tudi iz krasne slikanice z ilustracijami Ančke Košnik Godec. V ljubljanskem lutkovnem gledališču so lisičice, ki si v izobilju, dekadentnem uživaštvu in preganjanju časa pripovedujejo "talisičje zgodbe", dobile novo podobo:

Zverinice iz Rezije Foto: Jaka Varmuž

Zverinice iz Rezije Foto: Jaka Varmuž

Zverinice iz Rezije Foto: Jaka Varmuž

Zverinice iz Rezije Foto: Jaka Varmuž

Preberite še:

Žogica Marogica Trendi Razkrito zakulisje predstave, ki jo pozna vsak Slovenec #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 165
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin