Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
23. 2. 2015,
12.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mestno gledališče ljubljansko

Ponedeljek, 23. 2. 2015, 12.28

8 let

Ko poleg predstave nastane še glasbena skupina

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Mestnem gledališču ljubljanskem so za pripravo predstave štirim mladim igralcem naložili, da se za svoje vloge naučijo igrati glasbila. Po nekaj mesecih vaj so tudi sami postali glasbena skupina.

Navdih za predstavo Neki novi tipi so sicer Beatli, ki so s svojo glasbo in življenjsko zgodbo navdihnili številne ljudi, tako v glasbi kot v filmu in gledališču. Predstava v Mestnem gledališču ljubljanskem se prek sicer fiktivne glasbene skupine Neki novi tipi loteva glasbene scene z začetka 60. let prejšnjega stoletja, obdobja, ki v popkulturi predstavlja svojevrsten glasbeni prelom.

Resničnost je začela odslikavati fikcijo Jedro predstave Neki novi tipi je glasba, natančneje skladbe različnih avtorjev, ki so jih v svojem začetnem obdobju v Hamburgu in Liverpoolu med drugim preigravali tudi Beatli. Čeprav so v Mestnem gledališču ljubljanskem vajeni muzikalov, kjer ima glasba tudi pripovedovalno vlogo, so tokrat v ospredju skladbe, ki imajo po besedah dramaturginje in soavtorice predstave Petre Pogorevc svoje življenje tudi zunaj predstave, zato bodo morda vsakomur v občinstvu sprožile različne asociacije ali spomine.

Dvanajstim skladbam, na katerih so gradili predstavo, so naknadno dodali šest avtorskih skladb, ki so jih napisali glavni junaki predstave. Kot je povedala Petra Pogorevc, je ustvarjalcem in ustvarjalkam predstave še posebej ljubo to, da se je zgodba fiktivne skupine v predstavi podobno začela tudi v resničnem življenju.

Za novo skupino je bilo potrebnih šest mesecev v idealnih razmerah Robert Korošec in še trije študentje AGRFT, Filip Samobor, Matic Lukšič in Žan Perko, so namreč pod vodstvom Mihe Petrica, ki jih je naučil igranja na glasbila, tudi v resničnem življenju postali skupina, ki je po mesecih intenzivnega učenja glasbil začela skladati svoje skladbe. Šest so jih vključili v predstavo.

"Vsi štirje igralci so že bili odlični pevci, niso pa bili še mojstri na glasbilih. Ker smo lahko delali v idealnih razmerah, imeli smo zagotovljen prostor in dovolj časa, nam je v šestih mesecih uspelo sestaviti četverico, ki deluje kot skupina," je o nastanku Nekih novih tipov povedal Miha Petric, glasbeni vodja predstave in avtor aranžmajev.

Krst na velikem odru za štiri mlade igralce To, da so se vaje za predstavo zaradi glasbenega dela začele toliko prej, je v dinamiko glasbene skupine prineslo tudi številne podobnosti z Beatli. Kot je povedal Robert Korošec, čigar lik spominja na Johna Lennona, sta se tudi pri Nekih novih tipih oblikovala John in Paul oziroma Rob in Phil, ki želita skupino potisniti naprej, pa tihi drugi kitarist in bobnar, "ki je vedno smešen".

A glede na to, da bo ta predstava za vse štiri krst na velikem odru, po Koroščevih besedah seveda pazijo drug na drugega in si želijo, da bi tudi zunaj predstave nadaljevali kot glasbena skupina, čeprav se zaveda, da bo zaradi gledaliških urnikov to precej težko.

Režije predstave se je tokrat lotil režiser Marko Manojlović, ki je med ustvarjanjem predstave tudi sam postal oboževalec Beatlov, saj je njihova glasba, kot pravi sam, z vsakim poslušanjem boljša.

"Predstava ni muzikal, ampak gre za glasbeno predstavo, zato se mi ves čas zdi, da ustvarjamo neko novo gledališko formo," nam je na eni od zadnjih vaj pred petkovo premiero povedal Manojlović, ki se je slovenskemu občinstvu prvič predstavil leta 2011 s predstavo Vse zastonj! Vse zastonj! v MGL. Za scenografijo je poskrbel Branko Hojnik, ki je Neke nove tipe postavil na premični oder, za modno vzdušje šestdesetih in stilsko preobrazbo Nekih novih tipov, ko jih v roke dobi menedžer Travis, pa je poskrbela Jelena Proković.

Ne spreglejte