SiolNET. Trendi Kultura
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kipar Marko Pogačnik prejel naziv Unescov umetnik za mir

0

termometer

 | Foto:
Generalna direktorica Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) Irina Bokova je slovenskega kiparja Marka Pogačnika imenovala za Unescovega umetnika za mir.

S prestižnim nazivom se lahko pohvali le 56 umetnikov ali umetniških kolektivov iz vsega sveta, so sporočili z ministrstva za kulturo.

"Zemlja kot Gaja je planet ljubeče zavesti. Če nočemo izgubiti njenega gostoljubja, moramo svoj um in svoja srca nujno odpreti njeni ustvarjalni navzočnosti," je ob prejemu naziva dejal prvi slovenski umetnik s tem nazivom.

Generalna direktorica Unesca je izpostavila njegov izjemen opus. "Izjemen opus Marka Pogačnika (...) že vseskozi izpostavlja naraščajoče grožnje, s katerimi se sooča Zemlja, a tudi in predvsem procese, s katerimi lahko vsi in vsak med nami ustvarjamo nove oblike sobivanja in sporazumevanja z vsemi živimi organizmi na planetu in vseh njegovih krajinah," je dejala.

"To je v trenutku, ko se meje povsod zapirajo, še posebej aktualno" Slovenski veleposlanik v Franciji in pri Unescu Andrej Slapničar pa je poudaril, da se Pogačnikova umetniška dejavnost in kamnite postavitve dostikrat udejanjajo prav na mejah, kjer med seboj povezujejo lokalne skupnosti. "To je v trenutku, ko se meje povsod zapirajo, še posebej aktualno," je dodal.

Umetnik za mir se v projekte Unesca dejavno vključuje dve leti, naziv pa obdrži vse življenje. Eno od poslanstev umetnikov za mir je osveščanje javnosti o delovanju in ciljih Unesca, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Pogačnik v sloviti družbi V dejavnosti Unesca se bo Pogačnik vključil predvsem na področju, ki povezuje človeka in biosfero. Tako bo predvidoma že marca nagovoril 4. svetovni kongres o zalogah biosfere v perujski Limi, septembra pa bo vodil delavnico na 7. Unescovi globalni konferenci o geoparkih v britanskem Torquayu.

Pogačnik se bo z nazivom pridružil slovitim umetniškim imenom, kot so dirigent Valerij Gergijev, arhitektka Zaha Hadid, glasbenik in nekdanji brazilski kulturni minister Gilberto Gil in Svetovni orkester za mir, so še zapisali na ministrstvu.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin