Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
25. 3. 2015,
11.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 25. 3. 2015, 11.25

8 let

Kako je videti nasršeni kamnokreč? To razkriva slikanica gorskih cvetic.

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Otroška knjiga z naslovom Gorski vrt za vse odprt je izšla ob pravem času: ob koncu zime. V letnem času, s katerim se začenja zbir pravljic, ki najmlajše na igriv način seznanja z gorskimi rastlinami.

Avtor: Polonca Kovač Ilustracije: Jelka Godec Schmidt Založba: Sidarta Cena: 23,90 evra

Knjiga Gorski vrt za vse odprt ima jasen cilj: skozi svet pravljic otroka popelje med gorske rastline. Glavna beseda je zato tako prepuščena cveticam, ki skozi različne zgodbe spregovorijo o sebi. O tem, kako so videti, kje in kdaj rastejo ter kakšne so njihove značilnosti, če gre na primer za strupeno rastje ali zakaj to lahko uporabimo. Svet flore pa je ob predstavljanju svojih posameznih značilnosti prepreden tudi s človeškimi lastnostmi in čustvi. Teloh je v eni od zgodb namreč od jeze čisto rožnat, naprstec je nekoliko bojazljiv, macesen trmast, plahtica nečimrna, praprot ustrežljiva, smreka jezna …

Zgodbe o spoznavanju gorskih rastlin pa niso usmerjene le k spoznavanju narave in prepoznavanju posameznih človeških lastnosti, ki jih v tem primeru podajajo predvsem rastline in redko živali, temveč so te mestoma prežete še z jasnimi vrednostnimi nauki.

Tako kot na primer v zgodbi z naslovom Pomlad bukov palček reši spor, ki ga je zanetila nečimrnost med rastlinami. Medtem ko se teloh, jetrniki in tevje prerekajo, katera izmed njih je najlepša roža, nastalo situacijo palček reši z besedami: "Če hoče biti nekdo 'naj', potem je vojna. Vsaj pri palčkih je tako. Mislim, da je važno, katera je prijazna in katera ni," sklene. Drugo pa je nato prepuščeno nadaljnjim interpretacijam in premisleku bralcev.

Pripoved o potrpežljivosti, morda tudi o sožitju, lahko prebiramo v zgodbi Hudimano kraljestvo, kjer smreka nakuri ptiča, da je treba preživeti tudi težka obdobja. Takole govori: "'Zdržati moraš tudi hude čase v svoji obleki. Kar poglej tele lišaje! Že nekaj let me krasijo in mi še na pamet ne pade, da bi jih zamenjal.' Res so s smreke viseli krasni dolgi lišaji.'Zelo dobro se počutimo tukaj. Dober zrak in dobra družba,' so se vtaknili."

Igrivo spoznavanje narave Vrednost knjige, kjer se zgodbe odvrtijo skozi vse letne čase, od konca zime in vse do jeseni, je v njeni poučnosti. Svet cvetlic je tako otrokom predstavljen na igriv način, skozi pripovedi, v katerih so podane posamezne lastnosti rastlin. Te je spisala Polonca Kovač, na koncu vsake izmed zgodb pa nastopajoče rastline izpostavila še posebej.

Vsaka izmed teh je namreč pospremljena z nazorno ilustracijo ter kratkim opisom: v katero družino spada, kako je videti, kjer in kdaj raste ter mestoma še z informacijami, zakaj jo uporabljamo. V primerih, ko gre za strupene rastline, pa je to seveda prav tako izpostavljeno.

Pod senzibilne ilustracije se je podpisala Jelka Godec Schmidt in tako poskrbela, da je zapisano dobilo svojo še bolj živo podobo. Izrisane cvetlice pa se bodo tako v otrokov spomin odtisnile skozi hudomušne in lepe pripovedi, nauke, ki jih te prinašajo, čas, ko cvetijo, in značilnosti, ki jih imajo. Vse v ciklu letnih časov.

Ne spreglejte