Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Urbas

Torek,
3. 3. 2015,
8.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

knjige

Torek, 3. 3. 2015, 8.23

6 let, 6 mesecev

Kakšna bo islamska Evropa leta 2022, kot jo vidi Michel Houellebecq

Uroš Urbas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kaj ostane uglednemu profesorju pariške Sorbone, ki ne verjame v nič, nima intelektualnega izziva, veliko pije in kadi, si med letom krajša čas s študentkami, poleti pa plačuje spremljevalko?

Mojster šokiranja Michel Houellebecq v svojem zadnjem romanu, januarja je izšel nemški prevod z naslovom Unterwerfung, v središče dogajanja postavi premožnega Francoisa, profesorja za literaturo na sredini 40. let. Službo na Sorboni mu je pred davnimi leti prinesel doktorat o francoskem romanopiscu Joris-Karlu Huysmansu. Svoje življenje Francois še vedno presoja skozi Huysmansovo življenje, vendar je povsem brez cilja, brez vrednot, za katere bi se sploh boril. Tako kot Huysmans se tudi on ne bo nikoli poročil in nikoli imel otrok. Ve pa tudi, da so intelektualni Olimpi že zdavnaj za njim.

Vpliv politike na znanost Nato se v Franciji zgodijo volitve, po nekaj političnih preigravanjih predsednik Francije postane musliman Mohammed Ben Abbes, Savdijci pa privatizirajo (beri: finančno prevzamejo) Sorbono. Vse profesorice na Sorboni odpustijo. Ženske povsod v Franciji izgubijo službo, kar predstavniki oportunistične elite zagovarjajo s tem, da je to dobro, ker se bo znižala brezposelnost. Uvedena je poligamija – oportunistični pripadniki elit imajo to za dobro, ker se bo s tem dvignila rodnost.

Francois si vzame počitnice, s svojim dragim SUV odide iz Pariza. Ko se vrne, ga v poštnem nabiralniku čaka odpoved; službo sicer res izgubi, toda Savdijci mu ponudijo dosmrtno pokojnino 3.500 evrov mesečno.

Sad spoznanja Novi rektor Sorbone vseeno želi Francoisa nazaj na univerzo. Ateiste se da prepričati, težje je s katoličani, mu razkrije. V pivskem večeru pri njem doma mu razloži, kakšen je svet, ki ga uglednemu dekanu v razkošni pariški hiši, s služabniki in več ženami, ponuja islam. Čeprav pijan, Francois prvič začne razmišljati, ali vendarle obstaja neki cilj, nekaj višjega.

Evropa čez sedem let Francois vidi, kakšna bo Francija leta 2022: nikogar več ne bo, ki bi se boril za zahodne vrednote, med prebivalci bo vladala apatija, elito pa bodo še naprej sestavljali sami oportunisti. In islamske stranke bodo, tako kot v Franciji in Belgiji, prevzele oblast tudi v drugih evropskih državah.

Tudi Rimbaud naj bi postal musliman Francoisov življenjski vodnik Huysmans se je vrnil v krščanstvo. Rimbaud naj bi pred smrtjo prestopil v islam.

Odgovor na vprašanje z začetka članka, kaj ostane Francoisu, ki ima vse, pa vendar nima ničesar: spreobrnitev v islam. Toda ključno vprašanje ostaja: Ali se spreobrne iz oportunističnih razlogov ali resnično iz prepričanja?

Ne spreglejte