SiolNET. Trendi Kultura
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

PRELISTANO: Če nihče ne govori o izjemnih stvareh

2

termometer

Na običajen dan se na neki povsem običajni mestni ulici zgodi nekaj tragičnega, ki v tistem trenutku tišine vse poveže in jim pozornost preusmeri stran od njihovih težav.

Avtor: Jon McGregor Založba: Sanje Cena: 15,99 evra

V romanu nam Jon McGregor opiše, kaj se v določenem delu dneva dogaja skupini ljudi, ki živijo v eni soseski, v neimenovanem angleškem mestu. "Če prisluhneš, boš slišal. Mesto, kako poje."

Pisatelj pogleda na življenje stanovalcev z vseh zornih kotov, z 360˚, skozi njihove misli, neizrečene besede, intuicije in bolečine. Skozi njihove misli in misli drugih spoznamo star zakonski par, ki eden drugemu molči o neozdravljivi bolezni, spoznamo skupino mladostnikov, dan po zabavi, spoznamo gospoda iz trgovine, ki izvede skok z vrvjo, spoznamo punco, ki zve, da je noseča, spoznamo fanta, ki zbira fotografije in različne stvari, spoznamo moškega, ki si je med reševanjem žene iz ognja uničil roko in je ostal sam z majhno punčko, ter kako vse te zgodbe nekako vplivajo ena na drugo in povzročijo tragedijo in smrt.

To je popolnoma navaden svet, običajna mestna ulica, siromašen in melanholičen svet, a ga McGregor opiše z očarljivo lepoto. Ko se detajli sestavijo, ko čajnik zavre, ko telefon zazvoni, se bralec napolni s prijetnim občutkom pričakovanja.

Roman, ki zelo posebno opiše običajen dan, je bil v širšem izboru za Bookerjevo nagrado ter osvojil priznanji Betty Trask Award in Somerset Mougham Award.

Ganljiva knjiga, ki povzroči, da postaneš občutljiv na drobne pozornosti okoli sebe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin