Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2013,
7.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 21. 8. 2013, 7.26

8 let

PRELISTANO: Novorojen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novorojen je roman o veliki ljubezni, je slavospev materinstvu ter je roman o velikodušnosti in nasilju v vojnem času.

Avtorica: Margaret Mazzatini Prevod: Anita Jadrić Založba: Mladinska knjiga Cena: 17,99 evrov

Novorojen je druga knjiga uspešne italijanske pisateljice Margaret Mazzatini ter druga njena knjiga, po kateri je njen mož, režiser, Sergio Castelitto posnel film s Penelope Cruz v glavni vlogi. Penelope Cruz je v enem izmed intervjujev razložila, zakaj obožuje Margaret Mazzatini: "Margaret je ena izmed mojih najljubših pisateljic, saj ženske opisuje takšne, kot smo. To je včasih boleče, ampak hkrati spodbudno in grobo, takšno, kot je življenje. Med branjem njenih knjig tudi jočem, saj me zadenejo zelo močno občutki. Včasih je boleče in obupano, ampak vsakič obrneš stran z občutkom, da se splača boriti. Njeno pisanje te navda z občutkom, da se moraš boriti."

Novorojen je večplastna ljubezenska zgodba, ki jemlje dih. Spominska razstava fotografij v Sarajevu in povabilo dolgoletnega prijatelja sta dovolj veliki priložnosti, da se Italijanka Gemma s svojim šestnajstletnim sinom Pietrom odpravi v kraje, kjer je spoznala in izgubila ljubezen svojega življenja, očeta najstnika. Mladi Pietro ni posebej navdušen nad potovanjem in iskanjem svojih korenin, Gemmo pa je strah vračanja na kraje z lepimi in grozljivimi spomini. Gemma je namreč malce pred poroko srečala v času olimpijskih iger fotografa Diega. Zaradi njunega kratkega srečanja je propadel njen prvi zakon, boemski duši Gemma in Diego pa sta se lahko združila in ustvarila dom, poln topline in ljubezni v Italiji. Žal sta se kmalu soočila s težavo, saj je imela Gemma težave pri zanositvi. Njena goreča želja po otroku ju je peljala vedno dlje, nazadnje spet nazaj v bosansko glavno mesto. A to mesto je bilo zdaj sredi vojne, v kateri veljajo drugačna pravila preživetja.

Zajetna knjiga, ob kateri se včasih zazdi, da je preveč besed opisanih v nepomembnih detajlih in da je njihov namen le zapolnitev strani namesto nadaljevanje zgodbe, je kljub vsej zajetnosti knjiga, ki jo prebereš na dušek.

Prefinjen roman pa je lahko tako resničen le zato, ker je tudi Margaret sama mati štirih otrok in ker je med vojno v Bosni tudi sama pričakovala otroka in takrat zelo veliko razmišljala o nosečih ženskah v vojni, o njihovi stiski, nemoči, a veliki ljubezni do otrok. Pozneje je tudi sama obiskala Sarajevo in veliko raziskovala o resničnih vojnih zgodbah.

Mazzantinijeva spretno prepleta zgodbe svojih likov, skače naprej in nazaj v času in prostoru, iz Italije v Sarajevo, brutalno vojno v Bosni pomeša z lepoto in zapletenostjo Gemmine in Diegove strastne romance.

Mazzatinijin nepozaben, lepo napisan in spretno oblikovan roman dokazuje, da kljub vojnemu sovraštvu izpostavljena ljubezen ostaja, celo cveti ter se krepi.

Ne spreglejte