SiolNET. Trendi Kultura
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj bi se zgodilo, če bi se predsedniku države povsem omračil um?

1,73

termometer

Jure Godler, Predsednikova norost
Jure Godler je napisal dramsko delo o predsedniku države, ki izgubi razum. Foto: STA

Komik, TV-voditelj in glasbenik Jure Godler je izdal prvo dramsko delo - tragikomedijo Predsednikova norost. V njej se je pri opisu neuravnovešenega protagonista zgledoval po angleških dramah, delo pa je postavil v sedanjost, ob čemer je poudaril, da je lik preveč patološki, da bi bil lahko resničen.

Jureta Godlerja je pri pisanju dramskega besedila zanimalo, kaj bi se zgodilo, če bi se predsedniku kot voditelju neke države povsem omračil um. Ob tem se je naslanjal na dela angleških dramatikov, ki so opisovali takšna stanja vladarjev. Omenil je Kralja Leara Williama Shakespeara in Norost kralja Jurija Alana Bennetta.

Jure Godler, Predsednikova norost Foto: STA

Predsednik med pripravami na državno proslavo izgubi razum

Tragikomedija v dveh dejanjih se začne, ko se predsednik pripravlja na državno proslavo, ob čemer povsem izgubi razum. Ker si tisti, ki so ob njem, ne želijo, da bi informacija o njegovem stanju prišla v medije, za pomoč angažirajo ekscentričnega psihologa, je nekaj vsebine razkril avtor, ki si želi, da bi dramsko besedilo zaživelo na odru.

Jure Godler, Predsednikova norost Foto: STA

Pižama: Slovencem je dal predsednika republike, kakršnega bi si zaslužili

Čeprav Godler zanika, da bi bilo delo aluzija na današnje razmere, pa se avtor spremnega zapisa Boštjan Gorenc - Pižama z njim ne strinja povsem. Kot je zapisal, je "absurdističnemu peresu brežiškega satirika uspelo banalno abotnost sodobnega političnega sveta spinaltapovsko naviti do enajstke in s protagonistom Božem Lamprehtom Slovencem dati predsednika republike, kakršnega še nismo imeli, bi si ga pa zaslužili".

Oddaja Ta teden z Juretom Godlerjem je na sporedu vsak četrtek ob 22.30 na Planetu, ponovitev pa lahko ujamete v soboto ob 22. uri.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin