Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 8. 2014,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mladinska knjiga Svetlana Makarovič

Sreda, 20. 8. 2014, 13.45

8 let

Jesen v MK v znamenju Murakamija in Makarovičeve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Mladinski knjigi želijo s prepoznavnimi avtorji in njihovimi novimi deli nadaljevati uspešen začetek leta.

Glavni urednik Mladinske knjige Bojan Švigelj se je na tiskovni konferenci pohvalil, da so v založbi do zdaj natisnili že 214 novih knjižnih naslovov ter še posebej ponosno dodal: "Natisnili smo že okrog 100 ponatisov, kar je dober znak, da se nekatere naše knjige zelo dobro prodajajo. Poudaril bi, da je Mladinska knjiga daleč pred drugimi v številu ponatisov."

Posebej je bila tiskovna konferenca posvečena knjigi Kronika priča navijalca, enega izmed najbolj uveljavljenih in zanimivih svetovnih romanopiscev, Japonca Harukija Murakamija. Roman je izvrstna študija odtujenosti v sodobnem svetu, a tudi zgodovinski roman in detektivka. Urednica romana Darja Marinšek je dodala, da je knjiga v izvirniku izšla v treh delih, da je bila v angleškem prevodu bistveno okrnjena, zato jo je v slovenščino iz japonščine prevajal Iztok Ilc. "Delo je bilo prelomno za Murakamija, saj je z njim prepričal kritike, da je dober pisatelj, za knjigo pa je dobil tudi japonsko literarno nagrado."

V začetku jeseni bo izšla tudi knjiga Sapiens, velika uspešnica profesorja zgodovine v Jeruzalemu Yuvala Noaha Harrarija, ki bo imel 23. septembra tudi predavanje v Sloveniji. Prodorna knjiga o človeški vrsti je v Izraelu postala velika uspešnica, nad njo so se navdušili številni uredniki po vsem svetu, Slovenija pa bo ena prvih držav s svojim prevodom.

Na oddelku za mladinsko leposlovje je treba omeniti prevod knjige Išče se Aljaska zelo uspešnega ameriškega pisatelja Johna Greena, ki je lani osvojil svet s knjigo Krive so zvezde. Urednica Alenka Veler je poudarila, da je knjiga pisateljev prvenec, ki je bil leta 2006 nagrajen s prestižno ameriško nagrado Michael L. Printz. "Knjiga Krive so zvezde je še vedno zelo visoko na prodajnih lestvicah, kar me zelo veseli in nakazuje, da so se bralci, ki so nekdaj brali o vampirjih, premaknili k kakovostnejšemu branju. Green pa ni samo pisatelj za mladino, ampak nagovarja širše občinstvo."

Na oddelku za otroško leposlovje bodo septembra ob praznovanju letošnje 75-letnice Svetlane Makarovič izdali antologijo njenih pravljic Zlata mačja preja. Pravljice Svetlane Makarovič so izbrušene umetnine, s svojimi pripovedmi presega tabuje, opozarja na nerazumevanje in nesprejemanje drugačnosti ter nasprotuje avtoritetam. "Svetlana Makarovič je žanr pravljic pripeljala zelo visoko," je dodala urednica Irena Matko Lukan. Omenila je tudi, da bo septembra izšla zbirka Najlepše pesmi o živalih s podobami Jelke Reichman, ki prav tako letos praznuje 75 let.

Ne spreglejte