Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 11. 2023,
7.54

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

Firence Michelangelo

Petek, 10. 11. 2023, 7.54

5 mesecev, 2 tedna

Javnost bo lahko prvič videla Michelangelove skrivne skice #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Michelangelo | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Skice, ki jih je na stene majhne sobe v Firencah pred stoletji narisal renesančni umetnik Michelangelo, ko se je skrival pred jeznim papežem, bodo prvič na ogled za javnost. Figure v oglju so narisane na stenah sobe, nekdanje kleti za premog v kleti sedanjega muzeja medičejskih kapel, na ogled bodo od 15. novembra.

Prostor, ki je znan kot Michelangelova skrivna soba, meri deset krat tri metre. Do leta 1955 so ga uporabljali za shranjevanje premoga. Nato je bil neuporabljen, zapečaten in desetletja pozabljen za garderobnimi omarami in naloženim pohištvom, preden so ga ponovno odkrili leta 1975.

Bazilika svetega Lovrenca, v kateri je muzej medičejskih kapel | Foto: Guliverimage Bazilika svetega Lovrenca, v kateri je muzej medičejskih kapel Foto: Guliverimage

Takratni direktor Paolo Dal Poggetto je številne odkrite skice pripisal umetniku Michelangelu Buonarrotiju, ki je najbolj znan po Davidovem kipu in freskah v vatikanski Sikstinski kapeli.

Dal Poggetto je verjel, da se je Michelangelo leta 1530 dva meseca skrival v sobi pred papežem Klemenom VII., ker je bil papež, član družine Medici, nanj jezen. Umetnik je bil namreč nadzornik mestnih utrdb med kratkotrajno republikansko vlado (od 1527 do 1530), ko so Medičejce pregnali iz mesta.

Michelangelo | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Stene majhne sobe naj bi umetnik uporabil za skiciranje nekaterih svojih projektov. Kustosinja Francesca de Luca je povedala, da je prostor "resnično edinstven zaradi svojega izjemnega evokativnega potenciala".

"Zdi se, da so stene polne skic večinoma monumentalnih figur. Spremljajo jih študije, ki variirajo od poglobljenih do površnih analiz ter prikazujejo podrobnosti telesa, obrazne poteze in nenavadne poze," je povedala.

Več fotografij:

Fotogalerija
1 / 5

Od 15. novembra bodo majhnim skupinam do največ štirih oseb naenkrat dovolili ogled skic. Med posameznimi obiski bodo premori, da bi tako omejili čas, ko bodo skice izpostavljene LED-svetlobi.

Oglejte si še:

Michelagelov kip Davida
Trendi Iz Firenc sporočili Američanom: Zamenjevati umetnost za pornografijo je smešno
Neptunov vodnjak
Trendi Turist poškodoval slavno fontano v Firencah, posnele so ga kamere #video
Ne spreglejte