Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 3. 2016,
15.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miha Mazzini

Ponedeljek, 7. 3. 2016, 15.46

8 let

Izšel Mazzinijev mladinski roman o pevki Kaji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pri Mladinski knjigi so izdali mladinski roman Zvezde vabijo, ki je Mihi Mazziniju prinesel hišno nagrado modra ptica.

Urednica dela in predsednica letošnje žirije za nagrado Alenka Veler je na današnji predstavitvi povedala, da je Mazzini napisal komunikativen, berljiv in ravno prav obsežen roman za mlade bralke in bralce. Roman Zvezde vabijo po njenih besedah vključuje vse elemente, ki naredijo dober mladinski roman - dovolj čustvenega naboja, akcije, malček srhljivosti, ne sme pa umanjkati humor.

O Kaji, ki se želi prijaviti na šov talentov Mazzini je v romanu predstavil zgodbo o deklici Kaji, ki je prepričana, da dobro poje in se želi prijaviti na šov talentov, njeni virtualni prijatelji in virtualni fant pa jo skušajo prepričati, naj tega ne stori. Nato ji prava prijateljica in brat skušata pomagati tako, da začneta raziskovati virtualni svet.

Mazzinijev pisateljski postopek poteka takole: najprej si zamisli strukturo, nato pa začne vanjo naseljevati osebe, ki ponovno vplivajo na zamišljeno strukturo. Tisto, kar je vso zgodbo pognalo, je bil članek v časopisu o tem, da je neka ženska zagrešila umor, ker so jo o tem prepričali virtualni prijatelji. Mazzini verjame, da virtualna resničnost za ljudi predstavlja enak pritisk kot resničnost vsakdana.

Mazzinijev drugi roman za mlade Zvezde vabijo so Mazzinijev drugi roman za mlade bralke in bralce. Ko ga je pisal, je pomislil, kakšne knjige so njega zanimale, ko je bil "mulc". Najbolj so mu v spominu ostale tiste, ki bi jih po koncu še kar bral. In to je želel doseči. Da ima zgodba učinek tobogana - usedeš se nanj in se pelješ. Trudil se je, da je zgodba zanimiva ter napeta in se lahko bralec z junaki empatično poveže. V izziv mu je bilo ustvariti tudi jasno podobo kraja in časa, a kot je dejal, z najmanjšo mero pojasnjevanja.

Velerjeva je povedala, da roman ni moralističen, lahko pa se ga bere kot detektivko, kot socialni ali pa kot ljubezenski roman. Všeč ji je bil glavni junak, ki nekaj zamoči, a nato prizna svojo napako. Mazzini je pojasnil, da se je te teme že dotaknil v kratki zgodbi, ker opaža, da živimo v dobi visokega narcizma, v kateri je priznati svoje napake ali zmote najtežja stvar. Dozdeva se mu, da je lažje zanetiti vojne, kot se opravičiti.

Mazzini za roman dobil modro ptico in 12 tisoč evrov Mazzini je četrti dobitnik nagrade modra ptica, ki znaša 12 tisoč evrov bruto. Na natečaju za mladinski roman je nagrado leta 2013 za delo Kot v filmu prejel Vinko Möderndorfer. Dve nagradi modra ptica so podelili tudi za romane za odrasle. Prejela sta ju Stanka Hrastelj za delo Igranje ter Roman Rozina za delo Županski kandidat Gams.

Ne spreglejte