Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
18. 4. 2016,
11.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

3

Natisni članek

Julijana Bizjak Mlakar Metod Pevec Jure Novak Ivo Svetina

Ponedeljek, 18. 4. 2016, 11.25

6 let, 6 mesecev

"Enako slaba je v odločitvah, ki jih sprejema, kot v tistih, ki jih ne"

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

3

Ob sestanku ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar in premierja Mira Cerarja, na katerem je premier ministrico prosil, naj odstopi, smo kulturnike in kulturnice povprašali o ministričinem delu.

Bo kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar razrešena zaradi rudnikov? | Foto: Ana Kovač Bo kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar razrešena zaradi rudnikov? Foto: Ana Kovač

Julijana Bizjak Mlakar se je morala tokrat pri predsedniku vlade zagovarjati zaradi področja, za katerega meni, da ministrstvo ni pristojno – rudarstva. Pri Cerarju je bila na zagovoru že februarja, ko je od nje zahteval pojasnila zaradi izjav pred državnimi svetniki ob sprejemanju medijske novele, decembra lani pa je zato, ker je Cerar ni želel razrešiti, odstopil velik del Nacionalnega sveta za kulturo, tudi njegov predsednik Metod Pevec.

Enako pomembne so poteze, ki jih zaradi političnega oportunizma ni bilo

Pevca smo zato vprašali, kako komentira to, da bodo ministrico morda odnesli rudniki, ne pa vsebinske zahteve nacionalnega sveta za kulturo. Pevec meni, da bi bil odstop ministrice za kulturo veliko presenečenje, razrešitev pa je visela v zraku že nekaj časa.

Metod Pevec: Nacionalni svet za kulturo je imel pri svoji zahtevi po razrešitvi izključno vsebinske razloge. Žal imajo v slovenski politiki prednost politični razlogi.  | Foto: Metod Pevec: Nacionalni svet za kulturo je imel pri svoji zahtevi po razrešitvi izključno vsebinske razloge. Žal imajo v slovenski politiki prednost politični razlogi.

"Kopičenje težav in problematičnosti, povezanih z ministrico, je bilo za vlado – ki ima očitno namen zdržati ves mandat – prehitro. Sumim pa, da ni bilo usodno niti neuresničevanje kulturne politike niti (še najmanj) uresničevanje sklepov vlade (idrijski rudarji),  ampak njeno politično delovanje v ozadju. Morda nam bo nadaljevanje zgodbe razkrilo tudi ta del. Nacionalni svet za kulturo je imel pri svoji zahtevi po razrešitvi izključno vsebinske razloge. Žal imajo v slovenski politiki prednost politični razlogi."

Pevcu se bolj kot ministričine sporne poteze zdijo pomembne "vse tiste poteze, ki jih zaradi političnega oportunizma ni bilo. To je v prvi vrsti nujna prenova kulturnega modela. Za kaj takega je seveda kulturo treba poznati in jo razumeti. Ministrica Bizjak Mlakar pa se je z njo resno srečala zgolj zaradi svojih političnih ambicij."

Društvo Asociacija (predsednica Jadranka Plut) Cerarja poziva, da se izbire in potrditve potencialnega novega kandidata oz. kandidatke za ministra za kulturo tokrat loti z vso odgovornostjo.  | Foto: Društvo Asociacija (predsednica Jadranka Plut) Cerarja poziva, da se izbire in potrditve potencialnega novega kandidata oz. kandidatke za ministra za kulturo tokrat loti z vso odgovornostjo.

Jadranka Plut, predsednica društva nevladnih organizacij in samosotjnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti nas je napotila na mnenje društva, kjer so zapisali, da so od ministra za kulturo pričakovali in še vedno pričakujejo, "da bo ukrepe na področju kulture, glede na težo problemov, ki jih naslavljajo, ne jemal tako lahkotno, ampak da jih bo otežil in tako vlili zaupanje, da tokratna vlada in minister za kulturo s kulturo in umetnostjo misli resno".

"Ocenjujemo, da dosedanji rezultati kulturnega resorja ne kažejo potrebnih rezultatov. V društvu Asociacija zato dr. Cerarja pozivamo, da se izbire in potrditve potencialnega novega kandidata oz. kandidatke za ministra za kulturo tokrat loti z vso odgovornostjo."

"Če bo ministrica odstavljena zdaj, bo odšla tako, kot je prišla: politikantsko"

Jure Novak: Če bi vlada Mira Cerarja sprejemala vsebinske odločitve, se gospa Bizjak Mlakar na ministrski stolček nikoli ne bi usedla. | Foto: Jure Novak: Če bi vlada Mira Cerarja sprejemala vsebinske odločitve, se gospa Bizjak Mlakar na ministrski stolček nikoli ne bi usedla.

Jure Novak, gledališki režiser, ki je leta 2012 pripravil agit-prop predstavo z naslovom Ministrica, in nekdanji umetniški vodja neodvisnega gledališka Glej, o morebitni razrešitvi ministrice meni: "Če bo ministrica odstavljena zdaj, bo odšla tako, kot je prišla: politikantsko. Na nobeni točki njenega mandata ne vlada ne parlament njenih odločitev nista problematizirala vsebinsko, strokovno in tudi tokrat je težava zgolj v njeni poslušnosti oziroma podrejenosti partijski liniji."

"Če bi vlada Mira Cerarja sprejemala vsebinske odločitve, se gospa Bizjak Mlakar na ministrski stolček nikoli ne bi usedla. Tako posameznih potez ministrice sploh ni treba posebej omenjati. Enako slaba je v odločitvah, ki jih sprejema, kot v tistih, ki jih ne. S tem resor, ki ga ne pozna in ne razume, prepušča birokratom, zasidranim na Maistrovi, ki so že leta povsem brez stika z dejanskim stanjem na terenu."

Za mnenje o morebitni razrešitvi smo vprašali tudi direktorico Cankarjevega doma Uršulo Cetinski, ki bo na predsedniškem mestu Nacionalnega sveta za kulturo najverjetneje nasledila Metoda Pevca. Kot nam je odgovorila, Nacionalni svet za kulturo še ni formalno potrjen, "do dokončne potrditve tega sveta nimam pooblastil za kakršnekoli komentarje".

Društvo pisateljev: Črpanje vode v rudnikih ni vprašanje varovanja kulturne dediščine

Ivo Svetina: Predsednik vlade se do zdaj ni nikdar odzval na argumentirane kritike, ki so bile namenjene delovanju ministrice za kulturo, niti tedaj, ko je v protest proti aktualni kulturni politiki odstopil večji del članov Nacionalnega sveta za kulturo. | Foto: Ivo Svetina: Predsednik vlade se do zdaj ni nikdar odzval na argumentirane kritike, ki so bile namenjene delovanju ministrice za kulturo, niti tedaj, ko je v protest proti aktualni kulturni politiki odstopil večji del članov Nacionalnega sveta za kulturo.

Na morebitno razrešitev so se odzvali tudi v Društvu slovenskih pisateljev, kjer so zapisali, da je premierjeva določitev ministrstva za kulturo za krivca razmer absurdna. Kot meni predsednik DSP Ivo Svetina, pri črpanju vode v idrijskih rudnikih ne gre za vprašanje varovanja kulturne, tehniške dediščine, ampak za problem, ki je v pristojnosti ministrstev za gospodarstvo, okolje in prostor ter infrastrukturo.

"Predsednik vlade se do zdaj ni nikdar odzval na argumentirane kritike, ki so bile namenjene delovanju ministrice za kulturo, niti tedaj, ko je v protest proti aktualni kulturni politiki odstopil večji del članov Nacionalnega sveta za kulturo," so spomnili. Predsednika vlade, s katerim, kot so zapisali, nimajo nobenega stika, ker jih dosledno ignorira, pozivajo, naj svojo namero nemudoma opusti in naj za reševanje problema zadolži pristojna ministrstva, za preživetje slovenske knjige pa kulturnemu ministrstvu nameni znatna dodatna sredstva, poroča STA.

"Preden dobimo ime novega ministra, si lahko zaželimo nemogoče: ministra ali ministrico, ki bo zaustavil/a trend razvrednotenja slovenske kulture," pa meni Metod Pevec.  | Foto: Žiga Ponikvar "Preden dobimo ime novega ministra, si lahko zaželimo nemogoče: ministra ali ministrico, ki bo zaustavil/a trend razvrednotenja slovenske kulture," pa meni Metod Pevec. Foto: Žiga Ponikvar

Zaželimo is nemogoče: zaustavitev trenda razvrednotenja slovenske kulture

Naše sogovornike in sogovornice smo vprašali tudi, koga vidijo na čelu ministrstva za kulturo, če bo v prihodnjih dneh zdajšnja ministrica odstopila oziroma jo bodo razrešili. Kot pravi Jure Novak, je "položaj kulture v razmerjih moči državotvornih resorjev bržkone najslabši do zdaj, kar se kaže že v lahkotnosti, s katero se kupčuje s položajem ministra. Morebitni novi minister ali ministrica bi torej morala najprej postati enakopraven sogovornik v vladnem kabinetu, ambasador in branilec svojega resorja. Šele s takšnega položaja se lahko loti nujnih reform – tako zakonov kot notranje organizacije ministrstva."

"Poznam takega človeka, ki bi hkrati znal igrati vladne igrice in bil po možnosti iz Erjavčeve stranke? Težko. Poznam pa nekaj kompetentnih strokovnjakov s področja. Žal v kulturni politiki in politični kulturi, ki vladata danes, kompetence, strokovnost in vizija ne pomenijo ničesar."

"Preden dobimo novega ministra, si lahko zaželimo nemogoče: ministra ali ministrico, ki bo zaustavil/-a trend razvrednotenja slovenske kulture," pa meni Metod Pevec.

 

Ne spreglejte