Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2013,
13.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mladinska knjiga

Sreda, 10. 7. 2013, 13.05

8 let

E-knjigarna Mladinske knjige

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mladinska knjiga je naredila korak naprej v smeri elektronskega knjigotrštva, po novem je namreč poleg spletne prodaje tiskanih knjig pri njih mogoče kupiti tudi e-knjige.

Pri Mladinski knjigi so čakali na pravi trenutek, ki bo ponudil ugodne možnosti za zagon elektronske knjigarne. Z razvojem e-bralnih aplikacij, ki so postale bralniki, so se modeli prodaje elektronskih knjig poenostavili in pocenili, kar pa je bil tudi povod za Mladinsko knjigo, da se poda na elektronski knjižni trg.

V e-knjigarni Mladinske knjige, partner v projektu je ameriško podjetje Impelsys, je tako že mogoče kupiti elektronske knjige, sčasoma bodo na voljo tudi knjižnična izposoja za minimalne stroške, izdelava učbenikov in obogatenih e-knjig v formatu epub3.

Glede tehnične podpore že deluje osnovna aplikacija za androidne telefone in tablice, ki jih bodo konec avgusta nadgradili z novo različico. Aplikacija za iPad in iPhone že obstaja, v enem letu pa naj bi razvili tudi nakup na en klik.

Pogled na trg elektronskih knjig Ocenjuje se, da je danes na svetu okoli 50 milijonov kindlov in 140 milijonov ipadov. Bralne naprave niso več pogoj za razvoj e-knjigarne, temveč je postala ključna bralna aplikacija, ki si jo lahko naložimo na pametni telefon ali tablico.

Podatki s tujih tržnih trgov kažejo, da naj bi v Združenih državah Amerike do konca prihodnjega leta prodaja leposlovnih in esejističnih e-knjig dosegla 50-odstotni delež, skupaj s spletom pa bo neknjigarniška prodaja knjig znašala 70 odstotkov.

V Nemčiji in Franciji je slika nekoliko drugačna, saj imajo elektronske knjige le triodstotni delež, spletna prodaja tiskanih knjig pa znaša od 10 do 20 odstotkov. Poznavalci za to navajajo več razlogov, predvsem kulturne, med katerimi izpostavljajo, da so Američani veliko bolj navajeni kupovati po spletu od Evropejcev. V Nemčiji in Franciji pa zakon o enotnih cenah knjig preprečuje nizke cene elektronskih knjig.

Na globalnem knjižnem trgu si delež delijo tri e-knjigarne, Amazon s 65 odstotki, Barnes & Noble s 25 odstotki in Apple z 10.

Ne spreglejte