SiolNET. Trendi Kultura
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Beseda leta 2022 po izbiri Oxforda je goblin mode

0,34

termometer

pogovor prijateljice |  | Foto:

Prva beseda leta slovitega angleškega slovarja Oxford, ki jo je izbrala javnost, je "goblin mode". Gre za slengovski izraz za uživalsko, leno, neurejeno, samosvoje, tudi pohlepno vedenje, ki ga oseba ne obžaluje in se zanj ne opravičuje.

Izraz, ki je začel po spletu prvič krožiti že leta 2009, je posebej priljubljen postal po množični vrnitvi ljudi iz karanten, v katerih so pristali zaradi pandemije covid-19. Številni so namreč po dolgem času, ki so ga preživeli za štirimi zidovi, začeli zavračati zunanji svet in se prenehali ozirati na družbene norme ter pričakovanja drugih.

Glasovalo več kot 300 tisoč ljudi

Prepričljiva zmagovalka, ki je prejela kar 93 odstotkov glasov, je bila ena od treh kandidatk za besedo leta 2022, ki so jo ljudem v izbiro ponudili oxfordski leksikografi. Drugi dve sta bili metaverse ali v prevodu metaverzum ter #IStandWith. Prva je sestavljenka iz besed meta (onstran) in verse (vesolje), druga pa ključnik, ki izraža podporo oziroma solidarnost z nečim.

Kot je izbiro zmagovalne besede pokomentiral britanski BBC, "se je na tisoče ljudem le uspelo izvleči iz svojega goblin moda" in je oddalo glas za besedo leta.

Kot so pojasnili organizatorji izbora, so izbiro prvič prepustili ljudem v letu, ki nas je razdelilo bolj kot katerokoli do zdaj. Poželi so ogromno zanimanja in množičen odziv, ki jih je presenetil. Glasovalo je namreč kar okoli 340 tisoč ljudi.

"Silovitost odziva odraža, kako pomembno je naše besedišče za razumevanje tega, kdo smo, in za predelovanje tega, kar se dogaja svetu okoli nas. Po letu, kakršno je za nami, goblin mode odmeva pri nas vseh, ki se počutimo preplavljeni. Pravo olajšanje je priznati, da nismo vedno tisti idealni, organizirani mi, kakršni naj bi se kazali v svojih objavah na Instagramu in TikToku," je ocenil predsednik Oxford Languages Casper Grathwohl.

Collins za besedo leta izbral permakrizo

Zadnji tedni leta so sicer tradicionalno sezona izbiranja besed leta. Pri angleškem slovarju Collins so tako ta naslov za leto 2022 že podelili besedi permacrisis, ki označuje življenje v nenehni krizi in bi jo lahko prevedli kot permakriza.

Lani so za besedo leta pri Oxfordu izbrali vax, skrajšano za vaccine oziroma v prevodu cepivo.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin