Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
26. 6. 2018,
13.22

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Banksy Pariz grafiti

Torek, 26. 6. 2018, 13.22

5 let, 10 mesecev

Banksy z grafiti na temo beguncev v središču Pariza #foto

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Banksy | Foto Twitter

Foto: Twitter

Središče Pariza od 20. junija, ki je svetovni dan beguncev, naseljujejo grafiti, ki jih pripisujejo znamenitemu britanskemu uličnemu umetniku Banksyju. Do zdaj so jih v francoski prestolnici od srede našteli že osem, najnovejši med njimi pa je nastal včeraj ob dvorani Bataclan. Prikazuje žalujočo žensko s tančico čez obraz.

Podoba temnopolte deklice, ki s sprejem prek črne svastike riše vzorec v rožnati barvi, ob zidu na tleh pa sta njena spalna vreča in plišasti medvedek, se je v Parizu pojavila v sredo, na svetovni dan beguncev. Gre za prvega med svežimi urbanimi poslikavami, ki jih pripisujejo slavnemu Banksyju in kritično naslavljajo negativno obravnavo beguncev.

Šablono oziroma vzorec, ki se pojavlja na pariškem delu, je Banksy že uporabil v enem od svojih starejših del z naslovom Go Flock Yourself, ki je bil na ogled leta 2009 v njegovem rodnem Bristolu pod naslovom Banksy versus Bristol Museum.

Umetnikov resničen podpis

Prav to pa naj bi pričalo, da gre za "umetnikov resničen podpis", je prepričan Nicolas Laugero Lasserre, urednik spletne umetniške strani Artistik Rezo. Ob tem je Laugero Lasserre tudi izvedel, da znameniti ulični britanski umetnik načrtuje pot v Pariz. Banksy tega, da gre za njegove dela, še ni potrdil. 

V Franciji je leta 2015 naredil grafite v Calaisu, kjer so francoske oblasti porušile improvizirano begunsko naselje, ki so ga imenovali džungla. Tu je bivalo na tisoče beguncev iz Sirije, Iraka, Afganistana in Pakistana, ki so poskušali priti v Veliko Britanijo.

Človeška figura, sedeča na konju in čez zgornji del telesa prekrita z rdečo tkanino, je največja iz Banksyjeve pariške serije grafitov. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prikazuje Napoleona na vzpenjajočem se konju med prečkanjem Alp leta 1800, ko je porazil Avstrijce pri Marengu.

Žalujoča ženska s tančico

Najnovejši med grafiti, narejen s šablono, je naslikan v bližini zasilnega izhoda dvorane, skozi katerega je ob terorističnem napadu med koncertom ameriške skupine Eagles of Death Metal 13. novembra leta 2015 zbežalo na stotine ljudi. V napadu je bilo ubitih 89 ljudi.

Stenska poslikava ob dvorani Bataclan prikazuje žalujočo žensko s tančico z zagrenjenim obrazom.

Grafiti v latinski četrti pa prikazujejo poslovneže ali politika v suknjiču, ki psu, ki mu je prej odžagal prednjo taco, ponuja kost.

V imenu zaščite grafitov so občudovalci britanskega umetnika v ponedeljek začeli grafite prekrivati s pleksi steklom.

 

Ne spreglejte