SiolNET. Trendi Kulinarika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Večerja s čudežnim italijanskim dečkom

4

termometer

Niz večerov revne kuhinje na Ljubljanskem gradu se je končal z velikim pokom, ki ga je z gostiteljico Ano Roš priredil presenetljivo mlad italijanski kuhar.

Na zadnjem od večerov revne kuhinje je kot gost Ane Roš nastopil mladi, šele 26-letni Lorenzo Cogo, ki pa za deškim obrazom skriva zavidljive izkušnje in uspehe. Kalil se je namreč v kuhinjah največjih svetovnih mojstrov, med drugim pri Hestonu Blumenthalu in Reneju Redzepiju. Leta 2011 je blizu Vicenze odprl restavracijo El Coq in si že po enem letu prislužil prvo Michelinovo zvezdico.

Ugled mladega mojstra je nedvomno dvignil pričakovanja občinstva, ki se je tokrat v (žal) nekoliko manjšem številu zbralo v Gostilni Na gradu, da bi poskusilo scenosled jedi, ki sta si jih zamislila Lorenzo in Ana. Začelo se je z Lorenzovim Morskim dnom, likovno neverjetno dovršeno jedjo, ki je svoje ime upravičila tako z videzom kot okusom in vonjem. Sledila je še ena Lorenzova jed, ki je bila med vrhunci večera – mini kaneloni z mrzlo bivoljo skuto, ajdovo kašo, slano jajčno kremo in svežim origanom. Anin odgovor je bil črn ječmen z bakalarjem na belo in ostrigami, potem pa je Lorenzo postregel po mnenju večine občinstva najboljšo jed tistega večera – tanke rezine telečjega srca na divjih špargljih in regratu podobnem divjemu radiču, ki ga izpod snega nabirajo visoko v hribih v okolici Vicenze.

Ana si je za glavno jed zamislila volovski rep ob spremljavi korenja svoje mame, ki je čez zimo počivalo v orehovem listju, krompirja "od Bosanke", še ene lokalne posebnosti, in bezga, ki ga je iz Vipolž prinesel Aleks Simčič, dežurni vinar večera. Kot preddesert je prva dama Hiše Franko skombinirala mousse iz mortadele, jagode, luštrek in zelene šparglje, za konec pa je na mizo prispel Lorenzov sorbet iz artičok.

Kot omenjeno, je večer, ki je bil soglasno razglašen za najboljšega do zdaj, z vini opremil Aleks Simčič iz kleti Edi Simčič. Priznal je, da jih je izbiral "na pamet" oziroma le po opisu sestavin jedi, a mu je to več kot uspelo – intenzivni okusi jedi tega večera so v Simčičevih vinih dobili enakovrednega partnerja.

Z Lorenzom Cogom se je prvi niz večerov revne kuhinje končal, vendar Ana Roš s soorganizatorko večerov Andrejo Lajh že snuje dogodke za naslednjo jesen. Nova sezona večerij bo menda postregla z nekaj res zvenečimi imeni in glede na to, da je do zdaj skoraj vsaka večerja presegla prejšnjo, si obetamo veliko. Do takrat pa, kot je dejala Ana: "Če si naše kuhinje zaželite pred oktobrom, boste morali priti v Kobarid."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin