Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Nedelja,
1. 9. 2019,
12.22

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,98

23

Natisni članek

pica picerija Lorenzo Collovigh

Nedelja, 1. 9. 2019, 12.22

4 leta, 7 mesecev

"Včasih ste imeli v Ljubljani le čevapčiče, danes imate tudi dobre pice" #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,98

23

Lorenzo Collovigh | Lorenzo je na svetovnem prvenstvu v peki pice zmagal s pico napolitana. Takšne po njegovem receptu bodo stregli tudi v novem bistroju Rex.  | Foto Ana Kovač

Lorenzo je na svetovnem prvenstvu v peki pice zmagal s pico napolitana. Takšne po njegovem receptu bodo stregli tudi v novem bistroju Rex.

Foto: Ana Kovač

Lorenzo Collovigh je aprila letos zmagal v pripravi pice napolitana na svetovnem prvenstvu v peki pice. Svoje znanje, ki si ga je o tej najbolj znani jedi na svetu nabral v 25 letih, je predal novi ljubljanski piceriji.

pica, picerija,
Trendi Italijan v Ljubljano pripeljal pico, kakršne pri nas še ni bilo #foto

Konec avgusta se je na Cankarjevi cesti v Ljubljani odprl nov bistro, kjer se nadaljuje picamanija, ki zadnja leta vlada v Ljubljani. V lokalu, ki ga dizajnersko dopolnjujejo svetovno znani stoli rex slovenskega oblikovalca Nika Kralja, vam bodo postregli s picami, ki nastajajo po navodilu priznanega italijanskega picopeka Lorenza Collovigha.

Lorenzo je ravno aprila letos zmagal v pripravi pice napolitana na svetovnem prvenstvu v peki pice v Parmi. Tekmovanja se je udeležil že sedmič in domov končno odšel z nagrado. "Enkrat je dovolj (smeh, op. p.). Je namreč precej težko in konkurenca je huda, saj tekmuješ s približno 850 profesionalnimi picopeki, ki prihajajo iz 42 držav. Lahko bi rekel, da je za zmago potrebno tudi malo sreče."

Pice peče že več kot 25 let. | Foto: Ana Kovač Pice peče že več kot 25 let. Foto: Ana Kovač

Svoje znanje predaja študentom šole peke pic. To obiskuje več kot 200 študentov. | Foto: Ana Kovač Svoje znanje predaja študentom šole peke pic. To obiskuje več kot 200 študentov. Foto: Ana Kovač

Fotogalerija
1 / 10

"Imate pravo picamanijo in pastamanijo"

Italijan iz Vidma pice peče že več kot 25 let, zadnjih devet let pa je tudi direktor italijanske šole peke pic, ki jo obiskuje več kot 200 študentov.

Svoje znanje je zdaj prinesel v našo prestolnico, v nov "pica kotiček", kjer zdaj po njegovem mnenju pečejo celo boljše pice napolitana kot v Italiji.

"V Ljubljani opažam veliko evolucijo, odprlo se je veliko novih restavracij. Imate pravo picamanijo in pastamanijo. Pred 20 leti ste imeli samo ražnjiče in čevapčiče, zdaj pa imate veliko ponudbo pic in testenin. Prijatelji mi pravijo, da se v Ljubljani najdejo zelo dobre pice, saj se testo pripravlja na podoben način kot v Italiji, pa tudi sestavine so enako dobre."

picerija Verace, neapeljska pica
Trendi Poplava picerij v Ljubljani: so burgerji že preteklost?

Lorenzo pravi, da je skrivnost dobre pice testo. | Foto: Ana Kovač Lorenzo pravi, da je skrivnost dobre pice testo. Foto: Ana Kovač

Ananas na pici ga ne moti

In kaj je po njegovem mnenju skrivnost dobre pice? "Vsekakor testo," pravi, nato pa našteva še kakovostne sestavine, pri čemer najbolj izpostavlja paradižnik in mocarelo.

Na vprašanje, kaj na pico sploh ne spada, pa nima pravega odgovora, saj dodatki ponavadi izražajo kulinariko kraja, kjer jo strežejo.

"Lani sem en mesec preživel v Mehiki, kjer smo poskusili res različne pice, tudi takšne z ananasom. A to je pač tipično za tisto območje, oni imajo na pici radi ananas in šunko, česar v Italiji ne počnemo. Pri nas so pice preproste, s paradižnikovo omako, mocarelo in paradižniki."

Neskromno pravi, da v Ljubljani zdaj najboljše pice strežejo prav v bistroju na Cankarjevi cesti. | Foto: Ana Kovač Neskromno pravi, da v Ljubljani zdaj najboljše pice strežejo prav v bistroju na Cankarjevi cesti. Foto: Ana Kovač

To sta dve njegovi najljubši, fokača in napolitana:

Preberite tudi:

Greg Yurkovich Pop's Pizza
Trendi Prava neapeljska pica je nekaj povsem drugega kot klasična "slovenska" #intervju #video
picerija Verace, neapeljska pica
Trendi V Neaplju so "požegnali" slovensko pico #foto
Ne spreglejte