Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2018,
9.31

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Oglasno sporočilo

Natisni članek

penina PR članek

Torek, 13. 2. 2018, 9.31

6 let, 2 meseca

5. SALON PENEČIH VIN LJUBLJANA

V petek bo Ljubljana zasijala v soju vrhunskih mehurčkov

Oglasno sporočilo

Salon penečih vin Ljubljana v petek, 16. februarja, praznuje mini jubilej – peto obletnico bomo obeležili z rekordno udeležbo vinarjev (44 razstavljavcev) in posledično tudi številom vzorcev penečih vin (več kot 120).

Salon penečih vin 2018 | Foto: Julio Frangen, arhiv organizatorja Foto: Julio Frangen, arhiv organizatorja

Salon, ki bo med 15. in 21. uro potekal v veliki dvorani ljubljanskega GH Union, bo organiziran po že znanem in dobro sprejetem modelu – združil bo najboljše pridelovalce penečih vin, njihova vrhunska peneča vina, izbrano kulinariko in številne ljubitelje elegantnih mehurčkov. In tudi tokrat bodo organizatorji ostali zvesti svojemu poslanstvu: širjenju in dvigovanju ravni kulture vina skozi izobraževanje. Zato bodo organizirane tudi štiri brezplačne vodene degustacije za obiskovalce.

Salon penečih vin 2018 | Foto: Julio Frangen, arhiv organizatorja Foto: Julio Frangen, arhiv organizatorja

Spremljevalni, izobraževalni program 5. Salona penečih vin Ljubljana bodo odprla Razmišljanja dveh peničarskih velikanov – Mirana Sirka in Mihe Isteniča pod taktirko spletnega portala O vinu; Miha Istenič bo v imenu Združenja Vinarjev simpozij Slovenije vodil drugo vodeno degustacijo na temo Odgovorno pitje vina; program se bo nadaljeval s Srečanjem na vrhu, na katerem bodo obiskovalci lahko poizkusili najvišje ocenjena slovenska in hrvaška peneča vina letošnjega ocenjevanja; program pa bodo končali Mehurčki, mehurčki, mehurčki, kjer bo mladi enolog Puklavec Family Wines Rok Jamnik predstavil izvor in osnovo penečih vin.  

Salon penečih vin 2018 | Foto: Julio Frangen, arhiv organizatorja Foto: Julio Frangen, arhiv organizatorja

5. Salon penečih vin Ljubljana je drugi salon mreže Salon of Sparkling Wines; prvi se je zgodil pred desetimi dnevi v Zagrebu, kjer smo že drugo leto zapored odprli sezono Radostnih prireditev. Na 2. Salonu pjenušavih vina Zagreb, ki je potekal v hotelu Dubrovnik, se je prestavilo 39 razstavljavcev, od katerih je bila skoraj polovica slovenskih, in mogoče je bilo poskusiti več kot sto penečih se vin. Slovenski vinarji so prejeli tudi večino priznanj za najvišje ocenjena vina; med njimi tudi priznanji za najvišje ocenjeni vini v obeh razpisanih kategorijah.

Mreža Salon of Sparkling Wines

Mednarodno mrežo Salon of Sparkling Wines smo ustanovili po lanski izjemno uspešni povezavi salonov penečih vin v Ljubljani in Zagrebu. Mreža se bo v prihodnjih letih širila (prvenstveno po regiji) in povezala prestolnice prek salonov, ki bodo organizirani po istem modelu penečih se vin.

Razstavljavci 

Salon penečih vin 2018 | Foto: Julio Frangen, arhiv organizatorja Foto: Julio Frangen, arhiv organizatorja

Ocenjevanje

Teden dni pred salonom v Zagrebu smo pripravili veliko mednarodno ocenjevanje penečih vin, ki so jih na ocenjevanje prijavili vinarji 5. Salona penečih vin v Ljubljani in 2. Salona pjenušavih vina u Zagrebu. Ocenjevanje penečih vin, ki je največje tovrstno ocenjevanje v regiji, je bilo v petek, 26. 1. 2018, v Ljubljani. Prijavljena vina sta ocenjevali dve slovensko-hrvaški komisiji. Priznanja najvišje ocenjenim vinom posameznega salona bodo podeljena na odprtju posameznega salona. 

Število vzorcev na degustaciji: 84

Ocenjevalna komisija:

- predsednik ocenjevalne komisije: mr. sc. Franjo Francem, enolog,

- predsednica ocenjevalne komisije: Darja Bovha, enologinja,

- člani ocenjevalnih komisij: Josipa Andrijanić, prof. dr. Marin Berovič, Urša Cvilak, Primož Gregorič, mag. Janez Istenič, Ivo Kozarčanin, Mario Meštrović, Vanja Mramor, dr. Ivana Puhelek, Marija Vukelić.

Salon penečih vin 2018 | Foto: Julio Frangen, arhiv organizatorja Foto: Julio Frangen, arhiv organizatorja

Najvišje ocenjena vina v kategoriji belih, penečih vin:

1. Klet Brda, Bagueri brut, 2010

2. Posestvo Štokelj, Penina pinela, 2015

3. Puklavec Family Wines, Seven Number klasika, NV

3. Radgonske gorice d. d., Zlata radgonska penina Ciconia, 2007

Najvišje ocenjena vina v kategoriji rose, penečih vin:

1. Vinogradništvo in vinarstvo ČARGA 1767, Donna Regina, brut, Rose, 2013

2. Bjana, Brut rose, NV

3. Klet Brda, Bagueri rose, 2011

3. Radgonske gorice d. d., Zlata radgonska penina, rose, 2012

Vstopnice

Cena vstopnic: 20 evrov v redni prodaji; 12 evrov za študente v predprodaji, 15 evrov za študente; Prodaja vstopnic: www.eventim.si in prodajna mesta v sistemu Eventim Si ter v času dogodka na salonski recepciji.

Cena vstopnice vključuje: degustacija vin je brezplačna, nadaljnje količine se zaračunajo po veljavnem ceniku vinarja. Ob plačilu je na voljo tudi izbrana kulinarika Grand hotela Union.

Več informacij

FB: RadoStne prireditve / Salon of Sparkling Wines

W: radost.si

 

Ne spreglejte