Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 7. 2011,
10.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

dražba

Sreda, 27. 7. 2011, 10.41

8 let

V Londonu po rekordni ceni prodali buteljko belega vina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Veliki Britaniji so v torek po rekordni ceni prodali 200 let staro buteljko sladkega belega vina iz Bordeauxa.

Gre za sladko vino Chateau d'Yquem iz leta 1811, buteljko pa je za 75.000 funtov (80.800 evrov) kupil francoski zasebni zbiratelj Christian Vanneque.

Kupil jo je za svojo restavracijo na Baliju

Buteljko standardne oblike s 75 centilitri vina so v londonskem hotelu Ritz prodali poznavalci redkih vin iz podjetja The Antique Wine Company, novi lastnik pa jo je nabavil za svojo restavracijo na indonezijskem Baliju.

"Najboljše belo vino na svetu"

Vodja podjetja Stephen Williams je izjemno hvalil "legendarno" vino, saj gre za enega od tako imenovanih "kometnih letnikov". Ime izhaja iz kometa Flaugergues, ki je leta 1811 preletel Zemljo in bil viden s prostim očesom. "Chateau d'Yquem je najboljše belo vino na svetu," je dejal Williams.

"Lahko bi se staral do neskončnosti"

Kakovost večine belih vin se z leti sicer slabša, a Chateau d'Yquem, ki ga proizvajajo v slavni vinorodni regiji v okolici Bordeauxa v Franciji, se je s časom le še izboljšal in bi se lahko staral do neskončnosti, so pojasnili v vinarskem podjetju.

Kremasta struktura, sladkast okus

K možnosti ohranjanja kakovosti vina pripomore visoka stopnja sladkorja v kombinaciji z naravno kislostjo grozdja, ki vino ohranjata pred tem, da bi postalo neužitno. Strokovnjaki pričakujejo, da bo imelo vino ob odprtju kremasto strukturo, po zaužitju pa v ustih pustilo sladkast okus.

Pred tem je za najdražje belo vino sicer veljalo prav tako Chateau d'Yquem letnika 1787, čigar buteljka je bila prodana za okoli 41.000 evrov. Rekord za najdražje prodano vino sploh pa so postavili novembra lani, ko so šestlitrsko buteljko redkega francoskega rdečega vina Cheval-Blanc iz leta 1947 na dražbi v Ženevi prodali za nekaj več kot 210.000 evrov.

Ne spreglejte