Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 10. 2015,
10.56

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Žito

Foto: Thinkstock, Žito

Natisni članek

advertorial Žito Zlato polje recepti okus po dobrem

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 10.56

2 meseca, 1 teden

Tradicionalno in okusno: slastni recepti s kašami in stročnicami

Vsebino omogoča Žito

Foto: Thinkstock, Žito

Kolikokrat si privoščite tradicionalno slovensko jed? Ste bolj za eksotiko? Ni pomembno: jedi s kašami in stročnicami bodo zadovoljile vse okuse.

Naj v kuhinji zadiši malo drugače

Žal se pogosto zgodi, da nimamo časa za pripravo okusnih in kakovostnih obrokov. Če pa že, vse prevečkrat ostanemo brez idej, kaj skuhati, in tako jemo vedno zelo podobno, enolično hrano.

Kaj ko bi uskladili hiter tempo življenja in potrebo po zdravi prehrani? Privoščite si nekoliko drugačen obrok kot ponavadi in se razvajajte z novimi okusi.

Zakaj bi morali večkrat jesti žita in stročnice?

Zaradi edinstvenega naravnega postopka obdelave (obdelava z vročo vodo in hitrim sušenjem) struktura zrna postane porozna, kar omogoča hitrejšo rehidracijo proizvoda. Zato so žita in stročnice kuhani samo v nekaj minutah in ne potrebujejo namakanja pred kuhanjem.

Žita in stročnice so dober vir energije, ker imajo krajši čas razgradnje škroba. Postopno sproščajo sladkor in tako ne pride do hitrega padca glukoze v krvi, zato smo dlje časa siti.

Poleg tega so dober vir vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov.

Mlevski izdelki Zlato polje so namenjeni vsem, ki uživajo v slastnih obrokih in v kuhanju radi tudi eksperimentirajo. S kašami in stročnicami Zlato polje je res ogromno možnosti za preizkušanje novih receptov, tako juh, solat, glavnih jedi, prilog in sladic. Seveda pa so tudi glavna sestavina mnogih tradicionalnih slovenskih jedi.

Mlevske izdelke Zlato polje obožujejo tisti, ki cenijo zdrav način prehranjevanja, ljudje, ki potrebujejo oporo pri dietah, otroci, starejši in tisti, ki imajo druge zdravstvene težave.

Kaše ali žita, ki jih preizkusite še letos. Morda katera jed postane vaša nova najljubša!

Tokrat smo zbrali nekaj slastnih receptov iz mlevskih izdelkov, ki so zdrava in okusna hrana ter omogočajo pripravo zares raznolikih in pestrih jedi – lahko se odločite za tradicionalno kosilo ali pa si pripravite kakšno bolj eksotično jed.

Čičerika

Čičerika je odlična za pripravo enolončnic, solat, musake, dobro pa se poda tudi testeninam in kuskusu. Iz nje pa lahko pripravimo tudi značilen namaz humus. | Foto: Čičerika je odlična za pripravo enolončnic, solat, musake, dobro pa se poda tudi testeninam in kuskusu. Iz nje pa lahko pripravimo tudi značilen namaz humus.

Čičerika je vse bolj priljubljena stročnica, saj je preprosta za pripravo in nas dobro nasiti. Je tudi odličen nadomestek mesa, zato je pogosto na jedilniku vegetarijancev in veganov. Je skoraj popoln obrok, saj vsebuje 60 odstotkov ogljikovih hidratov, 25 odstotkov beljakovin in le pet odstotkov maščob. Glikemični indeks čičerike se giblje med 28 in 32, zato je uživanje čičerike priporočljivo tudi za sladkorne bolnike.

Enolončnica iz čičerike

Sestavine: dva puranja zrezka, pet zajemalk kuhane čičerike, velika čebula, dva stroka česna, korenček, rumena paprika, mleta paprika, paradižnikova mezga, štirje paradižniki, nekaj češnjevih paradižnikov (za okrasitev), sveža bazilika, šetraj, peteršilj, sol.

Priprava: Na oljčnem olju popecimo posoljene puranje zrezke. Ko so popečeni, jih vzemimo ven, v lonec dodamo malo olja in popražimo čebulo, korenček, papriko, mleto papriko, dodamo začimbe in česen. Med vsakim dodajanjem zelenjave in začimb popecimo. Nato dodamo še čičeriko, vodo od kuhanja čičerike, paradižnikove kocke. Ko se vse skupaj deset minut kuha, odvzemimo dve zajemalki mase, jo s paličnim mešalnikom spasirajmo in vrnimo v jed, prav tako vrnemo meso. Ko tekočina malo povre, po vrhu naložimo češnjeve paradižnike in jih damo v pečico na 200 stopinj Celzija za pol ure, toliko da se po vrhu malo popeče.

Rjava leča

Rjavo lečo lahko pripravimo v solatah, juhah, enolončnicah, namazih, prikuhah ali kot dodatek k drugim jedem. | Foto: Rjavo lečo lahko pripravimo v solatah, juhah, enolončnicah, namazih, prikuhah ali kot dodatek k drugim jedem.

Leča je živilo, ki izhaja že iz pradavnine, je pa tudi pomembno živilo v sodobni prehrani, ko se ljudje vse bolj zavedajo pomena zdrave in uravnotežene prehrane. Je idealno živilo za shujševalne diete, saj vsebuje veliko beljakovin, vlaknin in mineralov. Čeprav je nizkokalorična, precej nasiti, hkrati pa poskrbi za dobro počutje in vitalnost. Zaradi svoje izredne sestave je zelo priporočljiva v prehrani vegetarijancev in veganov.

Piščančja juha s cmočki iz rjave leče

Sestavine: pol piščanca, dva korenčka, pol gomolja kolerabe, pol zelene, pol pora, čebula, česen, manjši šop peteršilja, lovorjev list, sol, poper v zrnu, 100 gramov rjave leče, eno jajce, moka (po potrebi), jedilna žlička kisle smetane, čajna žlička smetanovega hrena.

Priprava: Zelenjavo očistimo in zrežemo na večje kocke. V večji lonec damo narezano zelenjavo, polovico piščanca in vse začimbe. Zalijemo s hladno vodo in počasi kuhamo tri ure, nato precedimo. Piščanca očistimo in oberemo, meso zrežemo in ga dodamo precejeni juhi. Posebej skuhamo lečo do mehkega, jo precedimo in pretlačimo skozi cedilo. Ohladimo in vmešamo kislo smetano ter hren, solimo in popramo. Dodamo jajce in samo narahlo razmešamo. Zalijemo s tremi decilitri vode in premešamo. Počasi dodajamo moko, da dobimo gosto zmes. V vrelo juho počasi z žlico dodajamo maso v obliki cmočkov. Kuhamo deset minut in postrežemo.

Kamut

Kamut lahko pripravimo kot rižoto oziroma kašo ali kot dodatek k juham, na primer za zelenjavne enolončnice, pa tudi k solatam.  | Foto: Kamut lahko pripravimo kot rižoto oziroma kašo ali kot dodatek k juham, na primer za zelenjavne enolončnice, pa tudi k solatam.

Kamut morda še ni tako poznan, a ga vse bolj cenijo športniki in zaposleni ljudje, saj je odlična dopolnitev prehrane. Vsebuje veliko beljakovin in mineralov, na primer selen, cink in magnezij. Je tudi bogat vir vitaminov, kot so vitamini skupin A, B in C, ter folne kisline. Je izredno lahko prebavljivo žito.

Mlada kolerabica, nadevana s kamutom in jurčki

Sestavine: 400 gramov mladih kolerabic, 40 gramov kamuta Zlato polje, 40 gramov jurčkov (ali mavrahov), sol, drobnjak, timijan, peteršilj, 20 gramov čebule, sveža bazilika, 10 gramov rdeče paprike, 10 gramov zelene paprike, 200 gramov svežega paradižnika, štiri žlice olivnega olja in 20 gramov lahkega sira.

Priprava: Kolerabice očistimo, izdolbemo in jih blanširamo v rahlo osoljenem kropu. Na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo narezane jurčke, na kocke narezane ostanke kolerabice in papriko, rahlo prepražimo. Dodamo skuhan kamut, po okusu malce začinimo, zalijemo in podušimo. S pripravljenim nadevom nadevamo blanširane kolerabice, jih prekrijemo s koščkom sira ter jih v pečici še rahlo zapečemo. Za oblogo in bolj svež okus uporabimo sotirane kocke olupljenega svežega paradižnika z baziliko. Iz preostanka izdolbene kolerabice pripravimo gosto kašo, ki jo ponudimo kot omako.

Ajdova kaša

Ajdovo kašo običajno postrežemo kot prilogo. A z nekaj preprostimi dodatki jo lahko v hipu spremenimo v okusen obrok, ki si ga z veliko skledo sezonske solate privoščimo za kosilo ali večerjo. | Foto: Ajdovo kašo običajno postrežemo kot prilogo. A z nekaj preprostimi dodatki jo lahko v hipu spremenimo v okusen obrok, ki si ga z veliko skledo sezonske solate privoščimo za kosilo ali večerjo.

Le kateri Slovenec ne pozna ajdove kaše? Ta je prava specialiteta in tradicija slovenske narodne kuhinje. Res pa je, da pogosto nanjo kar pozabimo. Skušajte jo večkrat vnesti v svoj jedilnik, saj ima izredno dobro sestavo, sploh za ljudi, ki ne jejo veliko mesa. Ne vsebuje glutena, zato je primerna za brezglutensko dieto obolelih za celiakijo. Bogata je z minerali, saj vsebuje kalij, fosfor, magnezij in železo, vitamine.

Ajdova kaša na azijski način

Sestavine: 250 gramov ajdove kaše Zlato polje, 250 gramov govejega roastbeefa, dve rumeni papriki, dve rdeči papriki, dve zeleni papriki, 100 gramov redkvic, 100 gramov mladega, kuhanega fižola, 100 gramov sojine omake in 100 gramov masla.

Priprava: Ajdovo kašo skuhamo v vreli, rahlo osoljeni vodi. Meso narežemo na tanke rezine in ga na vročem olju popečemo. Ko ima meso lepo, rjavo barvo, mu dodamo zelenjavo in skupaj še malo popečemo. Na koncu meso in zelenjavo pokapamo z sojino omako, primešamo ajdovo kašo in jed je gotova.

Prosena kaša

S proseno kašo pripravimo okusne samostojne jedi, prikuhe in sladice. | Foto: S proseno kašo pripravimo okusne samostojne jedi, prikuhe in sladice.

Prosena kaša je odlično živilo, saj zares blagodejno vpliva na telo. Dobro deluje na prebavni trakt, ker vsebuje silicijevo kislino, koristi pa tudi zdravju kože, las, nohtov in zob. Poleg tega ne vsebuje glutena.

Jabolčna tortica s proseno kašo

Sestavine: dve večji jabolki, liter mleka, 250 gramov prosene kaše Zlato polje, vanilja, rozine, orehi, cimet.

Priprava: Jabolka olupimo in očistimo sredico, narežemo na ploščke in jih pečemo pet minut v pečici na 180 stopinj, da postanejo mehka. Posebej na mleku skuhamo proseno kašo, ki smo ji dodali vaniljo, rozine, orehe in cimet. V pekač zlagamo, eno plast jabolčne rezine, žlico prosene kaše in tako ponovimo petkrat, končamo z jabolčno rezino. Pečemo v pečici približno deset minut, da se jabolka in prosena kaša spečejo kot tortica. Serviramo z vaniljevo kremo in mletimi lešniki kot dekoracijo.

Ječmenova kaša

Ječmenova kaša je odlična za pripravo glavnih jedi, prilog in solat. Lahka in okusna različica rižote, pripravljena iz ječmenove kaše, je ječmenova rižota. | Foto: Ječmenova kaša je odlična za pripravo glavnih jedi, prilog in solat. Lahka in okusna različica rižote, pripravljena iz ječmenove kaše, je ječmenova rižota.

Ječmenova kaša je še ena slovenska tradicionalna jed, ki je ne gre prezreti. Vsebuje veliko dragocenih mineralnih snovi in vitaminov, zlasti iz skupine vitaminov B in E. Prav tako vsebuje večje količine kalija, fosforja in magnezija. Bogata je s prehranskimi vlakninami, antioksidanti v njej pa pomagajo ščititi pred boleznimi srca in ožilja.

Ječmenova rižota

Sestavine: 500 gramov ječmenove kaše Zlato polje, korenje, koleraba, gomolj zelene, 50 gramov sušenega paradižnika, 10 gramov peteršilja, 10 gramov mete, 50 gramov šalotke, 50 gramov masla, 50 gramov starane kranjske gaude.

Priprava: Ješprenj skuhamo v vreli, rahlo osoljeni vodi. Šalotko, korenje, kolerabo, gomolj zelene in sušeni paradižnik narežemo na majhne kocke. Na vroči ponvi prepražimo vso zelenjavo, vanjo stresemo kuhan ješprenj, dodamo še maslo, peteršilj, meto in nariban sir.

Pira

Piro priporočamo za pripravo glavnih jedi, prilog, solat in sladic. | Foto: Piro priporočamo za pripravo glavnih jedi, prilog, solat in sladic.

Pira vsebuje ogromno vitaminov in mineralov, ki vplivajo na dobro počutje. Na primer: če vam sladkor v krvi neprestano niha, ga pira s svojo vsebnostjo kroma pomaga uravnavati, s tem pa pozitivno vpliva tako na naše počutje kot na dobro razpoloženje. Lahko bi rekli, da je idealno živilo.

Pirina rižota z zelenjavo in piščančjim mesom

Sestavine: 200 gramov piščančjega fileja, 250 gramov pire Zlato polje, 100 gramov čebule, pol žlice olivnega olja, 100 gramov korenja, 100 gramov pora, deciliter belega vina, pol žličke soli, dva ščepca mletega popra, dva ščepca mletega koriandra, voda, nariban parmezan.

Priprava: Piščančji file razrežemo na grižljaj velike kose. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Korenje očistimo (po potrebi tudi ostrgamo), operemo in zrežemo na manjše koščke. Por očistimo, operemo in sesekljamo. V večjo kozico vlijemo olje in ga segrejemo. Na segreto olje stresemo čebulo in jo med mešanjem posteklenimo. Dodamo kose piščančjega mesa, ki ga med mešanjem prepražimo toliko, da se zapeče iz vseh strani. Dodamo korenje, por in piro. Vse skupaj dobro premešamo, začinimo s soljo, poprom in koriandrom ter zalijemo z vinom. Počakamo, da vino izhlapi. Nato zalijemo z vodo in na zmernem ognju počasi kuhamo, da se pira povsem zmehča. Med kuhanjem občasno premešamo. Ko je pira kuhana, vmešamo še nariban parmezan. Jed razdelimo na krožnike in postrežemo.

 

Za zares poln okus izberite kaše z dolgoletno tradicijo:

Kaše Zlato polje: V hladnejših mesecih takšne jedi še posebej teknejo. | Foto: V hladnejših mesecih takšne jedi še posebej teknejo.

- So hitre in preproste za uporabo.

- Ne vsebujejo konzervansov in kemičnih dodatkov.

- Imajo povečano prebavljivost.

- Zaradi termične obdelave in dehidracije je zmanjšano število mikroorganizmov za 100x glede na navadne termično neobdelane žitarice in stročnice.

- So naravnega okusa.

- Ne vsebujejo glutena (rjava leča, čičerika, ajdova kaša).

Ne spreglejte